Alam Canggih 12 Jan, 2022

Video| Sijil vaksinasi palsu! Lima tampil buat pengakuan! Berurus niaga dengan doktor swasta!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

Kredit foto: Sinar Harian


PENAHANAN seorang doktor swasta berusia 51 tahun, dari Marang, Terengganu. yang didakwa mengeluarkan sijil vaksinasi palsu kepada pelanggan menyebabkan lima individu terbabit tampil membuat pengakuan mereka adalah antara yang terbabit dalam kes berkenaan.

Kesemua individu terbabit mengaku berurus niaga dengan doktor berkenaan bagi mendapatkan sijil vaksinasi palsu yang dikeluarkan oleh klinik milik doktor yang ditahan oleh polis Terengganu pada Sabtu 8 Januari 2022.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan sijil vaksinasi

Rohaimi Md Isa menunjukan kad janji temu dari sebuah klinik swasta di Marang, Terengganu. - Kredit foto: FB Polis Terengganu


Ketua Polis Terengganu, Datuk Rohaimi Md Isa berkata, mereka tampil secara sukarela untuk membantu siasatan kes membabitkan doktor berkenaan selepas kegiatan doktor tersebut terbongkar selepas ditahan oleh polis. 

“Kesemua mereka mengaku membuat pembayaran terhadap suspek untuk menerima sijil vaksinasi palsu walaupun tidak pernah menerima suntikan vaksin COVID-19,” katanya kepada media di Kuala Terengganu pada Rabu, 12 Januari 2022.

Rohaimi berkata, sebanyak 1,900 sijil vaksin palsu bernilai hampir RM1 juta yang dikeluarkan oleh sebuah klinik swasta di Marang berjaya dirampas oleh Polis Terengganu dengan kerjasama Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT).


Rohaimi Md Isa


Katanya, setiap sijil tersebut dijual dengan harga RM400 hingga RM600 sekeping.

Berikutan itu katanya seorang doktor lelaki yang disyaki menjalan aktiviti tersebut dicekup pada Sabtu,  8 Januari 2022 bagi membantu siasatan dan turut dirampas dokumen berkaitan, kad janji temu vaksin yang menjalani dos satu, komputer riba, telefon dan sebagainya.

Menurutnya, mengikut siasatan awal, pihaknya mendapati ada sebahagian golongan antivaksin mendapatkan sijil itu di klinik berkenaan dan membeli melalui dalam talian sebelum di pos kepada golongan sasar berkenaan.“Ada juga individu yang datang untuk menerima suntikan tetapi sekiranya dia mendapat maklumat bahawa doktor ini menjalankan kegiatan tidak menyuntik tapi tetap keluarkan sijil mereka sanggup datang termasuk dari Kedah dan Kuala Lumpur," jelas Rohaimi.

Bagaimanapun, katanya,  tidak semua sijil vaksin itu palsu dan polis sedang menyiasat berapa individu yang benar-benar menerima suntikan dan tidak disuntik. 

“Kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu,” katanya. - KitaReporters


Polis Terengganu merampas pelbagai dokumen berkaitan kes penjualan sijil vaksin palsu

11
14
2
21
1
You will be interested

Doktor rancang nak buat pemindahan rahim! Bagi peluang golongan transgender pengalaman mengandung!

Seorang pakar bedah di New Delhi rancang untuk pindahkan rahim kepada seorang lelaki jalani pembedahan wanita transgender supaya dapat rasai nikmat kehamilan

Komik pertama Batman muncul dijual RM7.5j! Detective Comics No.27 1939! Hanya ada 6 muka surat!

Naskhah klasik paparkan watak Batman muncul buat pertama kali dalam sebuah komik diterbitkan pada 1939 dilelong dengan rekod bidaan AS$1.74 juta (RM7.5 juta)
Fauzan Uda Ahmad in Alam Canggih 1 day ago

Terima kasih Maritim Terengganu! Usaha carilamat temukan mayat nelayan! Hilang seminggu di laut!

Pencarian mayat nelayan T Razali Wok hilang di laut sejak seminggu lalu berakhir apabila jasad mangsa ditemukan terapung-apung oleh beberapa nelayan tempatan
Adnan Mohamad in Alam Canggih 2 days ago

Mencari yang halal toyyiban! Suami isteri usahakan fucuk dan tauhu! Berhenti kerja jadi usahawan!

Mohamad Shamsul Dzuhal, lulusan UiTM dan isterinya Norlina Abdullah, lulusan UPM buat keputusan berhenti kerja dari sebuah bank untuk ceburi bidang perniagaan
Nur Ain Darwishah in Alam Canggih 2 days ago

Terbaiklah Perhilitan Johor! Dapat atasi ancaman gajah liar! Dua gajah jantan berjaya ditangkap!

2 ekor gajah liar yang ceroboh, musnahkan tanaman di beberapa kampung di Labis dan Bekok sejak2 minggu lalu berjaya ditangkap oleh Unit Gajah Perhilitan Johor
Mohamed Sa'ari in Alam Canggih 1 week ago