Alam & Sains 16 Jan, 2024

Video| Buyen yang bijak! Aksi buat coco crunch mengagumkan! Sarapan cara orang putih jadi pilihan!

@zul akmar jamaludin
Memulakan kerjaya sebagai wartawan pada 2001 di tabloid Warta Perdana dan di majalah Variapop pada tahun 2002. Kemudian menyambung kerjaya sebagai wartawan majalah Mingguan Wanita di Kumpulan Media Karangkraf. 📧: akmar_mm@yahoo.com

Share this


Sebut sahaja nama Oyen, pasti tiada lain selain kucing berwarna oren yang sering menarik perhatian ramai dengan tingkah lakunya yang luar biasa. Tak kisah kucing kampung, bandar atau kacukan, asalkan berwarna oren pasti perangai dan gelarannya hampir sama.

Bayangkan, Zoo Negara Malaysia menjadi terkenal seantero dunia kerana seekor kucing bernama Oyen yang menjadikan capybara sebagai teman dan keluarga. Hebat tak hebatnya penangan seekor kucing berwarna oren. Ibaratnya, bukan Oyen kalau tak menarik perhatian dengan aksinya yang pelik.


Kelihatan Buyen sedang mengais makanan masuk ke dalam bekas berisi susu.


Kebanyakan kucing berwarna oren akan dipanggil Oyen, Toyen, Buyen dan semirip dengannya oleh tuannya. Nama itu sebati dalam kalangan pencinta haiwan di Malaysia. 

Dalam satu klip video yang dikongsi oleh seorang pengguna TikTok bernama Wennny, seolah-olah membuktikan kucing berwarna oren memang gemar melakukan perkara pelik dan lain daripada kucing berwarna lain.

Video yang mendapat perhatian para netizen ini, menunjukkan seekor kucing berwarna oren yang diberi nama Buyen. Apa yang menariknya, si Buyen gemar membuat makanannya sendiri. 

Menurut Wenny, setiap kali waktu makan, dia akan meletakkan makanan (jenis kering) kucing berserta dengan susu.Namun, yang menariknya si Buyen gemar mengolah makanan tersebut menjadi seperti sarapan orang putih iaitu coco crunch. Si Buyen dilihat akan mengais makanan yang disediakan masuk ke dalam bekas yang berisi susu dan kemudiannya baru memakannya dengan penuh selera. Pelik bukan? Tetapi itulah kenyataannya.

“Apabila mak kau buatkan susu sahaja tanpa coco crunch. Maka dengan itu si Buyen terlebih kreatif,” tulisnya.Rata-rata netizen terhibur dengan aksi bijak si Buyen.

Ada juga yang berpendapat mungkin makanan yang diberikan terlalu keras. Manakala teori daripada seorang netizen yang mengatakan bahawa Buyen tidak mempunyai gigi, menyebabkan ia bertindak sedemikian. 

Mungkin teori tersebut betul, menyebabkan Wenny memeriksa keadaan gigi si Buyen dan mendapati ada beberapa batang giginya telah tiada.

Jadi, apa pendapat anda? Adakah benar kerana tiada gigi menyebabkan si Buyen bertindak mengais makanannya masuk ke dalam susu? Kalau dilihat, Buyen akan memakan makanan yang terendam susu itu setelah makanan tersebut menjadi lembut. 

Alahai bijaknya si Buyen ni. - KitaReporters


12
12
0
11
0
You will be interested

Video| Terima kasih kongsi tip! Agar reban ayam tiada lalat, kurang berbau! Hanya guna sekam padi!

Seorang penternak ayam telur berkongsi tip elak reban berbau dan didatangi lalat.
Zul Akmar Jamaludin in Alam & Sains 1 week ago

Video| Wanita terkejut! Kapasiti elektrik di Malaysia unlimited! Di Indonesia kena ikut harga dibayar!

Kejutan budaya perbezaan daya kapasiti watt elektrik tenaga elektrik video tular Malaysia Indonesia berbayar dibayar penggunaan berbayar tiada had ada had
Zul Akmar Jamaludin in Alam & Sains 3 weeks ago

Video| Harimau kumbang berjaya diperangkap! Guna umpan kambing! Felda Lasah di Sungai Siput Utara!

Harimau kumbang diperangkap terperangkap ditangkap Felda Lasah Sungai Siput Utara Perhilitan Perak ladang kelapa sawit peneroka perangkap pekerja ladang kebun
Abdul Razak Din in Alam & Sains 1 month ago

Perubahan di benua Antartika beri kesan kepada Malaysia! Rakyat perlu sedar kesan perubahan iklim!

Benua Antartika Universiti Malaysia Terengganu (UMT) Pusat Penyelidikan Antartika Kebangsaan (NARC) Yayasan Penyelidikan Antartika Sultan Mizan (YPASM)
Mohammad Ishak in Alam & Sains 1 month ago