Alam & Sains 02 Jul, 2024

Tolong kami! Bantu mangsa Siklon Remal! Lebih 200k perlukan tempat tinggal! Lebih 800k dipindahkan!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share thisKetika banjir akibat hujan lebat di kawasan Sylhet, Bangladesh menjadi tajuk utama dalam berita, satu bulan selepas siklon terburuk melanda selatan Bangladesh, komuniti tempatan dan kisah menyayat hati mereka sebahagian besarnya tidak disedari dunia luar.

Tanya, 35 tahun, dengan suaminya dan empat anak mereka telah dipindahkan dengan bantuan sukarelawan Persatuan Bulan Sabit Merah Bangladesh (Bangladesh Red Crescent Society atau BDRCS), apabila air daripada hujan lebat di sekitar Siklon Remal sampai ke lehernya. 

Mereka tinggal di pusat pemindahan selama seminggu, dan kini sebulan kemudian, mereka tinggal di rumah mertua Tanya, kerana rumah mereka selama lebih dari dua puluh tahun dan segala-galanya di dalamnya telah dirobohkan sepenuhnya oleh banjir.

“Anak perempuan saya selalu menangis. Makanan, air dan pakaian adalah masalah utama, tetapi kami juga tidak mempunyai apa-apa pendapatan pada masa ini.

"Suami saya biasanya bekerja sehari-hari untuk orang lain dalam komuniti, tetapi kini semua sumber pendapatan telah dihanyutkan dengan banjir,” kata Tanya.
Bencana melanda apabila Siklon Remal mendarat pada 26 Mei 2024 di barat daya Bangladesh. 

Pusaran angin dan air yang merosakkan melanda 19 daerah Bangladesh selama 36 jam, menjadikan siklon ini antara yang paling lama pernah dilihat. Sebaliknya, Siklon Aila, yang melanda Bangladesh pada 2009, berterusan sekitar 34 jam.

“Lebih banyak sokongan diperlukan, dan walaupun kerja hebat daripada sukarelawan membantu pemindahan dan tindak balas berterusan daripada Bulan Sabit Merah Bangladesh dan organisasi lain seperti PBB, keadaan amat terdesak bagi ratusan ribu keluarga yang dilanda kemusnahan siklon. Keperluan amat besar,” kata Ketua Delegasi di Bangladesh untuk Persekutuan Antarabangsa Persatuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies atau IFRC), Alberto Bocanegra.

Pada masa ini, lebih 200,000 orang memerlukan sokongan tempat tinggal. 

Dengan sokongan daripada rakan kongsi dan IFRC, Bulan Sabit Merah Bangladesh menyasarkan untuk membantu 650,000 orang yang paling terdedah di lapan daerah yang teramat sangat terjejas, iaitu Khulna, Satkhira, Bagerhat, Patuakhali, Barguna, Pirojpur, Jhalokathi, dan Bhola.  - KitaReporters/Kenyataan Media
Data penting:

  • Siklon ini menjejaskan 4.6 juta orang di 19 daerah
  • Lebih 800,000 individu dipindahkan ke 9,424 pusat perlindungan dengan bantuan daripada 78,000 sukarelawan
  • 16 terkorban, dengan beberapa orang dilaporkan mengalami kecederaan
  • 170,000 rumah mengalami kerosakan yang teruk
  • 50,000 ladang ikan, lebih 20,000 mata air dan lebih 134,000 tandas mengalami kerosakan
  • Lebih 80,000 hektar tanah pertanian ditenggelami air.


15
10
0
9
0
You will be interested