Alam Canggih 16 Oct, 2021

Terengganu akan bina sungai tiruan! Minimumkan kesan banjir di Kemaman, Chukai dan sekitarnya!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

Gambar hiasan... Jambatan Sungai Kemaman, Terengganu


RAMAI yang tidak suka apabila membeli barangan tiruan kerana kualitinya rendah dan tidak tahan lama berbanding barang yang diperbuat daripada bahan asli.

Tetapi bagaimana pula jika ada pihak yang akan melabur dengan kos perbelanjaan yang tinggi semata-mata untuk membina sungai tiruan?

Sukar untuk mempercayai tetapi tidak lama lagi penduduk negeri Terengganu akan dapat melihat sebuah sungai tiruan bakal dibina di negeri tersebut.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan sungai

Hanafiah Mat


Projek pembuatan sungai tiruan bernilai RM300 juta bagi meminimumkan kesan banjir di daerah Kemaman dan beberapa kampung di Chukai akan dimulakan awal Januari 2022.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Perpaduan Nasional Negeri, Hanafiah Mat berkata, pembinaan sungai tersebut sepanjang sembilan kilometer dari Paman ke Tasik Bungkus, Ibok, Cukai dan ke Kemaman.

Katanya, projek tersebut dijangka mengambil masa selama enam tahun untuk disiapkan.  

Menurutnya, sungai tiruan selebar 250 meter dan ketinggiannya ialah dua meter telahpun diberikan kelulusan oleh Jabatan Alam Sekitar


Sungai Kemaman


Mengikut Laporan Impak Alam Sekitar (EIA) projek tersebut apabila siap kelak, ia akan dapat mengatasi masalah banjir di sekitar pekan Chukai.

Hanafiah berkata, projek pembinaan sungai tiruan tersebut dapat meminimumkan pertembungan Sungai Air Putih dan Sungai Cerul yang terletak di Hulu Kemaman yang mana keadaan lebih buruk jika berlaku fenomena air pasang besar dan hujan lebat.

“Jika pertembungan ini berlaku ia menyebabkan banjir kawasan di sekitar Chukai seperti Bandar Baru Bukit Menok, Kampung Pengkalan Pandan dan Kampung Tempurung,” katanya. 

Katanya, keadaan lebih buruk jika berlaku fenomena air pasang besar menyebabkan kawasan berkenaan sering berlaku banjir.

Hanafiah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN)  Chukai berkata, projek berkenaan mengambil masa untuk dimulakan kerana ia membabitkan pengambilan tanah milik penduduk. - KitaReporters


Bandar Kemaman kerap dilanda banjir besar pada setiap tahun.

10
10
2
11
2
You will be interested

Video| Platform e-dagang eJazmine ke pasaran luar negara! Jemput usahawan sertai Virtual Mall!

Platform eJazmine.com kembangkan sayap dari lokal ke global apabila masuki Indonesia, Filipina, Bangladesh serta perkenal Virtual Mall (Pusat Beli Belah Maya)

Rahana MD in Alam Canggih 1 week ago

Kenaikan harga sayur sementara! Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam naik - KPDNHEP!

Kenaikan harga sayur adalah sementara. Dijangka alami penurunan apabila keadaan cuaca bertambah baik. Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam pun naik
Mohammad Ishak in Alam Canggih 2 days ago

Video| Hukum guna Android box? Berdosa atau tak berdosa? Ini jawapan mufti yang perlu anda tahu!

Kini ramai gunakan Android box (kotak Android) kerana ia lebih jimat berbanding langgan saluran berbayar. Tapi pernahkah terfikir hukum beli, guna Android box?
Zul Akmar Jamaludin in Alam Canggih 5 days ago

Bantu wanita berniaga! Kelab Usahawan Muslim Profesional perkenalkan peniagaan jemaah di AEON!

Kelab Usahawan Muslim Profesional perkenal konsep perniagaan berjemaah dan berkongsi bayar sewa serta letakkan produk di pusat beli-belah seperti cawangan AEON
Kartini Mohd Noor in Alam Canggih 6 days ago

Video| Doktor makan najis, minum air kencing lembu! Dakwa baik untuk kesihatan, imuniti tubuh!

Dr Manoj Mittal di India sanggup makan najis lembu dan minum air kencing binatang itu dengan dakwaan ia baik untuk kesihatan dan mampu tingkat imuniti tubuh
Fauzan Uda Ahmad in Alam Canggih 1 week ago