Alam & Sains 11 Apr, 2021

#MYBaikHati Maxis! Anda punyai peranti terpakai di rumah? Jom sumbang kepada mereka memerlukan

@editor 1
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada editor di kita.reporters@gmail.com. Sila sertakan juga gambar-gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com

Share this

Kredit foto: World Mobile Live


ANDA mempunyai peranti terpakai di rumah? Inilah peluang anda untuk menggunakannya untuk tujuan membantu mereka yang memerlukannya

Maxis kini mengundang warga kerjanya, pelanggan dan orang ramai untuk menyumbangkan komputer riba, tablet dan/atau telefon pintar terpakai di bawah inisiatif #MYBaikHati untuk membantu merapatkan jurang pembelajaran digital di Malaysia

Anda boleh sumbang peranti di 10 Maxis Centre di seluruh Lembah Klang, Pulau Pinang, Ipoh dan Johor Bahru


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan Maxis“Maxis berusaha untuk memberikan akses teknologi asas yang baik untuk pembelajaran dan keperluan harian terutamanya untuk pelajar dan keluarga berpendapatan rendah. Keterangkuman digital amat penting bagi kami, dan setiap orang patut berpeluang untuk memanfaatkan dunia digital untuk terus menerajui. 

"Kami bangga menjadi sebahagian daripada usaha mulia ini, dan menyeru orang ramai untuk turut serta dalam inisiatif untuk menyumbang peranti kepada mereka yang memerlukan ini,” kata Mariam Bevi Batcha, Ketua Pegawai Hal Ehwal Korporat, Maxis dalam satu kenyataan media di Kuala Lumpur pada 5 April 2021.

Inilah caranya: 

  • Cari peranti terpakai/lama yang tidak lagi digunakan. Anda boleh sumbang komputer riba, tablet atau telefon pintar 4G terpakai, ataupun peranti baru. 
  • Anda boleh menyumbang peranti di Maxis Centre berikut:

  • Peranti yang disumbangkan akan diperiksa untuk memastikannya berfungsi dengan baik, tanpa kerosakan, dan dilengkapi bateri dan pengecas.
  • Peranti akan dibaikpulih dan diset semula ke tetapan kilang, sebelum diserahkan kepada keluarga B40 melalui rakan kongsi NGO.
  • Peranti yang tidak memenuhi syarat akan dikitar semula melalui program eWaste sedia ada.Layari https://www.maxis.com.my/en/campaigns/mybaikhati/ untuk maklumat lebih lanjut mengenai cara menderma serta FAQ untuk maklumat lebih lanjut.

Menurut kenyataan itu, inisiatif #MYBaikHati yang diumumkan sebelumnya oleh Kerajaan, adalah program crowdsourcing sepanjang tahun yang difasilitasi oleh industri telekomunikasi. 

Peranti yang disumbangkan akan diedarkan kepada pelajar dan keluarga yang memerlukan pembelajaran dan keperluan harian mereka. - KitaReporters


0
0
0
0
0
You will be interested