Alam & Sains 19 Jun, 2022

Berita baik untuk usahawan! Alibaba lancar edisi baharu Program Latihan Netpreneur di Malaysia!

@editor 1
Semua kenyataan akhbar/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com atau kita.reporters@gmail.com

Share this


Alibaba Global Initiatives (AGI), iaitu sayap latihan profesional Kumpulan Alibaba, melancarkan edisi baharu program Latihan Netpreneur Alibaba di Malaysia dengan sokongan oleh Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) dan Malaysia External Trade Development Corporation (MATRADE). 

Program yang dianjurkan selama empat minggu akan merangkumi pelbagai kuliah dalam talian bagi memperkasakan usahawan tempatan merentas pelbagai sektor dalam memanfaatkan teknologi digital untuk mengembangkan perniagaan mereka dalam ekonomi tempatan.  

Dijadualkan berlangsung mulai 12 Julai hingga 16 Ogos 2022, edisi terkini Latihan Netpreneur Alibaba meneruskan usaha-usaha AGI untuk memperlengkap usahawan dan pemimpin perniagaan dengan langkah-langkah yang ketara dan boleh laksana yang dapat diambil oleh mereka untuk mencapai kemajuan dalam ekonomi digital. 

AGI telah melatih 317 usahawan di Malaysia menerusi program ini sejak ia mula diperkenalkan pada tahun 2019.  


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan Kumpulan Alibaba (Alibaba Group)


Kurikulum pada tahun ini akan menawarkan tumpuan yang lebih khusus pada trend perdagangan dalam talian pascapandemik seperti beli-belah rentas sempadan dan pembangunan ekonomi digital lain, untuk disejajarkan dengan fokus perniagaan yang semakin meningkat terhadap e-dagang serta keperluan perniagaan untuk menavigasi landskap yang semakin berubah ini.  

“Dengan peralihan syarikat kepada saluran dalam talian untuk memastikan perniagaan terus berjalan ketika pandemik, pendigitalan bukan lagi merupakan konsep asing kepada usahawan. Peringkat seterusnya adalah tentang bagaimana menukarkan kemajuan digital menjadi kelebihan terbesar kita untuk masa hadapan. 

"Kami berharap edisi ditambah baik Alibaba Latihan Netpreneur ini akan membantu usahawan di Malaysia membangunkan strategi digital jangka  panjang dan lebih bijak yang akan membuka lebih banyak peluang e-dagang untuk mereka,” kata Dan Liu, Penasihat Kanan di Alibaba Global Initiatives dalam satu kenyataan media pada 13 Jun 2022. 

“MDEC menyambut baik inisiatif ini kerana ia akan menjadi nadi kepada perniagaan untuk kekal berdaya tahan pada masa depan, memandangkan kita sedang melangkah ke fasa endemik.  Perkembangan pesat pendigitalan dan akses digital telah membuka lebih banyak peluang baharu  seperti perdagangan rentas sempadan. 

"Sebagai agensi peneraju ekonomi digital Malaysia, kami  akan terus memangkin dan memacu ekosistem perdagangan digital dengan pelbagai program  intervensi melalui inisiatif Malaysia Digital. Kerjasama yang efektif dengan syarikat teknologi  global seperti Alibaba ialah satu pencapaian yang amat penting dan kami akan mewujudkan lebih  banyak kerjasama seperti ini pada masa depan,” kata Ketua Pegawai Eksekutif MDEC, Ts. Mahadhir Aziz, dalam kenyataan tersebut. 

"Ekonomi digital sedang dan akan terus memainkan peranan yang penting dalam membantu syarikat-syarikat Malaysia untuk kembali pulih selepas mengharungi pandemik global,  terutamanya dalam usaha untuk menjangkaui para pengguna global. 

"Sejajar dengan aspirasi digital negara, MATRADE berbesar hati untuk meneruskan kerjasama dengan Alibaba Global  Initiatives bagi mempromosikan Program Netpreneur untuk para pengimport kita. MATRADE  berharap syarikat-syarikat yang mengambil bahagian akan memanfaatkan sepenuhnya kelebihan yang ditawarkan dalam kurikulum untuk menyediakan syarikat mereka dengan lebih  baik dari segi strategik dalam melaksanakan transformasi digital termasuk pelaksanaan inisiatif  e-Dagang merentas sempadan,” ujar Abu Bakar Yusof, Timbalan Ketua Pegawai  Eksekutif (Pembangunan Pengeksport), MATRADE, dalam kenyataan yang sama.Program Alibaba Latihan Netpreneur akan dikendalikan secara dalam talian dalam bahasa  Inggeris oleh pembimbing Alibaba diiktiraf dan pemimpin perniagaan yang mempunyai pengalaman dalam menerajui kejayaan perniagaan digital mereka sendiri

Para peserta akan  meraih peluang untuk memperdalam ilmu pengetahuan dan kefahaman mereka tentang: 

  • Ekonomi digital di China dan trend serta amalan terkini yang mencorakkan perkembangannya 
  • Perjalanan beberapa perniagaan tradisional terpilih yang telah berjaya melalui transformasi  digital  
  • Evolusi perniagaan Alibaba, termasuk peranan teknologi digital dalam menyokong pertumbuhan syarikat-syarikat dalam ekosistem  
  • Rangka kerja dan pendekatan untuk pembinaan perniagaan yang berjaya dan inovatif dalam dunia digital hari ini.  

Sebagai sebahagian daripada komitmennya yang berterusan kepada rantau Asia Tenggara, AGI dan Lazada juga akan memasukkan satu sesi berkhususkan serantau ke dalam program ini,  sekali gus memberikan pelbagai input mengenai landskap perdagangan digital tempatan kepada  para peserta

Peserta yang menamatkan program akan menerima e-sijil dan layak menyertai komuniti usahawan AGI. Komuniti ini kaya dengan gabungan usahawan gigih yang pelbagai, berfikiran  serupa dan berjaya, serta menyediakan pelbagai peluang yang tiada bandingannya untuk menjalin rangkaian, bekerjasama dan belajar.  

Peserta yang cemerlang akan berpeluang untuk mengambil bahagian dalam program imersif luar talian selama seminggu di ibu pejabat Alibaba di Hangzhou, China, tertakluk pada pemenuhan kriteria kursus dalam talian.  

Permohonan untuk menyertai program ini adalah terbuka sehingga awal bulan Julai. Untuk  maklumat lanjut tentang kriteria pendaftaran, butiran program penuh dan bagaimana untuk  mendaftar, sila kunjungi: https://agi.alibaba.com/my_alibaba_netpreneur_training. - KitaReporters


15
11
0
11
0
You will be interested