Alam Canggih 09 Jun, 2021

Berita Terkini| Agong adakan sesi Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu! 16 Jun di Istana Negara!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenaan mempengerusikan sesi Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu pada Rabu, 16 Jun 2021 ini.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Indera Ahmad Fadli Shamsuddin berkata, perbincangan khas itu adalah berkaitan dengan usaha-usaha memerangi penularan jangkitan wabak Covid-19 dan pelaksanaannya semasa tempoh darurat.

“Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu ini adalah atas inisiatif baginda dan akan dipengerusikan oleh  Seri Paduka Baginda.

“Perbincangan khas ini adalah kali kedua seumpamanya diadakan di Istana Negara sejak Seri Paduka Baginda menaiki takhta sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16 pada 31 Januari 2019,” katanya dalam kenyataan di Kuala Lumpur pada Rabu, 9 Jun 2021.

Pada 12 Januari 2021, Al-Sultan Abdullah mengisytiharkan Proklamasi Darurat dilaksanakan di seluruh negara hingga 1 Ogos 2021 atau sehingga suatu tarikh yang lebih awal sebagai langkah proaktif untuk membendung pandemik Covid-19. 

Terdahulu, pada 25 Oktober 2020, Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu telah diadakan kali pertama yang berlangsung di Istana Negara.

Sementara itu memetik laporan Utusan Malaysia sebagai berkata, kenyataan itu adalah susulan Yang di-Pertuan Agong selesai mengadakan perbincangan bersama beberapa ahli politik .

Terdahulu, Yang di-Pertuan Agong bertemu pemimpin pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim selama satu jam setengah dengan perbincangan tertumpu pada keadaan darurat dan langkah untuk memerangi wabak Covid-19.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng turut hadir ke Istana Negara selain Presiden Amanah, Mohamad Sabu. - KitaReporters


Lagi berita-berita terkini dalam KitaReporter

You will be interested

Berita Terkini| Vaksin Comirnaty: Tiada kes AEFI dilaporkan! Untuk miokarditis, perikarditis!

Tiada laporan berkenaan Sampingan Advers Susulan Imunisasi (AEFI) yang spesifik untuk miokarditis atau perikarditis dikaitkan dengan penggunaan vaksin Comirnaty

News Editor 1 in Alam Canggih 2 days ago

Masyarakat Baduy amalkan air jampi tangkal Covid-19! Tiada penduduk yang dijangkiti pandemik!

Masyarakat Baduy di Desa Kanekes, Lewidamar, Lebak di Banten, Jawa menolak vaksinasi Covid-19 sebaliknya mereka lebih percaya dengan mengamalkan doa, air jampi
Adnan Mohamad in Alam Canggih 1 day ago

Terbaiklah SK Pintas Raya! Murid miskin, asnaf dapat komputer tablet! Ikuti PdPR masa PKP 3.0!

SK Pintas Raya, Batu Pahat sumbangkan 10 komputer tablet kepada murid asnaf, anak yatim sekolah itu supaya mereka dapat mengikuti proses PdPR semasa PKP 3.0 ini
Rosdi Ismail in Alam Canggih 1 day ago

Berita Terkini| Permohonan lanjut masa beroperasi diteliti! Hingga 10 malam dalam tempoh PKP 3.0

Kerajaan teliti permohonan daripada pelbagai pihak berkaitan lanjutkan masa beroperasi perniagaan sektor ekonomi dari jam 8 malam ke 10 malam semasa PKP 3.0
News Editor 1 in Alam Canggih 2 days ago

Berita Terkini| PPV mega Stadium Nasional Bkt Jalil beroperasi 21 Jun! Kapasiti 10k dos sehari!

PPV mega Stadium Nasional Bukit Jalil bakal beroperasi mulai 21 Jun 2021 dengan kemampuan kapasiti hingga 10k dos sehari. Fokus kepada rakyat di bawah 40 tahun
News Editor 1 in Alam Canggih 2 days ago