Alam Canggih 09 Jun, 2021

Berita Terkini| Agong adakan sesi Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu! 16 Jun di Istana Negara!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenaan mempengerusikan sesi Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu pada Rabu, 16 Jun 2021 ini.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Indera Ahmad Fadli Shamsuddin berkata, perbincangan khas itu adalah berkaitan dengan usaha-usaha memerangi penularan jangkitan wabak Covid-19 dan pelaksanaannya semasa tempoh darurat.

“Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu ini adalah atas inisiatif baginda dan akan dipengerusikan oleh  Seri Paduka Baginda.

“Perbincangan khas ini adalah kali kedua seumpamanya diadakan di Istana Negara sejak Seri Paduka Baginda menaiki takhta sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16 pada 31 Januari 2019,” katanya dalam kenyataan di Kuala Lumpur pada Rabu, 9 Jun 2021.

Pada 12 Januari 2021, Al-Sultan Abdullah mengisytiharkan Proklamasi Darurat dilaksanakan di seluruh negara hingga 1 Ogos 2021 atau sehingga suatu tarikh yang lebih awal sebagai langkah proaktif untuk membendung pandemik Covid-19. 

Terdahulu, pada 25 Oktober 2020, Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu telah diadakan kali pertama yang berlangsung di Istana Negara.

Sementara itu memetik laporan Utusan Malaysia sebagai berkata, kenyataan itu adalah susulan Yang di-Pertuan Agong selesai mengadakan perbincangan bersama beberapa ahli politik .

Terdahulu, Yang di-Pertuan Agong bertemu pemimpin pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim selama satu jam setengah dengan perbincangan tertumpu pada keadaan darurat dan langkah untuk memerangi wabak Covid-19.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng turut hadir ke Istana Negara selain Presiden Amanah, Mohamad Sabu. - KitaReporters


Lagi berita-berita terkini dalam KitaReporter

1
0
0
0
1
You will be interested

Jom buat duit! Jual minyak masak terpakai, dapat duit tambahan! Jadi biodiesel, lilin, sabun!

Minyak masak yang sudah digunakan boleh dijual balik sekali gus mampu berikan pendapatan sampingan selain sebagai usaha bagi bersama-sama menjaga alam sekitar

Record dunia? Ibu muda lahirkan 10 bayi kembar! Secara normal! Berat bayi antara 0.95kg - 1.1kg!

Seorang ibu muda di Arab Saudi berjaya lahirkan 10 bayi kembar di Hospital Angkatan Tentera Raja Salman di Tabuk. Wanita itu lahirkan lima pasangan bayi kembar
Adnan Mohamad in Alam Canggih 3 days ago

Video| Tahu tak? Spot baharu tengok matahari terbenam! Bukit Utama Hillside, Bkt Antarabangsa!

Tular sebuah video paparkan spot cantik untuk lihat matahari terbenam di Kuala Lumpur bagi saksi keindahannya yang sangat cantik. Di Taman Bukit Utama Hillside
Nur Syamila Kamarul Arefin in Alam Canggih 3 days ago

Video| Unik! Pasangan kahwin dalam metaverse! Pilih tema Harry Potter! Dihadiri mendiang bapanya!

Pasangan Chennai tampil unik untuk memilih majlis perkahwinan dianjurkan gunakan kaedah ‘metaverse’ iaitu versi realiti maya Internet dengan tema Harry Porter
Zuhayati Yazid in Alam Canggih 5 days ago

Video| Ni baru kayangan! Tandas cantik, bersih, rekaan moden! Stesen minyak Melor KB jadi tular!

Tandas awam di sebuah stesen minyak di Melor dekat Kota Bharu sangat luar biasa kerana ia bersih serta dihias cantik dan moden sesuai dinamakan Tandas Kayangan
Mohammad Ishak in Alam Canggih 1 week ago