Alam Canggih 26 Aug, 2021

75 penduduk Pulau Perhentian disahkan positif COVID-19! Pergerakan keluar masuk pulau disekat!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

Perkampungan Pulau Perhentian sepi selepas dikenakan sekatan keluar masuk ke tanah besar.


IMPIAN penduduk pusat pelancongan terkenal Pulau Perhentian di Besut, Terengganu untuk mengekalkan status sifar COVID-19 yang dinikmati sebelum ini lebur apabila pihak berkuasa mengesan berlakunya penularan wabak berkenaan di pulau peranginan itu.

Ini kerana 75 penduduk yang kebanyakannya nelayan itu disahkan positif COVID-19 dalam kalangan komuniti pulau terbabit.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Terengganu, Datuk Dr Kasemani Embong ketika mengesahkan perkara itu berkata, penduduk disahkan positif itu kini dirawat di Hospital Setiu (HS) dan Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) di Kem Wawasan, Besut serta Institut Pendidikan Guru (IPG) Sultan Mizan, Besut.


Lagi cerita-cerita menarik berkenaan Pulau Perhentian

Dr Kasemani Embong


Dr Kasemani berkata, sekatan pergerakan dikuatkuasakan sejak Jumaat, 25 Ogos 2021 lalu susulan 75 penduduk di pulau peranginan itu disahkan positif Covid-19.

Beliau berkata, punca penularan COVID-19 bukan disebabkan pelancong, sebaliknya pergerakan penduduk yang tinggal di pulau peranginan itu yang berulang-alik melaksanakan urusan di tanah besar.


Premis perniagaan di Pulau Perhentian lengang selepas COVID-19 merebak di pulau itu


Katanya, semua penduduk yang menjalani proses rawatan itu dalam keadaan stabil.

"Kami sudah melakukan proses ujian calitan kepada 1,125 penduduk dan daripada jumlah itu, 75 penduduk di pulau peranginan itu disahkan positif," katanya kepada media, di Kuala Terengganu pada Rabu, 25 Ogos 2021.

Dr Kasemani berkata, proses ujian saringan membabitkan 70 peratus penduduk dilaksanakan sejak 20 Ogos 2021 dan selesai sepenuhnya pada 25 Ogos 2021."Bagi mengekang penularan lebih besar, sekatan pergerakan keluar masuk ke pulau berkenaan dengan tanah besar dikuatkuasakan sejak Jumaat 20 Ogos 2021.

"Penduduk berstatus kontak rapat diarahkan menjalani kuarantin di rumah dengan pengawasan ketat oleh penguat kuasa kesihatan dan Polis Diraja Malaysia (PDRM)," katanya.


Tengku Zaihan (kiri) meninjau aktiviti suntikan vaksin kepada penduduk Pulau Perhentian


Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman berkata, penduduk pulau tersebut sudah mendapat vaksin dos pertama pada 6 Ogos 2021.

Katanya, penularan COVID-19 dalam kalangan penduduk pulau itu amat mengejutkan kerana sebelum ini kes COVID-19 tidak pernah berlaku sejak penularan COVID-19 melanda negara pada Februari 2020. 

“Kerajaan berhasrat untuk membuka sektor pelancongan di pulau itu pada awal September 2021 ini apabila semua penduduk dan pemain industri pelancongan mendapatkan suntikan penuh dua dos vaksin,” katanya. - KitaReporters


Gambar fail... Penduduk Pulau Perhentian mendaftar untuk mendapatkan pemberian vaksin dos pertama di Sekolah Kebangsaan Pulau Perhentian.

0
1
1
2
1
You will be interested

Program Outreach Pekerjaan Terengganu! Tawarkan isi 800 peluang pekerjaan kepada rakyat negeri!

Warga Terengganu diberi peluang untuk isi 800 kekosongan jawatan menerusi Program Outreach Kesejahteraan Pekerjaan Rakyat Terengganu bagi kurangkan pengangguran

Video| Hebatnya! Kereta paling mahal di dunia rupanya dipasang siap di Kepong! Korang tahu tak?

Bufori nama yang jarang didengar berbanding kereta di pasaran kini. Kereta mewah dipasang di Kepong itu dijual RM1.3j dan hanya mampu dimiliki golongan kayangan
Fariza Saidin in Alam Canggih 1 day ago

Video| TikTok kisah Mona Fandey raih 1j tontonan! Dya kumpul 140k pengikut dalam tempoh 3 bulan!

Bermula secara suka-suka, Nur Diyana Mohamad tak menduga dia kini adalah antara TikTokers yang meraih tontonan tinggi serta memiliki jumlah pengikut yang ramai
Rodli Nayan @ Rodly Fadly in Alam Canggih 1 day ago

Hebat ganu boh! 13k petugas barisan hadapan JKNT terima suntikan dos penggalak vaksin COVID-19!

JKNT sediakan 6 hospital, 20 PPV milik KKM untuk pemberian dos penggalak vaksin COVID-19 kepada kira-kira 13,000 petugas barisan hadapan kesihatan jabatan itu
Mohammad Ishak in Alam Canggih 1 day ago

Terengganu akan bina sungai tiruan! Minimumkan kesan banjir di Kemaman, Chukai dan sekitarnya!

Projek pembuatan sungai tiruan bernilai RM300j bagi minimumkan kesan banjir di daerah Kemaman dan beberapa kampung di Chukai akan dimulakan awal Januari 2022
Mohammad Ishak in Alam Canggih 3 days ago