Alam Canggih 15 Jun, 2020

Veveonah tidur, duduk atas pokok! Ambil exam secara online!

@zuhayati yazid
Bekas wartawan Utusan Malaysia yang pernah bertugas di Ibu Pejabat di Jalan Chan Sow Lin dan biro Kuala Terengganu.

Share this

BAK pepatah kalau mahu seribu daya kalau tak mahu seribu dalih… Mungkin itu perumpamaan sesuai kepada seorang mahasiswa dari Kampung Sapatalang, Pitas di Sabah yang sanggup masuk hutan dan tidur di atas pokok semata-mata mahu menjalani peperiksaan secara online (dalam talian). Kesungguhan itu dilakukan berikutan liputan jalur lebar yang ‘ciput’ di kampung, namun tidak menghalang dia terus berusaha mencari jalan keluar. : KitaReporters

VEVEONAH Mosibin membawa parang dan keperluan lain ketika memasuki hutan untuk menduduki peperiksaan atas talian.


Veveonah Mosibin yang merupakan seorang mahasiswa di university tempatan dalam jurusan Asasi Sains sanggup memanjat pokok di dalam hutan berhampiran rumahnya demi mendapat capaian Internet yang laju

Dia kemudian berkongsi pengalaman berkenaan menerusi saluran YouTube miliknya dengan tajuk 24 Hours On Tree Challenge.

Wah berani betul remaja ni… dahla bersendirian tapi demi pelajaran segala-galanya dilakukan.

Tahniah dik kerana keberanianmu!


Dalam video berdurasi 11 minit 21 saat itu memaparkan Veveonah terpaksa memanjat bukit di berhampiran rumahnya demi mendapatkan capaian Internet semata-mata untuk menjalani peperiksaan online.

Dia berada di atas pokok berkenaan selama 24 jam bagi menjalani peperiksaan bagi subjek Kimia di sebelah pagi, manakala subjek Pengajian Malaysia di sebelah petang.

Malah, dia juga turut membawa kelambu, telefon bimbit, power bank dan juga bekalan makanan serta alat tulis ke atas pokok berkenaan.

Sebelum ini, anak kelahiran Sabah itu berkongsi dia telah membina sebuah pondok di atas bukit sebagai persediaan menghadapi peperiksaan tersebut.

Namun dia terkejut ketika tiba di pondok berkenaan selepas melihat penempatan sementara yang dibina itu musnah berikutan hujan lebat sejak beberapa hari.

Tanpa berlengah dia terus mencari idea lain untuk menjalani peperiksaan dengan selamat dan selesa sebelum memanjat pokok dan menjadikan tempat itu sebagai lokasi peperiksaan.

MEMASANG kelambu di atas pokok bagi keselesaan sepanjang menduduki peperiksaan.


"Sebelum ini saya telah bina pondok sebagai seperti video yang saya muat naik sebelum ini namun pagi ini saya lihat ia telah rosak kerana saya sudah lama tidak datang.

“Sudah berminggu-minggu saya tidak jenguk pondok ini kerana banyak kerja di ladang, menoreh getah dan tolong ibu bapa, jadi saya tidak tahu keadaan pondok itu dan bila saya datang rupanya sudah rosak," kongsi menerusi dalam video tersebut.

Berkongsi pengalaman sepanjang berada di atas pokok itu, Veveonah berkata, dia bernasib baik tidak disengat seekor tebuan tanah yang bersaiz besar yang ‘menceroboh’ ke dalam kelambunya.

“Agaknya tebuan ini tersesat. Ni kalau menggigit ni, memang sakit," kata Veveonah sambil membuka kelambu bagi menghalau serangga itu keluar.

KECEWA selepas melihat pondok yang dibina sebelum ini musnah akibat hujan lebat.


Katanya lagi, selesai menjalani peperiksaan, dia tidak pulang terus ke rumah berikutan cuaca yang gelap dan membahayakan dirinya menyebabkan dia membuat keputusan berehat di atas pokok sehingga tertidur berikutan penat ‘berperang’ dan pulang ke rumahnya keesokan harinya.

Selain cabaran tersebut, mahasiswa yang mula aktif sebagai 'YouTuber' sejak April 2020 lalu turut berkongsi empat lagi video mengenai dirinya yang menjalani teknik kehidupan tradisional.

Semoga terus berjaya dalam pelajaran dan dapat mengubah kehidupanmu sekeluarga dik! - KitaReporters

Jom kita tengok perjalanan Veveonah untuk menduduki peperiksaan atas talian di atas pokok di kawasan hutan berhampiran rumahnya. 

You will be interested

Video| Pembedahan kosmetik: Industri lumayan lahirkan insan bagai boneka! Lelaki pun do over!

Setakat ini difahamkan ada 12 klinik terbaik di seluruh negara tawarkan pembedahan kosmetik untuk besarkan payu dara, kecangkan otot dada, wajah dan sedut lemak

Video| Argentina dilanda tornado nyamuk? Pembiakan luar biasa nyamuk selepas dua minggu hujan

Argentina dilanda hujan lebat selama dua minggu sehingga sebabkan banyak takungan atau lopak air yang jadi punca pembiakan nyamuk dengan cepat dan berleluasan
Amil Abdullah Saiby in Alam Canggih 16 hours ago

Video| Fenomena hujan batu di Cheras ketika cuaca panas melanda! Ikuti penjelasan MetMalaysia

Hujan lebat bersama ketulan air batu landa beberapa kawasan di Cheras seperti Taman Leng Seng, Taman Tun Perak, Bandar Tun Hussein Onn dan Taman Cheras Utama
Abdul Hafiz Ahmad in Alam Canggih 17 hours ago

Video| Rahsia Rani 22 tahun sanggup berkahwin dengan Redza 70 tahun? Kisah benar atau Face up?

Video pasangan beza usia 48 tahun kini tular. Video itu perlihatkan seorang wanita, Rani berusia 22 tahun berkahwin dengan seorang datuk, Redza berusia 70 tahun
Fauzan Uda Ahmad in Alam Canggih 1 day ago

Tahniah IPD, OCPD Besut! Dua suspek pengedar berbahaya dadah langgar MPV polis berjaya ditahan

Ketua Polis Daerah Besut, Abdul Rozak beritahu dua pengedar dadah jenis methamphetamine diberkas selepas langgar dua kereta peronda polis untuk melarikan diri
Mohammad Ishak in Alam Canggih 1 day ago