Alam Canggih 20 Oct, 2020

Ogy kongsi ilmu! Belajar tulis skrip untuk jana pendapatan!

@rosdi ismail
Berpengalaman sebagai pemberita bersama Berita Harian (BH) bermula pada tahun 1985 hingga 2017. Pada tahun 1991, diserapkan dalam unit penyunting BH di Bangsar, Kuala Lumpur. Kemudian, pada tahun 1997 dipindahkan ke unit pendidikan BH sebagai penyunting

Share this

PELAKSANAAN Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) membuka idea kepada Zahanna Adamm Enterprise menganjurkan bengkel penulisan skrip drama dan filem kepada pelbagai lapisan masyarakat dan mereka yang hilang sumber pendapatan berikutan pandemik Covid-19 melanda negara sejak Mac 2020 lalu. : KitaReporters


Ogy (duduk depan berbaju putih) sedang berkongsi pengalaman dalam lakonan dan penulisan skrip. 


Lagi cerita-cerita berkaitan filem:

https://kitareporters.com/search?search=filem


Bengkel  menggunakan slogan 'dari idea ke layar kaca' itu turut mendapat kerjasama Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Melaka (JKKN) dan Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah pula menaja 16 peserta yang berlangsung di sebuah hotel terkemuka di Melaka pada 17 dan 18 Oktober 2020 lalu. 

Pihak penganjur berkeyakinan bengkel itu mampu membantu peserta menimba ilmu dan pengetahuan dalam bidang penulisan skrip untuk menjana sumber pendapatan sampingan dalam PKP sekarang ini.

Bengkel itu tambah menarik apabila dibimbing oleh penerbit dan pengarah terkenal tanah air Siti Rohayah Attan dan seniwati tersohor Fauziah Ahmad Daud atau Ogy yang berpengalaman luas dalam bidang perfileman, drama serta teater.

Peserta memberi tumpuan kepada perbincangan penulisan skrip dalam bengkel itu.


Pengarah projek bengkel itu, Zanahariah Jaafar, berkata hampir 25 peserta bengkel mendapat pendedahan bernilai dalam menghasilkan penulisan skrip yang baik untuk dikomesial bagi tujuan dijual kepada stesen televisyen dan syarikat perfileman.

Menurutnya, bengkel itu juga secara tidak langsung mengilap semula bakat penulisan skrip dalam kalangan peserta bagi menghasilkan skrip yang berkualiti terutama menarik penerbitan filem untuk membeli hasil karya mereka.Ogy (duduk depan berbaju putih) sedang melayani soalan yang diajukan peserta pada sesi soal jawab dalam bengkel penulisan skrip itu.


Katanya, perjalanan bengkel itu yang diisikan dengan perbincangan berkumpulan, menghasilkan skrip untuk lakonan sebabak yang kemudiannya dinilai pembimbing jemputan itu bagi memberi komen khusus terhadap kelemahan skrip yang dihasilkan.

“Pada masa ini akan berlaku sesi soal jawab dengan Siti Rohayah dan Ogy yang kadang-kadang kelihatan tegang apabila peserta mengemukakan pelbagai soalan bagi meningkatkan kefahaman mereka.

“Situasi itu tidak ubah macam dalam sebuah drama apabila masing-masing melontarkan idea dengan disulami mimik wajah penuh minat dan bersungguh-sungguh bagi memperbaiki skrip yang dihasilkan secara berkumpulan dan semuanya berakhir dalam suasana mesra,” kata Zanahariah.

Zanahariah (duduk depan, kanan) bersama-sama Ogy dan peserta bengkel penulisan skrip selepas majlis penyampaian sijil.


Beliau berkata, perjalanan bengkel itu turut mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) termasuklah penjarakan sosial sepanjang berlangsung dengan satu meja hanya untuk empat peserta dan menggunakan pelitup muka serta sanitizer.

“Selepas bengkel ini selesai ramai peserta meminta diadakan untuk sesi kedua bagi membolehkan mereka menimba lebih banyak lagi pengetahuan mengenai penulisan skrip, sehubungan itu pihak kami bercadang untuk mengadakan pada pertengahan November depan,” katanya. - KitaReporters

12
0
0
1
0
You will be interested

Video| Doktor makan najis, minum air kencing lembu! Dakwa baik untuk kesihatan, imuniti tubuh!

Dr Manoj Mittal di India sanggup makan najis lembu dan minum air kencing binatang itu dengan dakwaan ia baik untuk kesihatan dan mampu tingkat imuniti tubuh

Madu kelulut! Mula untuk isi masa lapang! Kini Cikgu Roszaidi mampu jana pendapatan tambahan!

Bermula daripada hobi dan isi masa terluang, kini Roszaidi Ramlee dapat hasilkan pendapatan sampingan daripada usahanya ternak lebah kelulut di halaman rumahnya
Rosdi Ismail in Alam Canggih 1 day ago

Musim bah di Terengganu! 3,200 sukarelawan belia, 2,779 petugas pelbagai agensi bersiap siaga!

Bagi menghadapi situasi banjir pelbagai pihak serta agensi berkaitan bertindak mengambil langkah berjaga –jaga memastikan penduduk berada keadaan siap sedia.
Mohammad Ishak in Alam Canggih 3 days ago

Kenaikan harga sayur sementara! Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam naik - KPDNHEP!

Kenaikan harga sayur adalah sementara. Dijangka alami penurunan apabila keadaan cuaca bertambah baik. Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam pun naik
Mohammad Ishak in Alam Canggih 5 days ago

Video| Hukum guna Android box? Berdosa atau tak berdosa? Ini jawapan mufti yang perlu anda tahu!

Kini ramai gunakan Android box (kotak Android) kerana ia lebih jimat berbanding langgan saluran berbayar. Tapi pernahkah terfikir hukum beli, guna Android box?
Zul Akmar Jamaludin in Alam Canggih 1 week ago