Alam Canggih 28 May, 2021

COVID-19: Rekod zon hijau Hulu Terengganu lebur! Kini zon merah! PKPD di mukim Kuala Berang!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this


STATUS daerah Hulu Terengganu yang sebelum ini berada dalam zon hijau sejak penularan pandemik COVID-19 kini bertukar zon merah apabila berlaku penularan yang semakin meningkat di daerah itu sejak kebelakangan ini.

Malah, mukim Kuala Berang, Hulu Terengganu akan  dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) berkuat kuasa 29 Mei hingga 11 Jun 2021 susulan berlaku peningkatan kes Covid-19 amat ketara dalam masa yang singkat.

Sebelum ini, Hulu Teregganu kekal rekod zon hijau meskipun tujuh daerah lain negeri tersebut kerap bertukar status sejak penularan COVID-19 awal 2020.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan Hulu Terengganu


Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ia susulan laporan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berhubung situasi kes COVID-19 di kawasan berkenaan dan kerajaan bersetuju melaksanakan PKPD di daerah tersebut. 

“Keputusan ini diambil setelah membuat penilaian risiko bersama pelbagai agensi dalam Jawatankuasa Teknikal PKP dan atas nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).” Katanya dalam satu kenyatan pada Khamis 27 Mei 2021.

Katanaya, pelaksanaan PKPD tersebut untuk menyekat pergerakan dan jangkitan COVID-19 dari kawasan berisiko keluar dari lokaliti tersebut.

Sehingga hari ini, katanya, KKM melaporkan sebanyak 37 kes positif telah direkodkan hasil daripada 213 ujian saringan dengan kadar positiviti sebanyak 17.4 peratus.

Pada masa sama, telah berlaku penularan kes di semua lokaliti dengan kadar kebolehjangkitan adalah tinggi.Roslee Chik


Dalam perkembangan lain, Ketua Polis Terengganu, Datuk Roslee Chik tampil membetulkan fakta audio yang tular berkenaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) bagi daerah Kuala Terengganu. 

Katanya, audio yang mengesahkan bandar raya Kuala Terengganu akan dikenakan PKPD sebenarnya tidak betul.

"Setakat ini, belum ada lagi perintah PKPD diputuskan. Apa yang berlaku ialah kita hendak mengurangkan jumlah kenderaan masuk ke bandar yang masih banyak, disebabkan itu banyak sekatan jalan raya yang dilaksanakan," katanya kepada media. 

Dalam pada itu, beliau menjelaskan, larangan keluar selepas jam lapan malam perlu difahami dengan betul oleh rakyat.

Sebenarnya,kata Roslee, larangan tersebut adalah bagi sebarang bentuk perniagaan kecuali farmasi dan stesen minyak di laluan utama.

"Tiada sekatan untuk keluar selepas jam lapan malam dan ke atas, tetapi kita galakkan masyarakat duduk di rumah sekiranya tiada apa-apa keperluan bagi mengelakkan penularan pandemik ini menjadi semakin parah," katanya. - KitaReporters


1
1
0
2
0
You will be interested

Hebat ganu boh! 13k petugas barisan hadapan JKNT terima suntikan dos penggalak vaksin COVID-19!

JKNT sediakan 6 hospital, 20 PPV milik KKM untuk pemberian dos penggalak vaksin COVID-19 kepada kira-kira 13,000 petugas barisan hadapan kesihatan jabatan itu

Di mana mereka? 74,910 penduduk Terengganu belum terima vaksin COVID-19! Usaha cari digerakkan!

Terengganu cari 74,910 penduduk dewasa yang masih belum terima janji temu suntikan vaksin COVID-19 supaya dapatkan suntikan vaksin dengan kadar segera di PPV
Mohammad Ishak in Alam Canggih 2 days ago

MyDigitalMaker 2021! Usaha MDEC, Jazro mempersiap sedia pelajar kepada dunia segalanya digital!

Jazari Robot Resources (Jazro) bekerjasama dengan MDEC untuk anjurkan pesta maya #MyDigitalMaker bagi wilayah Pantai Timur mulai dari 17 hingga 22 Oktober 2021
Editor 1 in Alam Canggih 2 days ago

Video| Anda takut jarum, disuntik? Tak perlu lagi! Akan muncul pistol gelembung atau bubble gun

Sejumlah orang fobia dengan jarum suntikan namun tak lama lagi mereka yang fobia ini sedia terima suntikan melalui teknologi baru, pistol gelembung (bubble gun)
Fauzan Uda Ahmad in Alam Canggih 3 days ago

Video| Hebatnya! Kereta paling mahal di dunia rupanya dipasang siap di Kepong! Korang tahu tak?

Bufori nama yang jarang didengar berbanding kereta di pasaran kini. Kereta mewah dipasang di Kepong itu dijual RM1.3j dan hanya mampu dimiliki golongan kayangan
Fariza Saidin in Alam Canggih 4 days ago