Alam Canggih 25 Aug, 2021

Terengganu buka PKRC baharu di Stadium Negeri! Susulan peningkatan 3 angka kes harian COVID-19!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

Stadium Negeri di Kuala Terengganu yang dijadikan  PKRC untuk pesakit lelaki.


TERENGGANU yang sedang berhadapan dengan peningkatan kes harian pandemik COVID-19 membuka sebuah lagi Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) di Stadium Negeri, Kuala Terengganu.

Pembukaan pusat bersepadu tersebut susulan pertambahan kes di Terengganu yang sejak akhir-akhir ini jarang berada di bawah 500 (kes) sehari, namun sebahagian besar kes berada pada kategori satu dan dua sahaja.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan PKRC


Dr Alias Razak


Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar Negeri, Dr Alias Razak berkata, PKRC baharu yang itu mampu memuatkan 326 katil akan mula beroperasi sepenuhnya pada Rabu, 25 Ogos 2021.

Katanya, ia juga merupakan persiapan awal sekiranya PKRC di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) diserahkan kembali kepada pihak IPT apabila IPT dibuka semula nanti. 

Beliau berkata, PKRC ini disiapkan dalam tempoh hanya empat hari sahaja dan ia boleh dinaik taraf kepada 390 katil sekiranya diperlukan.

Katanya, pesakit positif COVID-19 bagi kategori satu hingga empat sahaja akan ditempatkan di PKRC tersebut sebab itu terdapat tong oksigen di PKRC ini bagi pesakit kategori 4 yang memerlukan oksigen.


Petugas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sedang mengemas katil di PKRC Stadium Negeri Kuala Terengganu


Dr Alias berkata, ini adalah sebagai persiapan awal kita bagi menghadapi pertambahan kes, sejak akhir-akhir ini jarang di bawah 500 kes sehari.

"Walaupun begitu, sebahagian besar adalah kategori 1 dan 2 sahaja," katanya ketika merasmikan Majlis Penyerahan Stadium Negeri kepada Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu pada Selasa, 24 Ogos 2021.

Menurut Dr Alias, keselesaan pesakit di pusat rawatan itu akan dipastikan berada pada tahap terbaik.

"PKRC  tersebut hanya akan menempatkan pesakit lelaki sahaja dan ia agak selesa dengan jarak katil yang selesa dan tandas yang mencukupi. Walaupun sakit, kita akan pastikan pesakit selesa berada di sini (PKRC),” katanya.

Beliau berkata, pembukaan PKRC tersebut lebih kepada persiapan kerajaan negeri untuk menghadapi sebarang kemungkinan termasuk jika institut pengajian tinggi (IPT) seperti UiTM Chendering dan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) yang dijadikan PKRC dibuka untuk sesi pengajian. - KitaReporters


Dr Alias (baju putih) meninjau persiapan PKRC di Stadium Negeri,Kuala Terengganu

0
1
1
1
2
You will be interested

Video| Platform e-dagang eJazmine ke pasaran luar negara! Jemput usahawan sertai Virtual Mall!

Platform eJazmine.com kembangkan sayap dari lokal ke global apabila masuki Indonesia, Filipina, Bangladesh serta perkenal Virtual Mall (Pusat Beli Belah Maya)

Rahana MD in Alam Canggih 1 week ago

Kenaikan harga sayur sementara! Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam naik - KPDNHEP!

Kenaikan harga sayur adalah sementara. Dijangka alami penurunan apabila keadaan cuaca bertambah baik. Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam pun naik
Mohammad Ishak in Alam Canggih 3 days ago

Video| Hukum guna Android box? Berdosa atau tak berdosa? Ini jawapan mufti yang perlu anda tahu!

Kini ramai gunakan Android box (kotak Android) kerana ia lebih jimat berbanding langgan saluran berbayar. Tapi pernahkah terfikir hukum beli, guna Android box?
Zul Akmar Jamaludin in Alam Canggih 6 days ago

Bantu wanita berniaga! Kelab Usahawan Muslim Profesional perkenalkan peniagaan jemaah di AEON!

Kelab Usahawan Muslim Profesional perkenal konsep perniagaan berjemaah dan berkongsi bayar sewa serta letakkan produk di pusat beli-belah seperti cawangan AEON
Kartini Mohd Noor in Alam Canggih 6 days ago

Video| Doktor makan najis, minum air kencing lembu! Dakwa baik untuk kesihatan, imuniti tubuh!

Dr Manoj Mittal di India sanggup makan najis lembu dan minum air kencing binatang itu dengan dakwaan ia baik untuk kesihatan dan mampu tingkat imuniti tubuh
Fauzan Uda Ahmad in Alam Canggih 1 week ago