Alam Canggih 19 Nov, 2021

Video| Platform e-dagang eJazmine ke pasaran luar negara! Jemput usahawan sertai Virtual Mall!

@rahana md
Bekas Wartawan Utusan Malaysia yang pernah bertugas di Majalah Wanita dan akhbar di Ibu Pejabat Jalan Chan Sow Lin dan biro Kelantan.

Share this

Pelancaran Pembukaan Jualan Nusantara 11.11 eJazmine.com dan Virtual Mall (Pusat Beli Belah Maya) dirasmikan di Kuala Lumpur pada 11 November 2021 lalu.


PLATFORM pasar dalam talian tempatan dan antarabangsa, eJazmine.com mengembangkan sayap dari lokal ke global apabila berjaya memasuki pasaran Indonesia, Filipina dan Bangladesh yang mendorong syarikat tempatan itu secara rasminya memperkenalkan Virtual Mall (Pusat Beli Belah Maya) bertempat di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Pengasasnya, Datuk Seri Mohd Rizal Mohd Yusof menjelaskan, perniagaan e-dagang melalui platform tersebut  yang dibangunkan sejak hampir dua tahun lalu telah berjaya membantu lebih 500 usahawan dengan nilai jualan sebanyak RM500,000 setahun.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan bidang e-dagang


Henry Sum Agong (tengah) menyaksikan pertukaran Perjanjian Perkongsian antara Pengasas eJazmine.com, Mohd Rizal Mohd Yusof (kiri) dan Ketua Pegawai Strategi MDEC, Fadzli Abdul Wahit (kanan) pada majlis Perasmian Pelancaran Pembukaan Jualan Nusantara 11.11 eJazmine.com dan Virtual Mall pada 11 November 2021.


“Penglibatan peniaga yang menggunakan platform eJazmine amat memberangsangkan dan sehingga kini mempunyai lebih 500 usahawan  berdaftar dan mempunyai  12,000 jenis Unit Penyimpanan Stok (SKU) dengan 18 kategori.

Antaranya kategori EJ Halal, EJ Computer & Mobile, EJ Sports, EJ Education, EJ Properties, EJ Wellness  dan EJ Kid & Toys. 

Terkini eJazmine.com menambah kategori baharu, EJ Food dan EJ Argo untuk membantu jualan lebih aktif dan menepati keperluan semasa.

“Sehubungan dengan itu kami melancarkan pembukaan jualan Nusantara yang bertujuan meraikan serta mendorong rakan-rakan usahawan di negara-negara lain untuk menyertai eJazmine dan dijangkakan sehingga hujung tahun hadapan akan mencapai seramai 2,500 ahli dan nilai jualan sebanyak RM3 juta”, ujarnya.

Majlis perasmian dan pelancaran  telah disaksikan bersama oleh Timbalan Menteri Pengangkutan, Dato’ Henry Sum Agong dan Ketua Pegawai Strategi MDEC, Datuk Fadzli Abdul Wahit. 


Rakan kongsi eJazmine, Dato’ Seri Muhamad Khanafi Husin, Mohamed Hazli Mohamed Hussain, Renutasan Rajan dan wakil Smart Field Service (eJazmine Bangladesh), Firoz Alam Panna serta beberapa rakan  pemimpin industri  lain.

Turut hadir secara maya bagi menyokong majlis tersebut , wakil Jabatan Provinsi Kepala Dinas DIKBUD, Provinsi Nusa Tenggara Barat, Indonesia Bapak H Aidy Furqan Raison, Ketua Bahagian Ekonomi Filipina, Pihak Berkuasa Zon Filipina, Raison D Arobinto dan Ferdous Haque dari Smart Field Services (eJazmine Bangladesh).

Komitmen semua pihak yang berkenaan terserlah daripada ucapan-ucapan jarak jauh yang ringkas. 

Mereka sepakat mengakui jaringan internet telah membantu banyak  firma meningkatkan transaksi eksport namun pengangkutan barangan yang komited juga  penting untuk kedua-dua perusahaan e-dagang domestik dan rentas sempadan berjalan lancar.Justeru, rakan kurier eJazmine antaranya Speed Cargo, DHL, GDEX, EJ Express (VSG) dan CITY-LINK Express yang turut hadir akan memastikan perkhidmatan mereka ditahap yang memuaskan.

Di majlis yang sama, telah diadakan Perjanjian Perkongsian dengan Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) yang menandakan langkah awal untuk kerjasama sinergi antara kedua-dua pihak dimana eJazmine akan menyediakan platform perniagaan dalam talian kepada usahawan di negara-negara yang terbabit.

Mohd Rizal menambah, pihaknya berbesar hati dengan jalinan kerjasama MDEC sebagai agensi kerajaan yang sentiasa membuka ruang dan peluang kepada golongan usahawan di negara ini melebarkan sayap peniagaan sehingga ke pasaran antarabangsa.“MDEC akan berperanan mengenal pasti beberapa buah negara lain untuk mengembangkan perniagaan usahawan tempatan mereka melalui platform yang diperkenalkan oleh eJazmine.

“Buat masa ini MDEC telah mempunyai beberapa jaringan pusat perniagaan besar tempatan yang bersedia untuk bergabung dengan eJazmine seterusnya mengembangkan sayap ke negara ASEAN. Selain daripada Filipina, Indonesia dan Bangladesh terdapat juga kerjasama strategik dengan 16 buah negara termasuk United Kingdom, Amerika Syarikat dan yang terbaru negara Turki.

“Misalnya pada hari ini wakil dari Bangladesh yang dikenali sebagai Smart Field Service (eJazmine Bangladesh) juga hadir dan bertukar perjanjian kerjasama yang mendorong platform ini memasuki segmen pasaran antarabangsa melalui e-dagang gaya B2B yang mana pembeli mempunyai akauntabiliti yang lebih tinggi berbanding gaya B2C yang didasarkan kepada pilihan peribadi.

“Bangladesh akan menjadi negara pertama di mana mereka melihat perniagaan B2B dalam kuantiti yang besar dan eJazmine.com Bangladesh merancang untuk memulakan gudang mereka sendiri dan mengimport produk dari Malaysia untuk memenuhi keperluan pasaran di seluruh Bangladesh”, katanya.


Henry Sum Agong (tengah)  menyaksikan pertukaran Perjanjian Perkongsian diantara  Pengasas eJazmine.com, Mohd Rizal Mohd Yusof (kiri) dan wakil Smart Field Service (eJazmine Bangladesh), Firoz Alam Panna.


Tambahnya, kejayaan tersebut menandakan satu lagi peristiwa penting dalam pembangunan dan pertumbuhan eJazmine yang terus berkembang walaupun negara berhadapan dengan pandemik Covid-19.

“Selama hampir dua tahun pandemik baru-baru ini, jualan dalam talian juga amat baik. Pihak kami menyediakan khidmat nasihat secara percuma untuk pembungkusan, pelabelan dan geran permohonan sijil halal kepada usahawan supaya produk mereka boleh pergi lebih jauh. 

Hasilnya berlaku peningkatan jualan pada dua bulan pertama malah dalam tempoh sehari, jualan pernah mencapai sehingga RM100,000.“Sepanjang pandemik juga eJazmine telah memperkenalkan tiga pakej iaitu, Pakej Bakul Basah, Pakej Bakul Makanan dan Pakej EJ Murni sebagai inisiatif kepada orang ramai menghulurkan bantuan kepada golongan yang memerlukan dan turut menawarkan pakej sokongan yang sama kepada Indonesia.

“Setakat ini, kami telah memberikan lebih daripada 2,500 pakej bank makanan yang dianggarkan bernilai sekitar RM120,000,” ujarnya.

Mohd Rizal menambah, pengukuhan pada peringkat tempatan juga akan terus diperhebat dan pihaknya  merangka pelan pengembangan baharu yang mana pada suku pertama tahun 2022, eJazmine akan membuka cawangan dan gudang baharu di Sabah dan Sarawak. - KitaReporters


 

15
7
0
14
0
You will be interested

11 mercu tanda mini negara ASEAN di Pulau Bidong! Daya tarikan baharu pelancongan Terengganu!

11 replika mercu tanda terkenal negara ASEAN telah dilabuhkan di dasar laut Pulau Bidong melalui projek khas, Mercu Tanda Mini Bawah Laut ASEAN Pertama (AUMIL)

Mohammad Ishak in Alam Canggih 2 weeks ago

Kenaikan harga sayur sementara! Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam naik - KPDNHEP!

Kenaikan harga sayur adalah sementara. Dijangka alami penurunan apabila keadaan cuaca bertambah baik. Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam pun naik
Mohammad Ishak in Alam Canggih 2 days ago

Video| Hukum guna Android box? Berdosa atau tak berdosa? Ini jawapan mufti yang perlu anda tahu!

Kini ramai gunakan Android box (kotak Android) kerana ia lebih jimat berbanding langgan saluran berbayar. Tapi pernahkah terfikir hukum beli, guna Android box?
Zul Akmar Jamaludin in Alam Canggih 5 days ago

Bantu wanita berniaga! Kelab Usahawan Muslim Profesional perkenalkan peniagaan jemaah di AEON!

Kelab Usahawan Muslim Profesional perkenal konsep perniagaan berjemaah dan berkongsi bayar sewa serta letakkan produk di pusat beli-belah seperti cawangan AEON
Kartini Mohd Noor in Alam Canggih 6 days ago

Video| Doktor makan najis, minum air kencing lembu! Dakwa baik untuk kesihatan, imuniti tubuh!

Dr Manoj Mittal di India sanggup makan najis lembu dan minum air kencing binatang itu dengan dakwaan ia baik untuk kesihatan dan mampu tingkat imuniti tubuh
Fauzan Uda Ahmad in Alam Canggih 1 week ago