Alam & Sains 15 Apr, 2024

Berita baik buat lepasan SPM! Latihan baiki produk elektronik! Kerjasama PPD, APR Electronic Services!

@gamal nasir mohd ali
Seorang wartawan selama lebih 30 tahun selepas menyertai Utusan Melayu pada 1989. Bergelumang dalam bidang Online sejak 2000 dan kini mengendali KitaReporters dan UtusanPress. Emel: gamalnasir@gmail.com

Share this


Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Bangsar/Pudu telah bekerjasama dengan APR Electronic Services Sdn Bhd untuk menyediakan latihan kepada lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dalam kemahiran membaiki produk elektronik. 

Kolaborasi ini bertujuan untuk melengkapkan mereka dengan kepakaran yang berharga dan menawarkan peluang pekerjaan.

Kedua-dua pihak baru-baru ini menandatangani memorandum kerjasama, mengiktiraf APR Electronic Services sebagai rakan strategik untuk program pekerjaan masa depan Pejabat Pendidikan Daerah Bangsar/Pudu bagi tahun 2024-2025. Penandatanganan ini melibatkan Nor Azlina Abdul Rahim, Timbalan PPD Sektor Perancangan, Pejabat Pendidikan Daerah Bangsar/Pudu dan Danny Ng Theng Wei, Ketua Pegawai Eksekutif APR Electronic Services.

Menurut perjanjian kerjasama, APR Electronic Services akan menyediakan latihan membaiki produk elektronik seperti komputer dan telefon bimbit kepada lepasan SPM. 

Latihan ini akan membantu mereka memperoleh kemahiran asas dan mencipta prospek pekerjaan.


Nor Azlina Abdul Rahim (duduk, kanan) dan Danny Ng Theng Wei (duduk, kiri) menandatangani memorandum kerjasama antara Pejabat Pendidikan Daerah Bangsar/Pudu dan APR Electronic Services.


Danny Ng mengucapkan terima kasih kepada Pejabat Pendidikan Daerah Bangsar/Pudu kerana memberikan peluang kerjasama ini. 

Beliau menekankan bahawa perkongsian ini akan menyumbang kepada pembentukan lebih ramai pakar membaiki produk elektronik yang terlatih.

Beliau berkongsi maklumat lanjut bahawa kursus membaiki akan mengikuti kurikulum yang dibangunkan oleh Syarikat Teknologi Xin Xun Wei China (ChinaFix). 

Program ini berlangsung selama 30 hari, di mana graduan akan menguasai kemahiran membaiki khusus dan menerima sijil membaiki profesional yang dikeluarkan oleh syarikat tersebut.

Setelah dilengkapi dengan kemahiran membaiki, graduan ini boleh menawarkan perkhidmatan membaiki kepada pengguna. 

Selain itu, APR Electronic Services juga boleh mengambil mereka sebagai juruteknik membaiki produk elektronik yang pakar di dalam syarikat.Danny Ng, menekankan bahawa kolaborasi ini mencerminkan komitmen syarikat terhadap falsafah “manfaat daripada masyarakat, kembali kepada masyarakat”. 

Dengan bekerjasama dengan syarikat China untuk menyediakan teknologi membaiki, mereka bersama-sama dengan Pejabat Pendidikan Daerah Bangsar/Pudu memperkasa lepasan sekolah menengah dengan kemahiran asas untuk bertahan hidup, memberi sumbangan kepada manfaat bersama di bawah Inisiatif Jalur dan Jalan. - KitaReporters/Kenyataan Media

14
21
0
20
0
You will be interested