Alam Canggih 22 Sep, 2020

Sharifah Sofia bengang! Ada pegang penyu! Tak perlu bangga!

@zul akmar jamaludin
Memulakan kerjaya sebagai wartawan pada 2001 di tabloid Warta Perdana dan juga pernah bertugas di majalah Variapop. Kemudian menyambung kerjaya sebagai wartawan majalah Mingguan Wanita di Kumpulan Media Karangkraf.

Share this

SEMEMANGNYA hidupan laut sangat cantik dan menarik untuk dilihat. Jadi, tidak hairanlah ramai yang suka melakukan selaman dan bersnokel untuk melihat keindahan hidupan bawah laut. Aktiviti ini semakin popular dan menjadi sebahagian daripada pakej pelancongan yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat pelancongan. : KitaReporters

Anda boleh didakwa sekiranya melakukan perkara seperti ini terhadap penyu.


Pakej menyelam dan bersnokel dilihat memberi pendapatan lumayan kepada operator dan bot pelancongan.

Namun, jangan dek kerana mengejar keuntungan, operator (pengendali) dan bot pelancongan tidak mengendah atau melanggar undang-undang dengan membenarkan para pelancong menyentuh hidupan laut yang dilindungi seperti penyu.

Mereka bertanggungjawab memberi taklimat kepada pelancong apa yang tidak boleh dilakukan ketika melakukan aktiviti tersebut.

Namun, apa yang dikesali masih ada pihak yang mengambil ringan malah menggalakkan pelancong menyentuh hawan dilindungi.

Baru-baru ini, tular dalam media sosial seorang individu dengan bangganya berkongsi gambar sedang memegang penyu. Menurut individu tersebut, dia sangat gembira dan berpuas hati dengan servis yang diberikan oleh bot pelancongan terbabit.

“Puas hati sungguh dengan servis (nama digelapkan). Minta nak private bot pun dapat, nak penyu pun dapat. Saya nak bergambar dengan penyu. Boleh dik. Terus bot man terjun ke dasar bawa naik penyu,” tulisnya bangga.


Kejadian dipercayai berlaku di Pulau Perhentian Besar, Terengganu. Kes tersebut mendapat perhatian pelakon Sharifah Sofia yang kini sering mendekatkan diri dengan alam semula jadi selaku aktivis alam sekitar.


Menerusi Twitter, dia berkongsi tangkap layar hantaran oleh individu yang bergambar dengan penyu itu dan ingin tahu siapakah dalang yang bertanggungjawab atas kelakuan tersebut.

“Anda tidak seharusnya berbangga dengan perkara seperti ini. Anda semua, saya sedang berusaha untuk mengetahui siapakah pengendali ini. Sekiranya anda ada sebarang idea, bagi tahu saya,” tulisnya.


Penyu merupakan salah satu haiwan laut yang dilindungi. Anda tidak dibenarkan berada terlalu dekat, menyentuh dan bawanya keluar dari air.


Sebelum ini, pada tahun 2019 pernah tular dalam media sosial sekeping gambar seorang kanak-kanak warga asing duduk di atas seekor penyu yang dibawa naik ke atas bot.

Gambar ini pernah tular dalam media sosial pada tahun 2019 sehingga membangkitkan kemarahan netizen.


Gambar tersebut mengundang marah netizen yang menyifatkan ia sebagai penganiayaan terhadap haiwan. 

Tak salah nak menyelam atau bersnokel (snokeling) untuk menikmati keindahan hidupan laut tetapi jangan sampai mengganggu hidupan tersebut. - KitaReporters

0
0
0
0
0
You will be interested

Video| Doktor makan najis, minum air kencing lembu! Dakwa baik untuk kesihatan, imuniti tubuh!

Dr Manoj Mittal di India sanggup makan najis lembu dan minum air kencing binatang itu dengan dakwaan ia baik untuk kesihatan dan mampu tingkat imuniti tubuh

Madu kelulut! Mula untuk isi masa lapang! Kini Cikgu Roszaidi mampu jana pendapatan tambahan!

Bermula daripada hobi dan isi masa terluang, kini Roszaidi Ramlee dapat hasilkan pendapatan sampingan daripada usahanya ternak lebah kelulut di halaman rumahnya
Rosdi Ismail in Alam Canggih 1 day ago

Musim bah di Terengganu! 3,200 sukarelawan belia, 2,779 petugas pelbagai agensi bersiap siaga!

Bagi menghadapi situasi banjir pelbagai pihak serta agensi berkaitan bertindak mengambil langkah berjaga –jaga memastikan penduduk berada keadaan siap sedia.
Mohammad Ishak in Alam Canggih 3 days ago

Kenaikan harga sayur sementara! Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam naik - KPDNHEP!

Kenaikan harga sayur adalah sementara. Dijangka alami penurunan apabila keadaan cuaca bertambah baik. Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam pun naik
Mohammad Ishak in Alam Canggih 5 days ago

Video| Hukum guna Android box? Berdosa atau tak berdosa? Ini jawapan mufti yang perlu anda tahu!

Kini ramai gunakan Android box (kotak Android) kerana ia lebih jimat berbanding langgan saluran berbayar. Tapi pernahkah terfikir hukum beli, guna Android box?
Zul Akmar Jamaludin in Alam Canggih 1 week ago