Alam Canggih 25 Nov, 2021

Video| Hukum guna Android box? Berdosa atau tak berdosa? Ini jawapan mufti yang perlu anda tahu!

@zul akmar jamaludin
Memulakan kerjaya sebagai wartawan pada 2001 di tabloid Warta Perdana dan juga pernah bertugas di majalah Variapop. Kemudian menyambung kerjaya sebagai wartawan majalah Mingguan Wanita di Kumpulan Media Karangkraf.

Share this

Android box kini menjadi kegilaan orang ramai yang mahu berjimat. - Kredit foto: Google Image


DEWASA ini ramai menggunakan Android box (kotak Android) kerana ia lebih menjimatkan berbanding melanggan saluran berbayar yang menyebabkan pengguna terpaksa membayarnya secara bulanan, tetapi Android box sebaliknya. 

Bagi pengguna Android box, mereka hanya perlu bayar sekali sahaja dan itu menjadi penyebab utama kebanyakan pengguna beralih arah. Apatah lagi saluran berbayar sering mengulang siar cerita-cerita lama dan membosankan!

Tidak dengan Android box, hanya sekali bayar, anda boleh menonton pelbagai jenis siaran termasuk filem-filem pecah panggung terkini. Malah, anda juga boleh menonton cerita-cerita yang disiarkan dalam saluran berbayar. Berbaloi bukan?


Lagi kisah menarik berkaitan Android


Penggunaan Android box membolehkan pengguna menonton pelbagai saluran dari seluruh negara. - Foto: Google Image

Namun, pernahkah anda terfikir hukum mengenai pembelian dan penggunaan Android box? Sebelum persoalan itu dihuraikan, apa kata kita ketahui apa itu Android box.

Android box adalah peranti yang digunakan untuk membolehkan televisyen mendapat siaran-siaran dari seluruh dunia. 

Tambahan lagi, peranti tersebut dapat membolehkan televisyen menyiarkan perkhidmatan siaran penstriman (streaming services) lain yang biasanya hanya boleh diakses melalui laptop, komputer, telefon dan peranti pintar yang lain.

Selain itu, ia juga akan membolehkan pengguna mendapat akses terhadap aplikasi-aplikasi peranti pintar seperti Playstore, Internet dan lain-lain.

Terdapat dua bentuk siaran yang akan diperoleh melalui penggunaan peranti tersebut iaitu siaran berbayar dan siaran percuma. 

Justeru, tidak timbul sebarang isu syariah bagi kategori siaran percuma kerana ia boleh digunakan oleh semua orang.

Namun begitu, timbul isu syariah bagi kategori siaran berbayar yang sepatutnya pengguna bayar terlebih dahulu untuk mendapat akses siaran tersebut.

 Terdapat keadaan di mana pengguna peranti tersebut mendapat akses kepada siaran berbayar tanpa melanggannya yang seterusnya menyebabkan kerugian kepada syarikat penyiaran.Menurut laman website Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, asal hukum bagi membeli dan menggunakan Android box adalah harus.

Namun begitu, sekiranya tujuan pembelian dan penggunaan peranti tersebut adalah untuk mengakses siaran berbayar dan hak cipta lain dengan cara yang salah maka ia adalah diharamkan kerana mencerobohi hak dan menzalimi pihak lain.

Justeru, permasalahan ini adalah sama mengambil hak orang lain dengan cara yang batil dan menzalimi syarikat penyiaran serta pihak-pihak berkaitan dengannya.

Perbuatan ini juga telah dilarang oleh Allah SWT melalui firman-Nya yang bermaksud “Dan janganlah kamu makan (atau mengambil) harta (orang-orang lain) di antara kamu dengan jalan yang salah," surah al-Baqarah ayat 188.

Selain itu, permasalahan ini juga berkait rapat dengan hak cipta dan lesen penyiaran

Hak cipta, penyiaran dan seumpama dengannya adalah merupakan hak yang diiktiraf syarak.

Ini dapat dilihat melalui kenyataan Dr Abu Ghuddah yang menyatakan bahawa cap dagangan, nama syarikat, tulisan atau ciptaan seseorang dalam konteks semasa dianggap mempunyai nilai di sisi syarak.


Hanya sekali bayar, anda boleh menonton pelbagai cerita.-Foto: Google Image


Oleh itu, tidak boleh untuk seseorang mencerobohi hak tersebut atau menggunakannya dengan cara yang salah seperti mencetak tanpa kebenaran, menggodam atau menggunakannya tanpa membayar atau melanggannya.

Walau bagaimanapun, bagi perbuatan membeli dengan tujuan untuk menonton siaran percuma atau fungsi-fungsi lain yang tidak melibatkan hak pihak lain dan mencerobohi hak-hak mereka, maka pembelian atau penggunaan Android box adalah diharuskan syarak sekiranya menepati syarat dan rukun jual beli. - KitaReporters 


11
11
0
8
0
You will be interested

11 mercu tanda mini negara ASEAN di Pulau Bidong! Daya tarikan baharu pelancongan Terengganu!

11 replika mercu tanda terkenal negara ASEAN telah dilabuhkan di dasar laut Pulau Bidong melalui projek khas, Mercu Tanda Mini Bawah Laut ASEAN Pertama (AUMIL)

Mohammad Ishak in Alam Canggih 2 weeks ago

Kenaikan harga sayur sementara! Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam naik - KPDNHEP!

Kenaikan harga sayur adalah sementara. Dijangka alami penurunan apabila keadaan cuaca bertambah baik. Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam pun naik
Mohammad Ishak in Alam Canggih 2 days ago

Bantu wanita berniaga! Kelab Usahawan Muslim Profesional perkenalkan peniagaan jemaah di AEON!

Kelab Usahawan Muslim Profesional perkenal konsep perniagaan berjemaah dan berkongsi bayar sewa serta letakkan produk di pusat beli-belah seperti cawangan AEON
Kartini Mohd Noor in Alam Canggih 6 days ago

Video| Doktor makan najis, minum air kencing lembu! Dakwa baik untuk kesihatan, imuniti tubuh!

Dr Manoj Mittal di India sanggup makan najis lembu dan minum air kencing binatang itu dengan dakwaan ia baik untuk kesihatan dan mampu tingkat imuniti tubuh
Fauzan Uda Ahmad in Alam Canggih 1 week ago

'Pulau Emas' di Palembang lokasi empayar Srivijaya? Pelbagai artifak berharga ditemui nelayan!

Kisah penemuan artifak di Sungai Musi, Palembang yang digelar sebagai Pulau Emas itu adakah boleh dijadikan bukti sebagai lokasi peninggalan empayar Srivijaya?
Mohamed Sa'ari in Alam Canggih 1 week ago