Alam Canggih 03 May, 2021

Berita Terkini| Covid-19: Cuti 14k petugas kesihatan Kelantan dibekukan! Termasuk cuti Aidilfitri

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this

Dr Zaini Hussin berkata, pembekuan cuti itu membabitkan kakitangan pada semua peringkat dan jabatan. 


CUTI 14,000 kakitangan Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan (JKNK) dibekukan termasuk cuti Aidilfitri berikutan situasi semasa pandemik Covid-19.

Pengarah JKNK Datuk Dr Zaini Hussin berkata, pembekuan cuti itu membabitkan kakitangan pada semua peringkat dan jabatan.

"Sudah lama mereka tidak dibenarkan bercuti, tambahan lagi apabila kes Covid-19 semakin meningkat kini. Bagaimanapun pihak kementerian sudah gerakkan semua kakitangan jabatan kesihatan seluruh negeri untuk membantu kita di sini (Kota Bharu)," katanya yang dipetik oleh Berita Harian di Kota Bharu, pada Isnin 3 Mei 2021.

Terdahulu, beliau melakukan tinjauan di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) terbaharu yang dibuka hari ini di Dewan Utama Kampus Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian.

PKRC keenam itu mampu memuatkan kira-kira 500 pesakit Covid-19 dan sebagai permulaan akan menempatkan 150 pesakit lelaki pada hari ini, 3 Mei.

Dalam pada itu, beliau menjelaskan seramai 531 individu sudah disaring dengan 163 daripada mereka positif yang berkait dengan dua kluster terbaharu di Kelantan, iaitu Kluster Kemayan di Bachok dan Kluster Jalan Padang Tembak.

"Mereka memberi kerjasama baik, malah ujian calitan yang dibuat juga dibayar sendiri. Ini satu tanggungjawab yang bagus kerana sekurang-kurangnya dapat mengurangkan beban kita," katanya.

Mengenai kes yang semakin meningkat di negeri ini dengan kadar kebolehjangkitan (Rt) melebih nilai Rt 1.0, Dr Zaini berkata, sesuatu yang sangat membimbangkan.

Tegas beliau, hanya disiplin rakyat dapat memutuskan rantaian pandemik itu dan bukan hanya bergantung kepada petugas kesihatan semata-mata.

"Kalau tengok Rt sebulan lalu memang meningkat dan sentiasa berada pada paras melebihi (Rt) 1.0. Hari ini (3 Mei 2021) 1.16 dan semalam (2 Mei 2021) 1.21. 

"Selagi Rt sentiasa di atas nilai Rt 1, itu sesuatu yang membimbangkan kita," ujarnya. - KitaReporters


Lagi berita-berita terkini dalam KitaReporter

PUSAT Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) terbaharu, yang dibuka di Dewan Utama Kampus USM Kubang Kerian pada 3 Mei 2021, boleh menempatkan kira-kira 500 pesakit Covid-19. - Kredit foto: Utusan Online

0
2
0
0
1
You will be interested

Jom buat duit! Jual minyak masak terpakai, dapat duit tambahan! Jadi biodiesel, lilin, sabun!

Minyak masak yang sudah digunakan boleh dijual balik sekali gus mampu berikan pendapatan sampingan selain sebagai usaha bagi bersama-sama menjaga alam sekitar

Record dunia? Ibu muda lahirkan 10 bayi kembar! Secara normal! Berat bayi antara 0.95kg - 1.1kg!

Seorang ibu muda di Arab Saudi berjaya lahirkan 10 bayi kembar di Hospital Angkatan Tentera Raja Salman di Tabuk. Wanita itu lahirkan lima pasangan bayi kembar
Adnan Mohamad in Alam Canggih 3 days ago

Video| Tahu tak? Spot baharu tengok matahari terbenam! Bukit Utama Hillside, Bkt Antarabangsa!

Tular sebuah video paparkan spot cantik untuk lihat matahari terbenam di Kuala Lumpur bagi saksi keindahannya yang sangat cantik. Di Taman Bukit Utama Hillside
Nur Syamila Kamarul Arefin in Alam Canggih 3 days ago

Video| Unik! Pasangan kahwin dalam metaverse! Pilih tema Harry Potter! Dihadiri mendiang bapanya!

Pasangan Chennai tampil unik untuk memilih majlis perkahwinan dianjurkan gunakan kaedah ‘metaverse’ iaitu versi realiti maya Internet dengan tema Harry Porter
Zuhayati Yazid in Alam Canggih 5 days ago

Video| Ni baru kayangan! Tandas cantik, bersih, rekaan moden! Stesen minyak Melor KB jadi tular!

Tandas awam di sebuah stesen minyak di Melor dekat Kota Bharu sangat luar biasa kerana ia bersih serta dihias cantik dan moden sesuai dinamakan Tandas Kayangan
Mohammad Ishak in Alam Canggih 1 week ago