Alam Canggih 22 May, 2020

Wabak Covid-19 di Brazil semakin teruk! Presiden tak kisah!!

@ahmad abd hamid
Served as a journalist for a year at Berita Harian and for 33 years at Utusan Melayu (M) Bhd. beginning 1980. Last post was Assistant Editor in Chief Utusan Melayu. Also served as Editor in Chief, Magazines. Retired in 2013.

Share this

KETIKA wabak Covid-19 semakin mengganas di Brazil, bandar terbesar di negara itu, Sao Paulo kini dicengkam kebimbangan kerana sistem kesihatannya mungkin tumbang disebabkan tidak mampu menampung permintaan untuk katil hospital yang semakin meningkat. : KitaReporters

KEDUDUKAN Sao Paulo, bandar terbesar di Brazil dan paling teruk dilanda Covid-19. - Kredit foto: Brittanica


Memetik laporan BBC News, Datuk Bandar Sao Paulo, Bruno Cavas memberitahu sehingga ini hospital-hospital di bandar itu telah mencapai tahap kapasiti 90 peratus. 

Dalam tempoh dua minggu dijangka tidak ada lagi ruang untuk menempatkan pesakit!!

Anehnya dalam keadaan genting begini dan angka jangkitan terus meningkat, Presiden Brazil, Jair Bolsonaro dilihat sebagai tidak ambil peduli

Malah dia menentang dan meremehkan polisi penjarakan sosial atau social distancing.

Bagi menampakkan keegoannya, dia mengadakan perhimpunan dengan penyokong dan kanak-kanak diu negara Barzil, Brasilia. 

Dalam perhimpunan itu, dia mengambil gambar berpelukan dengan kanak-kanak. Malah dia menyifatkan peraturan yang dikenakan dalam usaha mengekang Covid-19 adalah keterlaluan.

PRESIDEN Brazil, Jair Bolsonaro memandang ringan serangan Covid-19 di negaranya. - Kredit foto: Wikipedia.


TIDAK memperdulikan penjarakan sosial, Presiden Brazil. Jair Bolsonaro bergambar dengan kanak-kanak pada satu perhimpunan di ibu negara Brasilia pada 17 Mei 2020. - Kredit foto: EPA.


Apalah yang boleh diharapkan daripada presiden seperti ini?  Dia tidak mengindahkan nasihat kesihatan global berhubung penjarakan sosial. 

Kerana itu dia menerima pelbagai kecaman dari dalam dan luar negara berhubung sikapnya dalam mengendalikan wabak Covid-19  yang kian meruncing di Brazail.

Setakat Khamis, 21 Mei 2020, lebih 310,000 rakyat negara benua Amerika Selatan itu  telah disahkkan positif Covid-19 dengan kematian seramai lebih 20,000.

Ini menjadikan Brazil negara ketiga paling ramai disahkan dijangkiti pandemik tersebut, selepas Amerika Syarikat dan Rusia.

Pakar kesihatan memberi amaran bahawa angka kematian sebenar mungkin lebih daripada itu disebabkan sistem saringan yang tidak terkini.

HOSPITAL SANTA JOSNA, antara yang terbesar di Sau Paulo. - Kredit foto: Global Health Intelligence.


DATUK Bandar Sau Paulo, Bruno Covas, bimbang tidak akan akan ada lagi katil hospital untuk merawat pesakit Covid-19 dalam tempoh terdekat. - Kredit foto: Wikipedia.


Sao Paulo adalah bandar yang paling teruk diserang Covid-19 dengan angka kematian melebihi 3,000 orang. 

Kerana itulah Datuk Bandar Bruno Covas sangat bimbang. Dia kesal dengan  sikap orang ramai yang melanggar lockdown dan menyifatkan mereka sebagai bermain dengan nyawa manusia.

Namun apalah sangat hendak dikesalkan dengan sikap rakyat ini jika presiden yang sepatutnya melindungi dan menjadi payung  rakyat memandang ringan usaha mengekang Covid-19.

Covas memberitahu, dia kini sedang berbincang dengan gabenor Sao Paulo untuk memperkenalkan lockdown yang ketat dalam usaha mengelakkan kesesakan di hospital.

Gabenor mempunyai bidang kuasa ke atas polis dan sokongannya amat diperlukan untuk menjayakan lockdown yang ketat dan berkesan.

Covas menasihatkan orang ramai duduk di rumah untuk mengawal penularan virus. 

Dia sangat kecewa kerana orang  ramai seolah-olah tidak memperdulikan kematian yang mungkin mereka hadapi jika berterusan mempermainkan lockdown dan penjarakan sosial.

PARA  petugas perubatan memberi rawatan kepada seorang pesakit Covid-19 di sebuah hospital di Sau Paulo, Brazil. - Kredit AFP/Getty Images.


Sao Paulo mempunyai 12 juta penduduk. 

Angka rasmi menunjukkan kebanyakan penduduk tidak memperdulikan social distancing.  Jika presidennya borek, rakyatnya pula rintik!

Sekalipun lockdown dan kuarantin sudah diperkenalkan dua bulan lalu di bandar itu, ramai yang ingkar, termasuk enggan memakai penutup muka.  

Ini ditambah dengan tiadanya hukuman atau denda berat terhadap mereka yang ingkar, menjadikan mereka makin berani.

Namun kini dengan keadaan semakin meruncing, jika rakyat terus tidak peduli, bukan sahaja Sao Paulo, seluruh Brazil bakal berdepan dengan penularan Covid-19  yang semakin mengganas.

Angka kematian dan jangkitan akan meningkat. Atau mungkin mereka sedia menerima  sahaja apa yang mungkin berlaku, termasuk presidennya!  KitaReporters

ORANG ramai menjalani saringan Covid-19 di Sau Paulo. - Kredit foto: AFP/Getty Images.

You will be interested

COVID-19: Penduduk bimbang! 12 sekolah di Kuala Terengganu ditutup! Kes baharu bertambah 179!

Penularan pandemik COVID-19 di Terengganu semakin tidak menentu dan bimbangkan masyarakat. Sebanyak 10 lagi sekolah terpaksa ditutup, jadikan jumlah 12 sekolah

Tak terima kenyataan! Suami simpan jasad isteri di dalam tangki sejuk beku dan awet kriogenik

Gui Junmin nekad masukkan jasad isterinya, Zhan Wenlin yang meninggal akibat kanser paru-paru pada 2017 ke dalam tangki kriogenik bagi tujuan sejuk beku, awet
Zuhayati Yazid in Alam Canggih 1 day ago

Video| Inovasi: Apabila kerbau diganti dengan SUV! Daihatsu diubah suai jadi pembajak sawah!

Seorang petani di daerah Pasiran, Lumajang, Jawa Timur gunakan sebuah kenderaan utiIiti sukan (SUV) jenis Daihatsu Taft yang diubah suai untuk membajak di sawah
Fauzan Uda Ahmad in Alam Canggih 1 day ago

Terbaiklah YB Rosol! Enam pelajar IPT di Hulu Terengganu dapat komputer riba! Semoga ada lagi

Rosol Wahid sumbang komputer riba kepada enam pelajar IPT terpilih di Hulu Terengganu bagi bolehkan pelajar tersebut teruskan pembelajaran secara dalam talian
Mohammad Ishak in Alam Canggih 1 day ago

Status semasa penularan COVID-19 di Terengganu! 6 daerah kekal zon merah, 1 jingga, 1 kuning!

6 daerah berstatus zon merah ialah Besut, Setiu, Kuala Nerus, Kuala Terengganu, Dungun, Hulu Terengganu. Zon jingga ialah Marang, manakala Kemaman masih kuning
Mohammad Ishak in Alam Canggih 2 days ago