Alam & Sains 22 Nov, 2022

Macam mana nak hilangkan kesan dakwat ni! Tension aku! Tip hilangkan dakwat kekal ramai tak tahu!

@nur syamila kamarul arefin
Alumni Universiti Sains Malaysia dalam bidang kewartawanan. Pernah berkhidmat sebagai seorang wartawan dan juga penulis di dua buah syarikat. Masih lagi belajar menjadi seorang penulis.

Share this


Rakyat Malaysia baru sahaja mengundi pada 19 November 2022 lalu. Ramai antara mereka yang berkongsikan gambar-gambar dakwat kekal yang terdapat pada jari selepas mengundi.

Namun pasti ada antara anda yang merasakan dakwat kekal ini merimaskan kerana ia seperti warna inai dan juga mengelupas. Seorang pengguna Twitter telah menularkan cara-cara menghilangkan dakwat mengundi pada jari dalam masa 10 minit sahaja yang sangat berkesan.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan panduan atau tip


1. Pertama anda boleh gunakan Veet Cream:

Sapukan sahaja krim Veet ini pada jari yang mempunyai dakwat kekal ini. Biarkan selama 5 hingga 6 minit. 2. Cara kedua anda boleh sental jari anda menggunakan micellar water :

Apa yang boleh dilakukan iala anda sental atau scrub jari anda sehingga dakwat tersebut tertanggal menggunakan micellar water ini.Mudah sahaja kan? cara ini tidak akan membuatkan jari anda rosak ataupun berasa kasar. Jom cuba! - KitaReporters 


13
6
0
9
0
You will be interested