Alam & Sains 06 Sep, 2023

16 tahun bergelar bidan! Bantu pasangan dapat zuriat! Tak semua masalah isteri! Tetapi suami mandul!

@zul akmar jamaludin
Memulakan kerjaya sebagai wartawan pada 2001 di tabloid Warta Perdana dan di majalah Variapop pada tahun 2002. Kemudian menyambung kerjaya sebagai wartawan majalah Mingguan Wanita di Kumpulan Media Karangkraf. 📧: akmar_mm@yahoo.com

Share this


Mula menceburi bidang perbidanan tradisional pada tahun 2007, kini Siti Khotijah Hamid, 54, sudah bertemu dan menolong ramai pasangan suami isteri yang sukar mendapat zuriat.

Benar, ajal jodoh dan rezeki itu pada tangan Allah SWT. Namun, kita sebagai hamba digalakkan mencuba dan berikhtiar. Selebihnya kita serahkan kepada Yang Maha Kuasa.

Menurut ibu kepada dua orang anak dan seorang cucu ini, penglibatannya dalam bidang perbidanan bermula sejak turun-temurun. Berasal dari Kedah dan menetap di Terengganu, minatnya dalam bidang tersebut tidak boleh dielakkan lagi.

“Bermula dengan minat dan menyambung warisan ibu dan tok-tok saudara semua menjadi bidan tradisional sejak dari dulu lagi. Dalam masa yang sama juga ingin membantu kawan-kawan yang ada masalah sakit tubuh berkaitan urut dan badan banyak angin dan masalah peranakan, migrain dan sebagainya.

“Kali pertama melihat pelanggan berpuas hati dan berjaya pulih, membuatkan saya lebih bersemangat untuk menabur bakti. Pengalaman hari demi hari dan bertemu dengan pelbagai masalah pelanggan, membuatkan saya dapat meningkatkan kualiti perkhidmatan saya,” ujarnya.


Bersama anak dan cucu.


Tiada pekerjaan di dunia yang tiada cabaran dan dugaan. Pengalaman selama 16 tahun mematangkan Siti Khotijah dalam berdepan semua itu apatah lagi mendapat sokongan suami yang merupakan bekas pensyarah di sebuah universiti di Terengganu.

“Mental dan fizikal kena kuat. Pelanggan pelbagai ragam dan jenis. Ada yang kena strok dan secara tak langsung ia merumitkan untuk melakukan urutan kerana mereka tidak boleh baring dan duduk seperti pelanggan biasa.

"Cara urutan juga agak berbeza. Pesakit strok ini kebanyakan duduk atas katil jadi kedudukan saya ketika mengurut agak sukar. Adakalanya saya terpaksa naik ke atas katil pesakit tersebut.

"Selain itu ada pelanggan tetap yang memerlukan khidmat urut tengah-tengah malam kerana mereka tidak mampu menahan sakit. Sekiranya kalau dapat panggilan kecemasan seperti itu, mahu tak mahu saya kena terima kerana itu sudah tugas dan tanggungjawab saya," katanya.


Menggunakan bahan-bahan alami untuk menghasilkan minyak urut.


Menurutnya lagi, paling tidak boleh dilupakannya ialah ketika pulang dari mengurut, air banjir tiba-tiba naik mendadak sehingga menyebabkan dia terkandas. 

"Disebabkan itu, saya terpaksa tidur di dalam kereta hingga pagi dengan hati yang tidak tenteram,” ceritanya.

Dalam pada itu, kes seorang pempengaruh media sosial yang tular gara-gara memberi alasan berkahwin dua kerana isteri pertama tidak mampu memberi zuriat membuatkan masyarakat marah.

Kes tersebut sedikit sebanyak memberi kesan emosi kepada Siti Khotijah atau lebih mesra disapa Kak Ketty. 

Menurutnya, isteri sering dipersalah apabila sukar mendapat zuriat sedangkan ramai juga suami yang mandul namun mereka enggan berjumpa doktor kerana tidak mahu ego tercalar.

“Sepanjang pengalaman saya buat urutan ikhtiar zuriat ini, ada berbagai-bagai kes yang dihadapi. 

"Apabila pelanggan datang buat urutan ikhtiar zuriat, saya akan pastikan dulu apa masalah bahagia perut. Biasanya saya akan betulkan peranakan dan rawat kalau ada masalah peranakan bengkak atau banyak angin.


Pernah tidur di dalam kereta ketika pulang dari berurut kerana tersangkut dalam banjir.


"Urutan buang angin akan dilakukan terlebih dahulu. Sebelum buat urutan saya akan tanya dahulu mengenai kitaran haid mereka. Ada pelanggan tidak datang bulan setiap bulan dan ada yang datang secara berpanjangan. Jadi, akan urut secara tradisional bagi membetul dan menghentikan darah haid yang berpanjangan.

"Ramai juga pelanggan yang datang untuk berurut ikhtiar zuriat dan akhirnya masalah berpunca daripada suami. Ada kes di mana selepas berurut ikhtiar zuriat dengan saya, masalah haid dan peranakan kembali sihat tetapi tidak juga dikurniakan anak.

"Justeru saya nasihatkan pada pasangan tersebut untuk mendapatkan rawatan di hospital. Akhirnya setelah diperiksa, rupa-rupanya si suami yang mandul,” katanya yang menerima pelanggan dari pelbagai latar belakang termasuk golongan VIP dan doktor. - KitaReporters


Minyak urut yang dihasilkan sendiri oleh Kak Ketty.

21
8
0
7
0
You will be interested