Alam Canggih 24 Apr, 2021

PKPD di Sekolah Menengah Sains Banting, Kuala Selangor! 10 perkara ditetapkan untuk dilaksanakan

@isa ramli
Penglibatan sebagai wartawan 23 tahun mulai 1984 dan bersara awal 2005 . Jawatan terakhir Penolong Kanan Ketua Penyunting Utusan Melayu di Syarikat Utusan Melayu (M) Berhad. Penyumbang beberapa majalah, media eletronik dan cetak.

Share this

Sekolah Menengah Sains Banting di Kuala Langat, Selangor dikenakan PKPD oleh MKN selama dua minggu mulai 24 April hingga 7 Mei 2021. 


SEPULUH perkara ditetapkan untuk dilaksanakan bagi lokaliti Sekolah Menengah Sains Banting (BASIS) di Kuala Langat, Selangor telah diambil pada mesyuarat khas Gerak Kerja COVID-19 pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD)

Majlis Keselamatan Negara (MKN) menguatkuasakan pelaksanaan PKPD di BASIS selama dua minggu bermula pada Sabtu 24 April hingga Jumaat 7 Mei 2021 selepas seramai 71 pelajarnya disahkan positif COVID-19 hasil ujian saringan yang dijalankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia pada Jumaat 23 April 2021.

Tujuan pelaksanaan PKPD bagi memudahkan KKM membuat pengesanan awal kes dan membendung penularan pandemik dalam kalangan pelajar dan kakitangan sekolah.


Seramai 71 pelajar Sekolah Menengah Sains Banting di Kuala Langat, Selangor didapati positif COVID-19 hasil ujian saringan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.


Kumpulan pelajar berkenaan dikenal pasti positif COVID-19 hasil daripada ujian saring ke atas 473 orang pelajar dan kesemua mereka dihantar ke MAEPS, Serdang untuk dikuarantin.

Sebelum ini, melalui kenyataan rasmi Pengetua BASIS, Rijaluddin Che Mat pada Khamis 22 April 2021, seramai 205 pelajar Tingkatan 1 dan 4 yang dikuarantin di Bilik Isolasi sekolah berkenaan telah menjalani ujian saringan.

Hasil ujian tersebut 66 pelajar dikenal pasti positif COVID-19 dan sebelumnya 15 orang telah dihantar kuarantin di MAEPS dan kumpulan pertama itu dibenarkan pulang pada petang Khamis, 22 April 2021.

Antara ketetapan akan diambil untuk dilaksanakan pada mesyuarat khas mengenai Gerak Kerja GOVID-19 yang disertai Pengarah Sekolah Berasrama Penuh, Pegawai Majlis Daerah Kuala Langat, Pasukan Pejabat Kesihatan Daerah Kuala Langat dan Pegawai Pendidikan Daerah Kuala Langat yang diambil ialah:* Semua pelajar, guru, staf dan pekerja swasta akan dikenakan ujian saringan (swab test).

* Semua makanan dari dewan makan akan diagihkan oleh Jabatan Pertahanan awam (JPAM)

* Semua bentuk penghantaran barang dan makanan dilarang buat masa ini.  

* Sepanjang PKPD pelajar dibenarkan beriadah secara bergilir dan berjadual.

* Pembelajaran pelajar melalui latihan (buku teks dan modul) yang diberikan guru sebelum PKPD.

* Pelajar akan berada di asrama sepanjang masa.

* Pejabat Kesihatan Daerah akan mewujudkan bilik gerakan dengan doktor atau pembantu perubatan bertugas memantau kesihatan pelajar 24 jam.

* Jabatan Pertahanan Awam Malaysia, RELA, Pasukan Pejabat Daerah dan Jabatan kebajikan Masyarakat akan berada di kawasan sekolah sepanjang PKPD.

* Pelajar yang dikuarantin di MAEPS bila dibenarkan pulang akan terus balik ke rumah masing-masing.

* Sebarang makluman dan kenyataan terkini berkaitan PKPD dan COVID-19 di BASIS akan dikeluarkan oleh Pejabat Daerah Kuala Langat melalui pegawai daerah. - KitaReporters


Semua bentuk penghantaran barang dan makanan ke Sekolah Menengah Sains Banting di Kuala Langat, Selangor tidak dibenarkan semasa pelaksanaan PKPD selama dua minggu.

0
0
0
0
0
You will be interested

Video| Ubah motosikal jadi robot! Karya Eri Sudarmono rentas ke China, Jerman! Macam Transformer!

Eri Sudarmono, pelukis menganggur akibat Covid-19, bangkit dengan karya luar biasa. Cipta robot seperti Trasformer sehingga dapat permintaan dari China, Jerman

Varian Omicron: WHO ramal lebih 50% penduduk Eropah dijangkiti! Dos penggalak tak halang sebaran?

WHO anggarkan lebih 50% penduduk Eropah dijangkiti varian Omicron menjelang Mac 2022. Dos penggalak diteruskan kerana Eropah akan jadi tumpuan penyebaran wabak
Kartini Mohd Noor in Alam Canggih 5 days ago

Jom buat duit! Jual minyak masak terpakai, dapat duit tambahan! Jadi biodiesel, lilin, sabun!

Minyak masak yang sudah digunakan boleh dijual balik sekali gus mampu berikan pendapatan sampingan selain sebagai usaha bagi bersama-sama menjaga alam sekitar
Nur Sabrina Samsudin in Alam Canggih 1 week ago

Syukur! Banjir di Pahang pulih sepenuhnya! PPS ditutup! Selepas hampir sebulan dilanda bencana!

Selepas hampir sebulan dilanda banjir dengan menyaksikan ratusan PPS di Pahang dibuka untuk tempatkan mangsa bencana, kini semua PPS itu sudah pun ditutup
Ainal Marhaton Abd Ghani in Alam Canggih 1 week ago

Video| Sijil vaksinasi palsu! Lima tampil buat pengakuan! Berurus niaga dengan doktor swasta!

Penahanan seorang doktor swasta berusia 51 tahun, dari Marang yang didakwa keluarkan sijil vaksinasi palsu sebabkan lima individu terbabit tampil buat pengakuan
Mohammad Ishak in Alam Canggih 1 week ago