Alam Canggih 27 Sep, 2021

Di mana ada pengunjung, di situ ada sampah! Di mana ada sampah, di situ ada Geng Plastik Ijau!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

Sukarelawan GPI sanggup berkorban tenaga turun ke pantai untuk mengutip sampah sarap yang ditinggalkan oleh pengunjung. 


PEMBUKAAN semula sektor pelancongan domestik di Terengganu selepas negeri itu beralih ke Fasa 3 Pelan Pemulihan Negara (PPN), menyebabkan kawasan pelancongan popular kembali dikunjungi ramai pelancong terutama pada hujung minggu.

Kehadiran ramai pengunjung ke pusat pelancongan terbabit terutama di pesisiran pantai, pulau dan air terjun menyebabkan kawasan yang menjadi tumpuan tersebut turut dilimpahi sampah sarap yang dibuang merata tempat oleh mereka yang tidak bertanggungjawab dan tidak mementingkan kebersihan alam sekitar.


Lagi cerita-cerita menyampah berkaitan sampah sarap

Geng Plastik Ija (GPI) menyertai program Beach Plogging di Pantai Batu Buruk,Kuala Terengganu.kredit gambar: Facebook Geng Plastik Hijau.


Penduduk tempatan yang sudah lama terkurung akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), mengambil peluang keemasan untuk melepaskan rasa bosan dengan mengunjungi pusat-pusat reakreasi di seluruh negeri itu.

Bagaimanapun, tindakan mereka yang tidak bertanggungjawab dengan membuang sampah sarap dan sisa-sisa makanan di merata tempat bukan sahaja mencacatkan keindahan tempat beriadah, malah ia juga menambahkan lagi masalah kesihatan orang ramai terutama dalam tempoh pandemic COVID-19 yang masih melanda negara.

Perbuatan mereka yang tidak mempeduli dengan kebersihan alam sekitar mendapat perhatian sukarelawan Geng Plastik Ijau (GPI) yang terpaksa mengerahkan sukarelawan mereka turun padang melakukan kerja gotong royong membersih pusat-pusat rekreasi di negeri itu.


Pantai Batu Buruk, Kuala Terengganu menjadi pilihan aktiviti mengutip sampah oleh sukarelawan GPI


Selepas seminggu pusat pelancongan negeri itu dibuka kepada penduduk tempatan, sukarelawan GPI mengadakan aktiviti pembersihan dengan mengutip sampah membabitkan 26 lokasi pilihan di seluruh negeri itu. 

Pengerusi GPI, Zulkefli Sarji berkata, sempena World Cleanup Day (Hari Menbersih Sedunia) 2021 pada 18 September 2021 pihaknya menggerakkan 144 peserta terdiri daripada sukarelawan GPI untuk turun padang bergerak di daerah masing-masing menjalankan aktiviti mengutip sampah yang ditinggalkan pengunjung terutama di kawasan pantai negeri itu.


Katanya, hasil gerak kerja tersebut pihaknya berjaya mengumpul 342 beg mengandungi bahan terbuang termasuk sampah seberat 1,165 kilogram yang diadakan serentak di seluruh negeri itu.

Selain itu, dalam satu lagi aktiviti pihak GPI berjaya mengutip lebih 300 kilogram sampah yang dikutip di Pantai Batu Buruk sempena 'Beach Plogging Program' yang disertai 74 orang sukarelawan.Ketua Bahagian Geng Plastik Ijau Kuala Terengganu, Dr. Mohd Arif Hafizi Fauzi berkata, program bersama Primula Beach Hotel (PBH) itu telah berjaya mengumpulkan sebanyak 80 beg plastik sampah yang dikutip sepanjang pantai Batu Buruk.

"Program berkenaan membabitkan ahli-ahli GPI Kerteh dah kakitangan PBH dengan seramai 20 orang dan selepas ini harap sangat selepas ini tiada lagi sampah di pantai ini," katanya. Sementara itu Pengurus Besar PBH, Suaibah Harun melahirkan penghargaan kepada GPI yang mengambil inisiatif untuk membersihkan pantai Batu Buruk berada di belakang hotel tersebut. 

"Buat pertama kalinya kami berkolaborasi dengan GPI dan ini amat patut dipuji memandangkan pantai ini adalah satu 'spot' pelancong ke Negeri Terengganu  sudah tentu sentiasa bersih dan sedap mata memandang," katanya. - KitaReporters


Beg mengandungi sampah sarap dimasukkan ke dalam van untuk di hantar ke pusat pelupusan sampah

12
12
2
10
1
You will be interested

Video| Untungnya rakyat China! Naik teksi tanpa pemandu! Perkhidmatan Robotaxi pertama di dunia!

Syarikat pemilikan kenderaan pemanduan autonomi terbesar di China, Baidu dan Pony.ai, syarikat pemanduan autonomi dapat permit sulung untuk kendalikan Robotaxi

Video| Ada beran? Jom seberangi jambatan terpanjang di dunia! Sky Bridge 712 terima pengunjung!

Republik Czech buka jambatan dikenali Sky Bridge 721 yang punyai jarak sepanjang 721m dan tergantung di udara pada ketinggian 95m di atas sebuah kawasan lembah
Zuhayati Yazid in Alam Canggih 5 days ago

Doktor rancang nak buat pemindahan rahim! Bagi peluang golongan transgender pengalaman mengandung!

Seorang pakar bedah di New Delhi rancang untuk pindahkan rahim kepada seorang lelaki jalani pembedahan wanita transgender supaya dapat rasai nikmat kehamilan
Zuhayati Yazid in Alam Canggih 1 week ago

Tenun Pahang Diraja: Sudah terbang tinggi, terbang jauh! Tarik perhatian kerabat diraja Britain!

Puteri Diraja Britain, Puteri Anne dan Duchess of Gloucester, Duchess Birgitte berkenan lawat Pameran Tenun Pahang Diraja yang diadakan julung kalinya di London
Mohamed Sa'ari in Alam Canggih 1 week ago

Kesiannya! Ribuan burung jatuh 'dari langit' kerana kelesuan! Gelombang suhu panas jejas kehidupan!

Suhu panas di Gujarat, India memaksa pasukan penyelamat bertungkus-lumus kutip ratusan ekor burung setiap hari yang tewas akibat terkesan gelombang panas haba
Zuhayati Yazid in Alam Canggih 1 week ago