Alam Canggih 06 Mar, 2021

Gajah liar rosakkan tanaman, harta benda penduduk di Kota Tinggi! ADUN turun tenangkan rakyat

@sarfarizmal saad
Penulis merupakan bekas pemimpin pelajar, bekas pegawai sektor awam, korporat & komunikasi strategik. Mula menulis di akhbar sejak 2009. Bekas Ahli Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan. Editor portal berita dan bekas Pegawai Khas YBM.

Share this


GAJAH merupakan hidupan liar yang hidup dalam habitat semula jadi, khususnya hutan. Namun ada beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab cuba memusnahkan habitat mereka hingga menyebabkan gajah terpaksa mencari habitat baharu di tempat baharu.

Baru-baru ini di kawasan Desa Makmur, Kota Tinggi, Johor gempar dengan kehadiran sekumpulan gajah liar yang memasuki kawasan penduduk.

Menurut Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Daerah Tenggara, mereka dapat mengenal pasti terdapat sekumpulan gajah yang disyaki telah terpisah laluan. Ia dilakukan melalui pengesanan pergerakan gajah yang sedia ada.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan gajah:

https://kitareporters.com/search?search=gajah


Gajah liar ceroboh kawasan tanaman! Pengusaha rugi RM50,000! Rayu Perhilitan tolong tangkap!


Memandang serius akan peristiwa itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Panti, Hahasrin Hashim tampil membantu penduduk setempat yang menjadi mangsa serangan gajah-gajah liar berkenaan.

"Sebanyak 4 buah rumah penduduk telah mengalami kerosakan pagar dan tumbuhan. Selain itu, didapati 2 buah kawasan kebun iaitu tanaman pisang, kelapa dan kelapa sawit turut terkesan," katanya melalui hantaran dalam Facebook miliknya pada 4 Mac 2021.

Hahasrin turut memaklumkan kepada semua penduduk bahawa Jabatan Perhilitan Daerah sentiasa membuat kerja menghalau gajah-gajah liar berkenaan ke laluan atau kawasan yang sepatutnya secara berkala.
"Jabatan Perhilitan Daerah juga sentiasa membuat kerja halau gajah ke kawasan sepatutnya. Oleh itu, kerjasama penduduk terutama pasukan sukarela belia amat penting bagi membantu Jabatan Perhilitan Daerah.

"Keadaan masih dalam keadaan terawal. Adalah dinasihatkan juga kepada penduduk Desa Makmur agar sentiasa berhati-hati terutama pada waktu petang dan malam," pesannya lagi.

Kawasan sekitar Kota Tinggi memiliki sekumpulan besar gajah liar yang masih hidup dalam keadaan bebas dan berada pada habitatnya sendiri.

Ini mendorong pihak kerajaan untuk membina sebuah pembangunan khusus untuk dijadikan pusat perlindungan hidupan liar berkenaan agar tidak pupus ditelan zaman.

"Sepertimana jawapan YB Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar menerusi Persidangan Dewan Negeri Johor pada November 2020, projek pembangunan Johor Elephant Sanctuary (JES) (Kawasan Perlindungan Gajah Johor), Kota Tinggi berada dalam Fasa 2 pada tahun 2021.

"Oleh sebab keadaan tidak menentu, saya amat berharap agar Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri menyegerakan pembinaan sekali gus membolehkan gajah-gajah ditempatkan di JES dalam tempoh terdekat," katanya.
Hahasrin turut hadir sendiri menyaksikan keadaan kerosakan yang dialami penduduk akibat serangan gajah-gajah berkenaan.

Turut hadir dalam tinjauan tersebut ialah Mohd Fadzlan Mohd Zin, Penghulu Mukim Ulu Sungai Johor; wakil Jabatan Perhilitan Daerah, wakil Jabatan Perhutanan Daerah; serta Juffri Juraimee, Timbalan Pengerusi Tetap UMNO Bahagian Tenggara. - KitaReporters

0
0
0
0
0
You will be interested

Video| Ubah motosikal jadi robot! Karya Eri Sudarmono rentas ke China, Jerman! Macam Transformer!

Eri Sudarmono, pelukis menganggur akibat Covid-19, bangkit dengan karya luar biasa. Cipta robot seperti Trasformer sehingga dapat permintaan dari China, Jerman

Varian Omicron: WHO ramal lebih 50% penduduk Eropah dijangkiti! Dos penggalak tak halang sebaran?

WHO anggarkan lebih 50% penduduk Eropah dijangkiti varian Omicron menjelang Mac 2022. Dos penggalak diteruskan kerana Eropah akan jadi tumpuan penyebaran wabak
Kartini Mohd Noor in Alam Canggih 11 hours ago

Jom buat duit! Jual minyak masak terpakai, dapat duit tambahan! Jadi biodiesel, lilin, sabun!

Minyak masak yang sudah digunakan boleh dijual balik sekali gus mampu berikan pendapatan sampingan selain sebagai usaha bagi bersama-sama menjaga alam sekitar
Nur Sabrina Samsudin in Alam Canggih 2 days ago

Syukur! Banjir di Pahang pulih sepenuhnya! PPS ditutup! Selepas hampir sebulan dilanda bencana!

Selepas hampir sebulan dilanda banjir dengan menyaksikan ratusan PPS di Pahang dibuka untuk tempatkan mangsa bencana, kini semua PPS itu sudah pun ditutup
Ainal Marhaton Abd Ghani in Alam Canggih 2 days ago

Video| Sijil vaksinasi palsu! Lima tampil buat pengakuan! Berurus niaga dengan doktor swasta!

Penahanan seorang doktor swasta berusia 51 tahun, dari Marang yang didakwa keluarkan sijil vaksinasi palsu sebabkan lima individu terbabit tampil buat pengakuan
Mohammad Ishak in Alam Canggih 4 days ago