Alam Canggih 28 May, 2021

Video| Tular video seekor buaya berjemur di atas batu! Jadi tanda tanya penduduk! Jadi tarikan!

@adnan mohamad
Berpengalaman dalam bidang penulisan selama lebih 22 tahun sebagai wartawan bermula di akhbar Berita Harian selama lebih lima tahun kemudian di akhbar Utusan Malaysia serta Kosmo dan lima kali mendapat anugerah kewartawan peringkat negeri Terengganu

Share this

KEMUNCULAN seekor buaya (dalam bulatan) yang berjemur di atas sebiji batu besar di Sungai Pagang, Siteba, Kacamatan (Mukim) Nanggalo di Kota Padang, Sumatera Barat pada 22 Mei 2021 lalu menjadi tanda tanya penduduk tempatan. - Kredit Foto : Tribunnews.com


TULAR sebuah video yang memaparkan seekor buaya yang sedang berjemur di atas sebiji batu besar menyebabkan penduduk kampung di Sungai Pagang, Siteba, Kacamatan (Mukim) Nanggalo di Kota Padang, Sumatera Barat kecoh seketika pada 22 Mei 2021 lalu. 

Video tersebut yang dimuat naik oleh pemilik akaun Instagram @ompir_reptile dalam laman sosial memperlihatkan seekor buaya sepanjang kira-kira 1.5 meter sedang bersidai di atas sebiji batu besar yang rata di tepi sungai berkenaan.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan buayaKejadian itu yang dianggap aneh oleh penduduk tempatan kerana ini merupakan kali pertama mereka melihat seekor buaya seperti itu di Sungai Pagang. 

Penduduk mendakwa, kejadian itu disedari seorang penduduk kampung yang tinggal berhampiran dengan Sungai Pagang itu.

Pada mulanya penduduk terbabit yang melihat dari jauh tidak menyangka bahawa haiwan itu yang berada di atas sebiji batu besar yang sedang berjemur sebaliknya dia menjangkakan satu objek lain.

Bagaimanapun, Tribunnews.com pada 25 Mei 2021 lalu dipetik melaporkan, apabila penduduk berkenaan semakin menghampiri lokasi itu baharulah mendapati objek itu adalah seekor buaya yang sedang bersidai di atas batu. 

Kejadian yang agak aneh itu telah menjadi tanda tanya dalam kalangan penduduk setempat bagaimana haiwan yang besar itu boleh berada di atas batu tersebut.

Dalam pada itu, orang ramai mula berpusu-pusu datang ke sungai tersebut untuk melihat buaya berkenaan. Namun haiwan liar itu tidak menghiraukan dengan kehadiran orang ramai berada di pinggir sungai untuk menyaksikannya.


SEEKOR buaya ditemui sedang berjemur di atas batu di Sungai Pagang. - Kredit Foto : Tribunnews.comSementara itu, Ketua Resort Konservasi Sumber Daya Alam (KSDA) Padang, Hendra Yuriko berkata pada 23 Mei 2021 bahawa pihaknya belum menerima laporan daripada penduduk kampung terbabit mengenai kejadian tersebut.

Beliau mengakui di Sungai Pagang itu terdapat banyak buaya tetapi setakat ini haiwan tersebut tidak menganas serta mengacam keselamatan penduduk kampung.

Namun, Hendra Yuriko menasihatkan orang ramai supaya berhati-hati dengan haiwan ganas tersebut. - KitaReporters


Kredit Foto : Tribunnews.com

You will be interested

Video| Ingatkan rakam hantu! Rupa-rupanya gajah! Mak! Larik! Gajah kejar! Nasib baik selamat!

Tular rakaman kehadiran lembaga besar berjalan dalam keadaan gelap yang disangkakan hantu tetapi seekor gajah yang sangat besar di Kampung Lukot, Kota Tinggi

Video| Pawang ular kebal bisa akhirnya mati dipatuk ular! Mangsa cuba cium mulut King Cobra!

Bernardo Alvarez, lelaki yang dapat jolokan sebagai manusia ular atau kebal dengan pelbagai spesis ular berbisa di Filipina akhirnya mati dipatuk tedung selar
Adnan Mohamad in Alam Canggih 2 days ago

MyDIGO gabungkan belia bidang digital untuk kongsi ilmu! Kursus pemasaran digital 15 Julai 2021!

Anak-anak muda berpengalaman luas dalam bidang digital tampil tubuh Pertubuhan Profesional Digital Kreatif (MyDIGO) sebagai platform penyebaran ilmu bidang itu
Khadijah Mohamad Nor in Alam Canggih 1 week ago

COVID-19: Terengganu rekodkan empat kluster baharu dalam tempoh dua hari! Kluster komuniti!

Terengganu yang sudah beralih kepada Fasa 2 PPN beri kejutkan dalam hadapi pandemik COVID-19 ini apabila empat kluster baharu direkodkan dalam tempoh dua hari
Mohammad Ishak in Alam Canggih 1 week ago