Alam Canggih 28 May, 2021

Video| Tular video seekor buaya berjemur di atas batu! Jadi tanda tanya penduduk! Jadi tarikan!

@adnan mohamad
Berpengalaman dalam bidang penulisan selama lebih 22 tahun sebagai wartawan bermula di akhbar Berita Harian selama lebih lima tahun kemudian di akhbar Utusan Malaysia serta Kosmo dan lima kali mendapat anugerah kewartawan peringkat negeri Terengganu

Share this

KEMUNCULAN seekor buaya (dalam bulatan) yang berjemur di atas sebiji batu besar di Sungai Pagang, Siteba, Kacamatan (Mukim) Nanggalo di Kota Padang, Sumatera Barat pada 22 Mei 2021 lalu menjadi tanda tanya penduduk tempatan. - Kredit Foto : Tribunnews.com


TULAR sebuah video yang memaparkan seekor buaya yang sedang berjemur di atas sebiji batu besar menyebabkan penduduk kampung di Sungai Pagang, Siteba, Kacamatan (Mukim) Nanggalo di Kota Padang, Sumatera Barat kecoh seketika pada 22 Mei 2021 lalu. 

Video tersebut yang dimuat naik oleh pemilik akaun Instagram @ompir_reptile dalam laman sosial memperlihatkan seekor buaya sepanjang kira-kira 1.5 meter sedang bersidai di atas sebiji batu besar yang rata di tepi sungai berkenaan.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan buayaKejadian itu yang dianggap aneh oleh penduduk tempatan kerana ini merupakan kali pertama mereka melihat seekor buaya seperti itu di Sungai Pagang. 

Penduduk mendakwa, kejadian itu disedari seorang penduduk kampung yang tinggal berhampiran dengan Sungai Pagang itu.

Pada mulanya penduduk terbabit yang melihat dari jauh tidak menyangka bahawa haiwan itu yang berada di atas sebiji batu besar yang sedang berjemur sebaliknya dia menjangkakan satu objek lain.

Bagaimanapun, Tribunnews.com pada 25 Mei 2021 lalu dipetik melaporkan, apabila penduduk berkenaan semakin menghampiri lokasi itu baharulah mendapati objek itu adalah seekor buaya yang sedang bersidai di atas batu. 

Kejadian yang agak aneh itu telah menjadi tanda tanya dalam kalangan penduduk setempat bagaimana haiwan yang besar itu boleh berada di atas batu tersebut.

Dalam pada itu, orang ramai mula berpusu-pusu datang ke sungai tersebut untuk melihat buaya berkenaan. Namun haiwan liar itu tidak menghiraukan dengan kehadiran orang ramai berada di pinggir sungai untuk menyaksikannya.


SEEKOR buaya ditemui sedang berjemur di atas batu di Sungai Pagang. - Kredit Foto : Tribunnews.comSementara itu, Ketua Resort Konservasi Sumber Daya Alam (KSDA) Padang, Hendra Yuriko berkata pada 23 Mei 2021 bahawa pihaknya belum menerima laporan daripada penduduk kampung terbabit mengenai kejadian tersebut.

Beliau mengakui di Sungai Pagang itu terdapat banyak buaya tetapi setakat ini haiwan tersebut tidak menganas serta mengacam keselamatan penduduk kampung.

Namun, Hendra Yuriko menasihatkan orang ramai supaya berhati-hati dengan haiwan ganas tersebut. - KitaReporters


Kredit Foto : Tribunnews.com

0
4
1
0
0
You will be interested

Video| Anda takut jarum, disuntik? Tak perlu lagi! Akan muncul pistol gelembung atau bubble gun

Sejumlah orang fobia dengan jarum suntikan namun tak lama lagi mereka yang fobia ini sedia terima suntikan melalui teknologi baru, pistol gelembung (bubble gun)

Korban COVID-19! Hampir 5 juta penduduk dunia jadi mangsa! Sehingga kini masih ramai berjuang!

Kes pertama jangkitan COVID-19 dikesan di China, 17 Nov 2019. Merebak ke seluruh dunia dan korbankan kira-kira 4,926,579 nyawa seluruh dunia setakat 22 Okt 2021
Yati Yazid in Alam Canggih 20 hours ago

Kehadiran 'orang besar' sesat bimbangkan penduduk Batu Rakit! Perhilitan bertindak tangkap gajah

Kehadiran ‘orang besar’ yang sesat dan bimbangkan warga Kpg Pengkalan Atap, Batu Rakit, Kuala Nerus telah diselamatkan Perhilitan negeri yang tangkap gajah itu
Adnan Mohamad in Alam Canggih 1 day ago

Video| Siti Nurhaliza mahu curi hati anak-anak muda! Pilih Zahra Zura Aziza jadi duta SimplySiti

Siti Nurhaliza pilih Zahra Zura Aziza sebagai duta SimplySiti bagi curi hati anak-anak muda dengan rangkaian produk terbaharu - 100 produk kosmetik, jaga kulit
Fariza Saidin in Alam Canggih 3 days ago

Di mana mereka? 74,910 penduduk Terengganu belum terima vaksin COVID-19! Usaha cari digerakkan!

Terengganu cari 74,910 penduduk dewasa yang masih belum terima janji temu suntikan vaksin COVID-19 supaya dapatkan suntikan vaksin dengan kadar segera di PPV
Mohammad Ishak in Alam Canggih 4 days ago