Alam & Sains 18 Aug, 2022

Anda pesakit asma? Tanaffas inovasi USIM bantu mudahkan pesakit asma! Menangi pingat emas ITEX 2022!

@strategic communication centre (stracomm) usim
Pusat Komunikasi Strategik ( StraComm) merupakan pusat informasi rasmi Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Sebarang pertanyaan boleh emelkan kepada prousim@gmail.com

Share this


PENTING bagi seseorang pesakit yang menghidap penyakit asma untuk sentiasa memastikan bekalan ubatan dan peralatan alat sedut sentiasa dalam keadaan yang baik

Sehubungan itu, kumpulan penyelidik dari Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) bergerak proaktif dengan mencipta produk yang dinamakan Tanaffas iaitu alat bantu untuk memudahkan penghantaran ubatan (spacer) menggunakan Metered Dose Inhaler (MDI)

Alat ini boleh dikecilkan untuk tujuan penyimpanan yang sering digunakan bagi pesakit yang mempunyai masalah peparu seperti asma.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan ciptaan dan inovasi


Menurut Dr. Nur Zaireena Zainal dari Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan USIM selaku ketua penyelidik berkata, beliau mendapat idea ini apabila anaknya yang menghidap asma mengalami kesukaran untuk membawa spacer ketika keluar rumah mahupun travel kerana saiznya yang agak besar serta tidak mempunyai bekas untuk memastikan ia tidak tercemar. 

“Dengan terciptanya produk ini, ia membolehkan pesakit menggunakan Tanaffas sebagai bantuan penggunaan ubat MDI dengan efikasi, mudah dibawa ke mana-mana dengan penyimpanan yang lebih baik selain ia juga tahan lasak serta mudah dicuci”, jelasnya lagi.

Menurut Dr. Zaireena lagi, terdapat banyak cabaran apabila memulakan produk inovasi terutama untuk bersaing dengan produk yang sedia ada. 

Antaranya adalah menyelesaikan ‘problem statement’ yang benar-benar signifikan dan memberi impak, menyempurnakan ‘product design and functionality’, peningkatan dari segi kos serta kepakaran. 

Walau bagaimanapun, untuk mencapai matlamat inovasi bukan dalam masa yang pendek atau singkat, ia memerlukan komitmen yang berterusan serta semangat motivasi yang tinggi yang merupakan cabaran yang terbesar.

“Justeru, kami amat berharap produk inovasi ini dapat diterima baik oleh masyarakat dan memberi manfaat kepada pengguna memandangkan produk ini menerima respons yang amat baik dalam kalangan pesakit asma atau paru-paru hipersensitif,” kata Dr Zaireen lagi.

Produk inovasi ini telah memenangi pingat Emas di Pameran Ciptaan, Inovasi dan Teknologi Antarabangsa (ITEX) 2022. Ahli Penyelidik lain dianggotai oleh Prof Madya Dr Nazefah Abdul Hamid dan Dr Ifwat Mohd Ghazali. - KitaReporters/USIM


12
14
0
10
0
You will be interested

Video| Terima kasih kongsi tip! Agar reban ayam tiada lalat, kurang berbau! Hanya guna sekam padi!

Seorang penternak ayam telur berkongsi tip elak reban berbau dan didatangi lalat.
Zul Akmar Jamaludin in Alam & Sains 5 days ago

Video| Wanita terkejut! Kapasiti elektrik di Malaysia unlimited! Di Indonesia kena ikut harga dibayar!

Kejutan budaya perbezaan daya kapasiti watt elektrik tenaga elektrik video tular Malaysia Indonesia berbayar dibayar penggunaan berbayar tiada had ada had
Zul Akmar Jamaludin in Alam & Sains 2 weeks ago

Video| Harimau kumbang berjaya diperangkap! Guna umpan kambing! Felda Lasah di Sungai Siput Utara!

Harimau kumbang diperangkap terperangkap ditangkap Felda Lasah Sungai Siput Utara Perhilitan Perak ladang kelapa sawit peneroka perangkap pekerja ladang kebun
Abdul Razak Din in Alam & Sains 3 weeks ago

Perubahan di benua Antartika beri kesan kepada Malaysia! Rakyat perlu sedar kesan perubahan iklim!

Benua Antartika Universiti Malaysia Terengganu (UMT) Pusat Penyelidikan Antartika Kebangsaan (NARC) Yayasan Penyelidikan Antartika Sultan Mizan (YPASM)
Mohammad Ishak in Alam & Sains 3 weeks ago