Alam Canggih 20 Jun, 2021

Terbaiklah SK Pintas Raya! Murid miskin, asnaf dapat komputer tablet! Ikuti PdPR masa PKP 3.0!

@rosdi ismail
Berpengalaman sebagai pemberita bersama Berita Harian (BH) bermula pada tahun 1985 hingga 2017. Pada tahun 1991, diserapkan dalam unit penyunting BH di Bangsar, Kuala Lumpur. Kemudian, pada tahun 1997 dipindahkan ke unit pendidikan BH sebagai penyunting

Share this


UNTUK memastikan tidak ketinggalan dalam pelajaran, Sekolah Kebangsaan Pintas Raya (SKPR) di Batu Pahat, Johor menyumbangkan 10 komputer tablet kepada murid asnaf dan anak yatim sekolah itu supaya dapat mengikuti proses Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) dalam situasi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 penuh ketika pandemik Covid-19 sekarang ini.

Pemilihan murid dilakukan berdasarkan pendapatan perkapita keluarga adalah RM1,500 ke bawah hasil perbincangan bersama-sama antara barisan pentadbir serta beberapa guru SKPR yang telah berusaha mencari dana untuk pembelian peranti itu sejak hujung Februari 2021 lalu.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan SK Pintas Raya

Seorang ibu melahirkan rasa bersyukur menerima sumbangan tablet komputer yang diusahakan oleh PIBG dan warga pendidik SKPR.


Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah itu, Prof Madya Dr Nik Hisyamuddin Mohd Noor yang turut mengemukakan idea bagi menjayakan usaha itu akhirnya berhasil mengumpul sumbangan daripada orang ramai.

Rentatan itu Guru Bimbingan Kaunseling SKPR, Cikgu Huda Embong menyenaraikan 10 murid yang layak menerima sumbangan komputer tablet tersebut dan diserahkan kepada ibu bapa mereka serta penjaga terbabit di kedai menjual peralatan elektronik berkenaan pada minggu lalu.


Cikgu Huda Embong


Cikgu Huda berkata, Guru Besar SKPR, Yuasmadi Selamat sejak daripada awal lagi turut memberi sokongan terhadap usaha yang dilaksanakan itu supaya murid terbabit tidak tercicir dalam pembelajaran norma baharu.

Menurutnya, usaha itu juga sebagai tanda kecaknaan dan prihatin pihak sekolah, PIBG dan warga pendidik SKPR terhadap murid berkenaan untuk membantu mempermudahkan mengikuti PdPR  seperti mereka yang lain. 

“Pihak sekolah berasa terharu apabila ada dalam kalangan murid ini terpaksa mendapat info PdPR melalui ihsan kawan-kawan dan jiran disebabkan ketiadaan telefon untuk mengikuti secara dalam talian apabila guru subjek bersiaran menerusi Google Meet dan sebagainya.

“Sumbangan komputer tablet ini diharapkan memberi motivasi kepada murid terbabit iaitu kemiskinan bukanlah penghalang untuk berjaya tetapi keinginan yang luar biasa dan kegigihan berusaha menghadapi apa jua rintangan menjadi asas kecemerlangan dalam kehidupan,” kata Cikgu Huda.Sementara itu, Guru Penolong Kanan 1 (Pentadbiran ) SKPR, Cikgu Anuar Ahmad berkata, rata-rata ibu bapa serta penjaga melahirkan rasa bersyukur atas bantuan pihak sekolah menyumbangkan peranti berkenaan dan talian internet diberi percuma kerana mereka tidak mampu untuk membelinya.

“Ketika mengendalikan kelas PdPR bagi Subjek Bahasa Melayu pada 17hb Jun lalu semua murid yang menerima tablet komputer itu begitu bersemangat dan aktif mengemukakan pelbagai soalan sepanjang bersiaran,” katanya.

Yuasmadi (tiga dari kiri) bersama Cikgu Anuar Ahmad (tiga dari kanan) menyerahkan sumbangan kepada murid miskin dalam Program Ziarah Cakna pada Februari lalu.


Sementara itu, Yuasmadi berkata, mulai Februari 2021 lalu, SKPR melancarkan Program Ziarah Cakna iaitu mengunjungi lima keluarga murid anak yatim dan asnaf pada setiap bulan untuk menghulurkan bantuan keperluan harian yang terkesan berikutan PKP.

"Saya terharu apabila mengetahui ada sesetengah murid daripada keluarga terbabit terpaksa melakukan kerja sambilan bagi mencari sumber pendapatan untuk membantu ibu menyara keluarga sedangkan mereka sepatutnya berada di samping buku untuk mentelaah pelajaran," katanya. - KitaReporters


Yuasmadi Selamat 

22
2
0
0
0
You will be interested

Hebat ganu boh! 13k petugas barisan hadapan JKNT terima suntikan dos penggalak vaksin COVID-19!

JKNT sediakan 6 hospital, 20 PPV milik KKM untuk pemberian dos penggalak vaksin COVID-19 kepada kira-kira 13,000 petugas barisan hadapan kesihatan jabatan itu

Di mana mereka? 74,910 penduduk Terengganu belum terima vaksin COVID-19! Usaha cari digerakkan!

Terengganu cari 74,910 penduduk dewasa yang masih belum terima janji temu suntikan vaksin COVID-19 supaya dapatkan suntikan vaksin dengan kadar segera di PPV
Mohammad Ishak in Alam Canggih 2 days ago

MyDigitalMaker 2021! Usaha MDEC, Jazro mempersiap sedia pelajar kepada dunia segalanya digital!

Jazari Robot Resources (Jazro) bekerjasama dengan MDEC untuk anjurkan pesta maya #MyDigitalMaker bagi wilayah Pantai Timur mulai dari 17 hingga 22 Oktober 2021
Editor 1 in Alam Canggih 2 days ago

Video| Anda takut jarum, disuntik? Tak perlu lagi! Akan muncul pistol gelembung atau bubble gun

Sejumlah orang fobia dengan jarum suntikan namun tak lama lagi mereka yang fobia ini sedia terima suntikan melalui teknologi baru, pistol gelembung (bubble gun)
Fauzan Uda Ahmad in Alam Canggih 3 days ago

Video| Hebatnya! Kereta paling mahal di dunia rupanya dipasang siap di Kepong! Korang tahu tak?

Bufori nama yang jarang didengar berbanding kereta di pasaran kini. Kereta mewah dipasang di Kepong itu dijual RM1.3j dan hanya mampu dimiliki golongan kayangan
Fariza Saidin in Alam Canggih 4 days ago