Alam Canggih 04 Mar, 2022

Video| Terbaik! Gatal tangan punya pasal! Abang ini cipta kelim karipap sekali enam! Kreatifnya!

@nur syamila kamarul arefin
Alumni Universiti Sains Malaysia dalam bidang kewartawanan. Pernah berkhidmat sebagai seorang wartawan dan juga penulis di dua buah syarikat. Masih lagi belajar menjadi seorang penulis.

Share this


NAK buat karipap bukan mudah. Mesti korang semua tahu beli je, mudahkan. Namun jika ada antara anda yang pandai kelim guna jari atau alat anda sangat hebat kerana berjaya membuat karipap.

Berbeza dengan seorang abang ini yang berkongsikan dalam Tiktok, video bagaimana nak kelim karipap menggunakan alat yang diciptanya yang sangat inovatif sehingga berjaya menarik perhatian ramai orang.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan kuih muih


Dilihat dari video Tiktoknya, lelaki ini telah mencipta alat kelim karipap yang boleh dihasilkan dalam satu masa dengan kuantiti yang banyak. 

Dalam satu masa lelaki ini boleh hasilkan 6 karipap sekali gus. Oleh sebab ideanya yang kreatif, beliau berjaya menarik perhatian netizen dan mereka sangat teruja melihat perkongsiannya.

Hebatlah idea abang ini, tak adalah orang perlu menggunakan cara manual untuk kelim satu-satu karipap. - KitaReporters


8
15
0
6
0
You will be interested

3 lebuh raya negara paling tinggi dan gayat! Kaki selfie kecewa! Dilarang berhenti, ambil gambar!

Lebuh raya pun boleh jadi viral atau tular dalam kalangan warga maya. Apa tidaknya sebab panorama atau pemandangannya yang cantik dan indah (alam semula jadi)

Unik dan bukan biasa-biasa! Pensyarah ubah suai Hot Wheels! Porche KISAS sebagai hadiah persaraan!

Tular kereta mainan Hot Wheels, Porche 934 Turbo yang diubah suai oleh pensyarah Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS) dengan logo kolej berkenaan sebagai hadiah
Nur Syamila Kamarul Arefin in Alam Canggih 2 days ago

Semoga berjaya! 5 remaja wakili Malaysia! Cabaran robotik antarabangsa! 180 negara ambil bahagian!

4 pelajar perempuan, 1 pelajar lelaki berusia 15 dan 16 tahun bakal beraksi pada pertandingan atau cabaran robotik peringkat antarabangsa di Geneva, Switzerland
Amil Abdullah Saiby in Alam Canggih 2 days ago

Hari Jantung Sedunia 2022: Merokok punca utama sakit jantung! Anda dah buat pemeriksaan kesihatan!

Tabiat merokok punca nombor satu sebabkan penyakit jantung. Kandungan bahan kimia seperti nikotin dan karbon monoksida boleh tingkatkan darah beku dalam arteri
Amil Abdullah Saiby in Alam Canggih 5 days ago

Kolaborasi Yayasan Tuanku Nur Zahirah - UniSZA! Sempena Simposium Tekstil Tradisional ASEAN Ke-8!

UniSZA mereka bentuk dan membangunkan pintu gerbang khas yang ambil inspirasi daripada budaya Terengganu bersama Yayasan Tuanku Nur Zahirah di reruai pameran
Mohammad Ishak in Alam Canggih 6 days ago