Alam Canggih 08 Feb, 2021

Video| Tujuh lapisan bumi! Dah tertulis kewujudannya di dalam al-Quran! Dibuktikan oleh sains

@desi ernita dahnin
Bertugas sebagai wartawan lebih 20 tahun di beberapa buah syarikat penerbitan. Terakhir di syarikat Utusan dan kini menjadi penulis bebas.

Share this

EDMOND HALLEY


Pada zaman dahulu, teknologi dan ilmu yang masih terbatas membuat manusia tidak mampu menghuraikan bentuk komposisi Bumi. Hanya sekitar abad ke-16 dan ke-17, sedikit demi sedikit pemahaman tentang komposisi Bumi mulai diperkatakan. 

Pada tahun 1692, Edmond Halley mengemukakan teori Hollow-Earth’. Dalam teorinya itu, Edmond mengemukakan pendapat baru bahawa Bumi terdiri daripada cangkang berongga setebal 800 kilometer. Edmond adalah orang yang menemui Komet Halley.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan sains:

https://kitareporters.com/tag/sains


 


 Pada peringkat awal, saintis menyangka Bumi terdiri daripada tiga lapisan.


Teori yang dikemukakan Edmond kemudian memacu pelbagai kajian dilakukan tentang struktur dan lapisan Bumi. Kre

Pada peringkat awal, kajian saintis mendapati bahawa struktur Bumi terdiri daripada tiga lapisan iaitu inti, mantel dan kerak (yang merupakan lapisan Bumi paling luar). Namun, teori awal itu mula berubah apabila lebih banyak penemuan-penemuan baru yang berjaya dirungkaikan. 

Penelitian yang pernah dilakukan oleh U.S Geological Survey membuktikan bahawa Bumi sebenarnya terdiri daripada tujuh lapisan iaitu INTI DALAM, INTI LUAR, MANTEL BAWAH, MANTEL ATAS, ASTENOSFERA, LITOSFERA dan KERAK. 

Setiap lapisan itu bersambung dan tersusun seperti lapisan bawang. Setiap lapisan pula mempunyai sifat dan komposisi yang berbeza dan mempunyai peranan masing-masing. 


Kredit foto: phys.org


Lapisan pertama iaitu INTI DALAM dikenal pasti sebagai teras yang paling dalam di Bumi. Dianggarkan kedalaman lapisan ini antara 5,150 kilometer hingga 6,370 kilometer jauh ke dalam perut Bumi. Struktur lapisan ini kukuh dan padat. 

Lapisan kedua iaitu INTI LUAR pula berada pada kedalaman 2,890 kilometer hingga 5,150 kilometer. Lapisan ini tidak begitu padat dan unsur-unsurnya lebih ringan dan cair. Lapisan kedua ini didapati bergabung dengan putaran Bumi dalam mengekalkan sistem arus elektrik yang dikenali sebagai ‘medan magnet Bumi’. 

MANTEL BAWAH pula adalah lapisan ketiga yang letaknya pada kedalaman antara 650 hingga 2,890 kilometer. Manakala MANTEL ATAS merupakan lapisan keempat yang diklasifikasikan sebagai wilayah mesosfera, yang juga disebut lapisan subur kerana menjadi sumber magma basalt. Di dalam kedua-dua lapisan ini menunjukkan terdapat gerakan yang boleh mencetuskan gempa bumi, pergerakan plat, pembentukan gunung dan lain-lain proses perubahan geologi di permukaan Bumi. 

Lapisan kelima ialah  ASTENOSFERA, diikuti lapisan LITOSFERA yang terdiri daripada mantel di bahagian bawah dan KERAK pada bahagian atasnya. 

Manakala lapisan Kerak adalah lapisan paling luar bumi, tempat manusia berpijak. Kedalamannya antara 0 hingga 100 kilometer. Lapisan ini merupakan zon aktiviti vulkanik sama ada di laut mahupun darat.


Tujuh lapisan Bumi yang berjaya dikaji saintis.Tujuh lapisan kerangka bumi ini hanya ditemui saintis pada abad ke-20 dan dianggap satu penemuan penting dalam sains. Pun begitu, hakikatnya bahawa Bumi mempunyai tujuh lapisan sudah pun tertulis dalam al-Quran sejak ribuan tahun dahulu

Dalam surah at-Talaaq ayat 12, firman Allah bermaksud, “Allah yang menciptakan tujuh petala langit dan (Ia menciptakan) bumi seperti itu; perintah Allah berlaku terus menerus di antara alam langit dan bumi. (Berlakunya yang demikian) supaya kamu mengetahui bahawa sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu, dan bahawa sesungguhnya Allah tetap meliputi ilmu-Nya akan tiap-tiap sesuatu.” 

Berdasarkan ayat itu, Allah S.W.T sebenarnya memberi perlambangan bahawa jika langit itu berlapis-lapis sehingga tujuh lapisan, maka demikian jugalah keadaannya dengan Bumi

Bermakna Bumi juga memiliki tujuh lapisan seperti mana langit, yang akhirnya diakui oleh kajian sains. - KitaReporters


 

 

3
0
0
0
0
You will be interested

Video| Untungnya rakyat China! Naik teksi tanpa pemandu! Perkhidmatan Robotaxi pertama di dunia!

Syarikat pemilikan kenderaan pemanduan autonomi terbesar di China, Baidu dan Pony.ai, syarikat pemanduan autonomi dapat permit sulung untuk kendalikan Robotaxi

Video| Ada beran? Jom seberangi jambatan terpanjang di dunia! Sky Bridge 712 terima pengunjung!

Republik Czech buka jambatan dikenali Sky Bridge 721 yang punyai jarak sepanjang 721m dan tergantung di udara pada ketinggian 95m di atas sebuah kawasan lembah
Zuhayati Yazid in Alam Canggih 3 days ago

Doktor rancang nak buat pemindahan rahim! Bagi peluang golongan transgender pengalaman mengandung!

Seorang pakar bedah di New Delhi rancang untuk pindahkan rahim kepada seorang lelaki jalani pembedahan wanita transgender supaya dapat rasai nikmat kehamilan
Zuhayati Yazid in Alam Canggih 6 days ago

Tenun Pahang Diraja: Sudah terbang tinggi, terbang jauh! Tarik perhatian kerabat diraja Britain!

Puteri Diraja Britain, Puteri Anne dan Duchess of Gloucester, Duchess Birgitte berkenan lawat Pameran Tenun Pahang Diraja yang diadakan julung kalinya di London
Mohamed Sa'ari in Alam Canggih 6 days ago

Kesiannya! Ribuan burung jatuh 'dari langit' kerana kelesuan! Gelombang suhu panas jejas kehidupan!

Suhu panas di Gujarat, India memaksa pasukan penyelamat bertungkus-lumus kutip ratusan ekor burung setiap hari yang tewas akibat terkesan gelombang panas haba
Zuhayati Yazid in Alam Canggih 1 week ago