Alam & Sains 10 Jun, 2022

Video| Seramnya! Bunyi siulan burung spesis ini macam bayi menangis! Ada beran? Mari klik dengar!

@nur syamila kamarul arefin
Alumni Universiti Sains Malaysia dalam bidang kewartawanan. Pernah berkhidmat sebagai seorang wartawan dan juga penulis di dua buah syarikat. Masih lagi belajar menjadi seorang penulis.

Share this


SETIAP hidupan yang diciptakan Allah mempunyai keunikannya tersendiri terutama spesis burung yang pelbagai dari segi warna dan siulannya yang sangat sedap didengari.

Terasa sangat tenang apabila kita semua mendengar kicauaan burung yang sangat lunak dab merdu. Namun, apabila kita masuk hutan boleh merasakan ianya sangat menakutkan kerana bunyi yang dikeluarkan sangat luar biasa.

Tular dalam TikTok bunyi siulan yang sangat unik dan menarik perhatian semua iaitu burung ini menghasilkan bunyi bayi menangis yang sangat unik.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan haiwan burung
Video ini meraih hampir 600 ribu tontonan kerana bunyi burung ini yang sangat unik. Burung ini adalah daripada spesis lyrebird yang mampu meniru bunyi yang ada di sekelilingnya.

Lyrebird adalah burung yang banyak ditemui di hutan Australia dan dikenali kerana memiliki kemampuan luar biasa untuk meniru suara, bahkan hingga boleh meniru bunyi yang didengarnya

Burung ini juga memiliki penampilan yang mempesona dan kemampuan lainnya. Rata-rata netizen berkongsikan burung spesis ini memang sangat unik bunyinya. - KitaReporters


17
15
0
13
0
You will be interested