Alam Canggih 28 Mar, 2021

Syabas Maxis! eKelas Usahawan: Perkasa usahawan wanita luar bandar! Program pemasaran digital

@editor 1
Semua kenyataan akhbar/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters

Share this


Digitalisasi telah menjadi suatu kepentingan bagi semua lapisan masyarakat terutama ketika kita menuju ke dunia yang lebih digital. Maxis baru-baru ini melancarkan program eKelas Usahawan, sebuah program pemasaran digital berstruktur untuk memperkasa usahawan wanita dari masyarakat luar bandar untuk memperluaskan penggunaan digital mereka.

eKelas Usahawan merangkumi bengkel pemasaran digital dengan pendekatan praktikal untuk melengkapkan peserta dengan alat dan kemahiran digital yang mampu mengembangkan perniagaan dan pendapatan mereka


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan Maxis:

https://kitareporters.com/search?search=maxisMenurut satu kenyataan media, program telah dilancarkan pada 26 Mac 2021 oleh Datuk Seri Rina Mohd Harun, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat. Beliau disambut di Menara Maxis oleh Pengerusi Maxis, Raja Tan Sri Dato’ Seri Arshad Raja Tun Uda, serta Ketua Pegawai Eksekutif, Gokhan Ogut.

“Kerajaan menyedari bahawa wanita yang diperkasakan secara kewangan adalah amat penting untuk pembangunan negara dan ekonomi. Oleh itu, Kementerian terus memberikan sokongan kepada usahawan wanita, sejajar dengan komitmen kami untuk mewujudkan lebih banyak peluang pendapatan terutama bagi mereka yang berada di segmen B40. 

"Era digitalisasi ini membuka peluang untuk kita menjadikan komitmen ini suatu realiti. Saya gembira melihat komitmen tenaga dan sumber daya Maxis untuk menyokong usahawan wanita melalui eKelas Usahawan,” kata Rina dalam kenyataan tersebut.“Di Maxis, inisiatif komuniti kami didorong oleh semangat untuk menyokong pendidikan dan tujuan kami untuk membawa teknologi terbaik bagi membantu rakyat untuk Terus Merajui dalam dunia yang berubah. 

"Kami telah menggunakan apa yang dipelajari dari pengalaman menghadapi pandemik tahun lalu yang mencabar, dan mengembangkan usaha untuk terus menyokong komuniti dan mendorong penggunaan digital terutama di kalangan usahawan dan PKS mikro. 

"Kami gembira melihat mereka memanfaatkan keupayaan digitalisasi. Mudah-mudahan, kejayaan mereka akan memberi kesan yang positif dan memberi inspirasi kepada lebih banyak usahawan wanita yang kami percaya mempunyai peranan penting dalam ekonomi negara,” kata Gokhan Ogut dalam kenyataan yang sama. 

Maxis telah mengadakan bengkel pemasaran digital di beberapa negeri sejak beberapa tahun yang lalu sebagai projek perintis. Oleh kerana sambutan yang sangat positif, serta majoriti peserta adalah wanita, ia memutuskan untuk melancarkan eKelas Usahawan sebagai program khusus untuk wanita.Maxis berkolaborasi dengan NGO tempatan di beberapa negeri untuk mengenal pasti dan mendaftar usahawan untuk bengkel seharian. Modul telah direka khas oleh rakan kerjasama kandungan dan latihan yang merangkumi tip dan kemahiran asas fotografi digital, pemasaran dan pengiklanan melalui platform dalam talian dan media sosial serta pembayaran digital.

Untuk memastikan kelestarian program, peserta berpeluang untuk menerapkan pembelajaran pada perniagaan mereka serta ganjaran melalui pertandingan dan sesi pitching. Usahawan juga akan disokong oleh sukarelawan Maxis untuk memperluas pendedahan mereka dalam pemasaran dan teknologi.

Sebanyak 10 bengkel eKelas Usahawan akan diadakan pada tahun 2021, menjangkau masyarakat dari pelbagai lokasi di seluruh negara. Bengkel pertama tahun ini diadakan pada 20 Mac 2021 lalu untuk usahawan wanita di Sabah, dengan kerjasama PACOS Trust. - KitaReporters

Petikan daripada peserta

“Sebagai usahawan luar bandar, kami berterima kasih kepada Maxis atas peluang untuk menyertai bengkel yang amat bermanfaat ini, kerana apa yang dipelajari amat bermanfaat untuk mengembangkan perniagaan kami,” kata Juddy Lasius.

“Pendekatan program ini amat berkesan untuk kami terus menggunakan apa yang dipelajari. Kami gembira dapat berinteraksi dengan sukarelawan Maxis yang telah memperluas pandangan kami dalam landskap pengguna dan cara pemasaran produk secara digital,” kata Irene Mositol.

0
0
0
0
0
You will be interested

Bantu wanita berniaga! Kelab Usahawan Muslim Profesional perkenalkan peniagaan jemaah di AEON!

Kelab Usahawan Muslim Profesional perkenal konsep perniagaan berjemaah dan berkongsi bayar sewa serta letakkan produk di pusat beli-belah seperti cawangan AEON

Yayasan Diraja Sultan Mizan, BSN jalin kerjasama! Micro-i bantu 1K alumni usahawan mikro YDSM!

Yayasan Diraja Sultan Mizan (YDSM), BSN jalin kerjasama bagi bantu 1,000 orang alumni Usahawan Mikro YDSM (UMY) melalui pembiayaan BSN Micro-i hingga RM5 juta
Mohammad Ishak in Alam Canggih 1 day ago

Madu kelulut! Mula untuk isi masa lapang! Kini Cikgu Roszaidi mampu jana pendapatan tambahan!

Bermula daripada hobi dan isi masa terluang, kini Roszaidi Ramlee dapat hasilkan pendapatan sampingan daripada usahanya ternak lebah kelulut di halaman rumahnya
Rosdi Ismail in Alam Canggih 2 days ago

Musim bah di Terengganu! 3,200 sukarelawan belia, 2,779 petugas pelbagai agensi bersiap siaga!

Bagi menghadapi situasi banjir pelbagai pihak serta agensi berkaitan bertindak mengambil langkah berjaga –jaga memastikan penduduk berada keadaan siap sedia.
Mohammad Ishak in Alam Canggih 4 days ago

Kenaikan harga sayur sementara! Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam naik - KPDNHEP!

Kenaikan harga sayur adalah sementara. Dijangka alami penurunan apabila keadaan cuaca bertambah baik. Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam pun naik
Mohammad Ishak in Alam Canggih 6 days ago