Alam Canggih 13 Nov, 2021

Peluang terbaik! Program Wanita Bangkit Berniaga! 37 usahawan jutawan kongsi rahsia kejayaan!

@rahana md
Bekas Wartawan Utusan Malaysia yang pernah bertugas di Majalah Wanita dan akhbar di Ibu Pejabat Jalan Chan Sow Lin dan biro Kelantan.

Share this


KEMAHIRAN dan kegigihan golongan wanita dalam pelbagai aspek termasuk meningkatkan sumber pendapatan rumah tangga sejak lama dahulu telah didokong dengan peribahasa 'tangan yang menghayun buaian boleh menggoncang dunia'.

Sehingga hari ini, peribahasa tersebut telah dibuktikan dengan kemunculan barisan usahawan wanita yang bukan setakat  membantu tetapi menerajui perniagaan sehingga mencapai taraf jutawan.

Seiringan dengan bukti tersebut, golongan wanita di negara ini dialu-alukan untuk memantapkan ilmu dalam dunia perniagaan dengan menyertai program Wanita Bangkit Berniaga (WBB) selama tiga hari bermula 26 November 2021 anjuran RichWorks International Sdn. Bhd. (RichWorks International).


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan usahawan wanitaRADZ MOHD

Ketua Pegawai Perniagaan RichWorks International, Radz Mohd berkata program  berkenaan bermatlamat untuk meningkatkan pendapatan bulanan isi rumah dan memperkasakan golongan wanita melalui peningkatan pengetahuan dan kemahiran.

“Sesi selama tujuh jam setiap hari secara percuma itu akan diadakan secara dalam talian dengan berkongsi teknik dan strategi betul bagaimana mereka boleh membina bisnes berjaya di samping bermentor secara berterusan.

Kami sasarkan seramai 20,000 wanita menyertai sesi webinar ini. Sesi pembelajaran akan bermula jam 9 pagi hingga 5 petang dan secara keseluruhan peserta akan terlibat dalam enam sesi. 

"Program ini adalah antara cara RichWorks International membantu masyarakat terutamanya wanita kembali melihat potensi diri, serlahkan bakat mereka untuk tingkatkan sumber pendapatan dan bonus jika berjaya bergelar jutawan,” ujarnya.


Rina Mohd Harun (tiga dari kanan) beramah mesra dengan sebahagian usahawan jutawan di majlis Pelancaran Program Wanita Bangkit Berniaga di Ibu Pejabat Noir Health & Beauty di Kota Damansara, Petaling Jaya.


Beliau berkata demikian ketika Majlis Pelancaran Program Wanita Bangkit Berniaga dirasmikan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun di Ibu Pejabat Noir Health & Beauty di Kota Damansara, Petaling Jaya baru-baru ini. 

Pada majlis berkenaan, Rina menyaksikan sesi menandatangani dokumen kolaborasi strategik RichWorks International bersama Jabatan Pembangunan Wanita (JPW), manakala RichWorks International tandatangani kerjasama bersama sebahagian daripada 37 usahawan jutawan terlibat dalam program Wanita Bangkit Berniaga.

Tambah Radz, seramai 37 usahawan jutawan daripada pelbagai latar belakang yang telah terbukti berjaya akan berkongsi kisah unik masing-masing sebagai suntikan semangat dan inspirasi kepada para peserta.

Katanya lagi, RichWorks International mahu memberi peluang kepada wanita untuk mengenal pasti dan memaksimumkan potensi diri bagi menaik taraf hidup dalam keadaan ekonomi mencabar kini terutama selepas ditekan oleh pandemik Covid-19.

“Kadangkala wanita ini tidak menyedari mereka sebenarnya ciptaan Allah yang luar biasa. Peranan 37 usahawan jutawan yang merupakan anak didik Mentor Usahawan, Datuk Wira Dr Azizan Osman adalah untuk meyakinkan peserta serta tingkatkan keyakinan diri dan meneruskan hidup berdikari melalui perniagaan.

"Antara usahawan jutawan bakal tampil memberi perkongsian ialah Pengasas Sabella, Siti Fatimah Abdul Samad dan suami;  Pemilik Nurraysa, Nuraini Zolkepeli; Eksayvie oleh Kartika Wati Mohamad; serta pengasas produk Nor, Eriyca Baiduri Abdul Rashid," ujarnya.


 Pengasas Sabella, Siti Fatimah Abdul Samad dan suami antara yang akan berkongsi kejayaan mereka dalam Program Wanita Bangkit Berniaga. 


Sementara itu, Rina dalam ucapan perasmiannya berkata, kementeriannya sentiasa bersikap terbuka dengan mana-mana pihak sebagai usaha mendorong lebih ramai wanita muncul sebagai wanita hebat dan berjaya di negara ini.

“Syarikat RichWorks International  antara institusi yang membimbing dan melatih usahawan khususnya dari segi penjenamaan, pemasaran dan kepimpinan.

"Melalui rekod prestasi terbukti, strategi perniagaan dan program mentoring, RichWorks International berjaya membantu, membina beribu-ribu usahawan dan jutawan yang berjaya.

“Apatah lagi dalam situasi pandemik Covid-19  yang telah memberi kesan kepada kehidupan masyarakat termasuk golongan wanita dalam pelbagai aspek terutamanya penjanaan pendapatan.

"Kita harapkan melalui pelaksanaan Inisiatif Wanita Bangkit Berniaga ini membantu wanita mencari jalan keluar daripada kesempitan hidup dan bangkit untuk maju dalam membantu keluarga meningkatkan taraf ekonomi," katanya.


RINA HARUN


Untuk info, pihak Richwork International berbesar hati memberi 47,000 naskah buku bertajuk 100 Usahawan Jutawan yang akan diberikan secara percuma kepada peserta berdaftar untuk sertai program Wanita Bangkit Berniaga sempena sambutan ulang tahun kelahiran Dr Azizan pada 14 Nov 2021.

Untuk keterangan lanjut, orang ramai melayari laman web www.wanitabangkitberniaga.com; https://www.facebook.com/azizanosmanofficial; dan https://www.instagram.com/azizanosman_official/?hl=en - KitaReporters


Sebanyak 47, 000 naskah buku 100 Usahawan Jutawan diberikan percuma kepada peserta program Wanita Bangkit Berniaga.

13
14
0
9
0
You will be interested

Jumaat cuti umum untuk kakitangan awam! Digesa aktif bertani tampung keperluan! Tapi di Sri Lanka!

Sri Lanka kini jadikan hari Jumaat sebagai cuti kepada kakitangan awam di negara itu dalam usaha tingkatkan hasil pertanian, sekali gus tampung keperluan rakyat

Video| Ular sawa 110kg keletihan! Kenyang selepas telan seekor kambing! Ditangkap anggota bomba!

Seekor ular sawa seberat 110kg berada dalam keletihan selepas dipercayai kekenyangan setelah telan seekor kambing di Kampung Durian Mentangau, Paka di Dungun
Adnan Mohamad in Alam Canggih 3 days ago

Video| 25 Jun: Hari Pelaut Sedunia 2022! Kerjaya sebagai pelaut dianggap sepi dan tidak dihargai?

Setiap tahun tanggal 25 Jun, golongan pelaut atau seafarer diraikan dengan sambutan Hari Pelaut Sedunia. IMO tetapkan pada 25 Jun 2011 sebagai sambutan pertama
Amil Abdullah Saiby in Alam Canggih 5 days ago

Nak jumpa Mek Suria? Kerangka ikan yu paus? Jom ke Hari Peladang, Penternak, Nelayan Terengganu!

Gajah bernama Mek Suria, kerangka ikan yu paus sepanjang 18m jadi daya tarikan pengunjung sempena Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Negeri Terengganu 2022
Mohammad Ishak in Alam Canggih 6 days ago

Berita baik untuk usahawan! Alibaba lancar edisi baharu Program Latihan Netpreneur di Malaysia!

Alibaba Global Initiatives (AGI) lancar edisi baharu program Latihan Netpreneur Alibaba di Malaysia dengan sokongan MDEC dan MATRADE pada 12 Julai-16 Ogos 2022
Editor 1 in Alam Canggih 1 week ago