Alam Canggih 13 Nov, 2021

Peluang terbaik! Program Wanita Bangkit Berniaga! 37 usahawan jutawan kongsi rahsia kejayaan!

@rahana md
Bekas Wartawan Utusan Malaysia yang pernah bertugas di Majalah Wanita dan akhbar di Ibu Pejabat Jalan Chan Sow Lin dan biro Kelantan.

Share this


KEMAHIRAN dan kegigihan golongan wanita dalam pelbagai aspek termasuk meningkatkan sumber pendapatan rumah tangga sejak lama dahulu telah didokong dengan peribahasa 'tangan yang menghayun buaian boleh menggoncang dunia'.

Sehingga hari ini, peribahasa tersebut telah dibuktikan dengan kemunculan barisan usahawan wanita yang bukan setakat  membantu tetapi menerajui perniagaan sehingga mencapai taraf jutawan.

Seiringan dengan bukti tersebut, golongan wanita di negara ini dialu-alukan untuk memantapkan ilmu dalam dunia perniagaan dengan menyertai program Wanita Bangkit Berniaga (WBB) selama tiga hari bermula 26 November 2021 anjuran RichWorks International Sdn. Bhd. (RichWorks International).


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan usahawan wanitaRADZ MOHD

Ketua Pegawai Perniagaan RichWorks International, Radz Mohd berkata program  berkenaan bermatlamat untuk meningkatkan pendapatan bulanan isi rumah dan memperkasakan golongan wanita melalui peningkatan pengetahuan dan kemahiran.

“Sesi selama tujuh jam setiap hari secara percuma itu akan diadakan secara dalam talian dengan berkongsi teknik dan strategi betul bagaimana mereka boleh membina bisnes berjaya di samping bermentor secara berterusan.

Kami sasarkan seramai 20,000 wanita menyertai sesi webinar ini. Sesi pembelajaran akan bermula jam 9 pagi hingga 5 petang dan secara keseluruhan peserta akan terlibat dalam enam sesi. 

"Program ini adalah antara cara RichWorks International membantu masyarakat terutamanya wanita kembali melihat potensi diri, serlahkan bakat mereka untuk tingkatkan sumber pendapatan dan bonus jika berjaya bergelar jutawan,” ujarnya.


Rina Mohd Harun (tiga dari kanan) beramah mesra dengan sebahagian usahawan jutawan di majlis Pelancaran Program Wanita Bangkit Berniaga di Ibu Pejabat Noir Health & Beauty di Kota Damansara, Petaling Jaya.


Beliau berkata demikian ketika Majlis Pelancaran Program Wanita Bangkit Berniaga dirasmikan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun di Ibu Pejabat Noir Health & Beauty di Kota Damansara, Petaling Jaya baru-baru ini. 

Pada majlis berkenaan, Rina menyaksikan sesi menandatangani dokumen kolaborasi strategik RichWorks International bersama Jabatan Pembangunan Wanita (JPW), manakala RichWorks International tandatangani kerjasama bersama sebahagian daripada 37 usahawan jutawan terlibat dalam program Wanita Bangkit Berniaga.

Tambah Radz, seramai 37 usahawan jutawan daripada pelbagai latar belakang yang telah terbukti berjaya akan berkongsi kisah unik masing-masing sebagai suntikan semangat dan inspirasi kepada para peserta.

Katanya lagi, RichWorks International mahu memberi peluang kepada wanita untuk mengenal pasti dan memaksimumkan potensi diri bagi menaik taraf hidup dalam keadaan ekonomi mencabar kini terutama selepas ditekan oleh pandemik Covid-19.

“Kadangkala wanita ini tidak menyedari mereka sebenarnya ciptaan Allah yang luar biasa. Peranan 37 usahawan jutawan yang merupakan anak didik Mentor Usahawan, Datuk Wira Dr Azizan Osman adalah untuk meyakinkan peserta serta tingkatkan keyakinan diri dan meneruskan hidup berdikari melalui perniagaan.

"Antara usahawan jutawan bakal tampil memberi perkongsian ialah Pengasas Sabella, Siti Fatimah Abdul Samad dan suami;  Pemilik Nurraysa, Nuraini Zolkepeli; Eksayvie oleh Kartika Wati Mohamad; serta pengasas produk Nor, Eriyca Baiduri Abdul Rashid," ujarnya.


 Pengasas Sabella, Siti Fatimah Abdul Samad dan suami antara yang akan berkongsi kejayaan mereka dalam Program Wanita Bangkit Berniaga. 


Sementara itu, Rina dalam ucapan perasmiannya berkata, kementeriannya sentiasa bersikap terbuka dengan mana-mana pihak sebagai usaha mendorong lebih ramai wanita muncul sebagai wanita hebat dan berjaya di negara ini.

“Syarikat RichWorks International  antara institusi yang membimbing dan melatih usahawan khususnya dari segi penjenamaan, pemasaran dan kepimpinan.

"Melalui rekod prestasi terbukti, strategi perniagaan dan program mentoring, RichWorks International berjaya membantu, membina beribu-ribu usahawan dan jutawan yang berjaya.

“Apatah lagi dalam situasi pandemik Covid-19  yang telah memberi kesan kepada kehidupan masyarakat termasuk golongan wanita dalam pelbagai aspek terutamanya penjanaan pendapatan.

"Kita harapkan melalui pelaksanaan Inisiatif Wanita Bangkit Berniaga ini membantu wanita mencari jalan keluar daripada kesempitan hidup dan bangkit untuk maju dalam membantu keluarga meningkatkan taraf ekonomi," katanya.


RINA HARUN


Untuk info, pihak Richwork International berbesar hati memberi 47,000 naskah buku bertajuk 100 Usahawan Jutawan yang akan diberikan secara percuma kepada peserta berdaftar untuk sertai program Wanita Bangkit Berniaga sempena sambutan ulang tahun kelahiran Dr Azizan pada 14 Nov 2021.

Untuk keterangan lanjut, orang ramai melayari laman web www.wanitabangkitberniaga.com; https://www.facebook.com/azizanosmanofficial; dan https://www.instagram.com/azizanosman_official/?hl=en - KitaReporters


Sebanyak 47, 000 naskah buku 100 Usahawan Jutawan diberikan percuma kepada peserta program Wanita Bangkit Berniaga.

13
14
0
9
0
You will be interested

Video| Platform e-dagang eJazmine ke pasaran luar negara! Jemput usahawan sertai Virtual Mall!

Platform eJazmine.com kembangkan sayap dari lokal ke global apabila masuki Indonesia, Filipina, Bangladesh serta perkenal Virtual Mall (Pusat Beli Belah Maya)

Rahana MD in Alam Canggih 1 week ago

Kenaikan harga sayur sementara! Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam naik - KPDNHEP!

Kenaikan harga sayur adalah sementara. Dijangka alami penurunan apabila keadaan cuaca bertambah baik. Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam pun naik
Mohammad Ishak in Alam Canggih 4 days ago

Video| Hukum guna Android box? Berdosa atau tak berdosa? Ini jawapan mufti yang perlu anda tahu!

Kini ramai gunakan Android box (kotak Android) kerana ia lebih jimat berbanding langgan saluran berbayar. Tapi pernahkah terfikir hukum beli, guna Android box?
Zul Akmar Jamaludin in Alam Canggih 1 week ago

Bantu wanita berniaga! Kelab Usahawan Muslim Profesional perkenalkan peniagaan jemaah di AEON!

Kelab Usahawan Muslim Profesional perkenal konsep perniagaan berjemaah dan berkongsi bayar sewa serta letakkan produk di pusat beli-belah seperti cawangan AEON
Kartini Mohd Noor in Alam Canggih 1 week ago

Video| Doktor makan najis, minum air kencing lembu! Dakwa baik untuk kesihatan, imuniti tubuh!

Dr Manoj Mittal di India sanggup makan najis lembu dan minum air kencing binatang itu dengan dakwaan ia baik untuk kesihatan dan mampu tingkat imuniti tubuh
Fauzan Uda Ahmad in Alam Canggih 1 week ago