Alam & Sains 20 May, 2023

Klinik HIV Maya Doc2Us! Sempena Hari Peringatan AIDS Antarabangsa! Penjagaan kesihatan mudah akses!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this


Sempena Hari Peringatan AIDS Antarabangsa (IAMD) 2023, Doc2Us, penyedia kesihatan digital dan e-preskripsi terkemuka Malaysia, dan Majlis AIDS Malaysia (MAC), pertubuhan payung bukan untung terkemuka di Malaysia yang menyokong dan menyelaras usaha badan bukan kerajaan (NGO) yang bekerja dalam isu HIV dan AIDS di negara ini, menganjurkan acara peringatan untuk melancarkan Klinik HIV Maya Doc2Us secara rasmi.

Menjawab inisiatif Klinik HIV Maya Doc2Us, Presiden MAC Profesor Madya Dr Raja Iskandar Shah Raja Azwa berkata, “Sangat bagus untuk melihat peningkatan ketara dalam teleperubatan dan platform maya yang tersedia untuk perundingan perubatan bagi orang yang mempunyai atau berisiko HIV selepas COVID.

"Bekerjasama dengan Doc2Us dan entiti swasta lain menyediakan pilihan tambahan untuk akses kepada penjagaan bagi orang yang pada masa ini tidak terlibat dalam penjagaan atas pelbagai sebab untuk tampil ke hadapan, memulakan rawatan dan dikekalkan dalam penjagaan di ruang yang selamat tanpa diskriminasi, sekali gus mencegah HIV-komplikasi yang berkaitan. 

"Teleperubatan sememangnya menuju ke hadapan tetapi pemilihan pesakit adalah kunci. COVID telah menunjukkan kepada kami kepentingan untuk menerima teknologi dan kami mengalu-alukan kerjasama masa depan dengan Doc2Us.”Klinik HIV Maya ialah usaha syarikat yang didedikasikan untuk menyediakan penjagaan kesihatan yang boleh diakses, saksama dan inklusif kepada Orang yang Hidup dengan HIV/AIDS (ODHA) dan populasi utama melalui teknologi, selaras dengan Matlamat Pembangunan Mampan PBB 3 (SDG 3).

Memanfaatkan teknologi Doc2Us, klinik maya ini bertujuan untuk menjadi jalan dan alternatif bagi ODHA dan populasi utama untuk mendapatkan perundingan perubatan percuma mengenai HIV atau perkara berkaitan STD melalui telekonsultasi dengan doktor berlesen dan diluluskan oleh Doc2Us. 

Platform ini juga membolehkan ODHA dan populasi utama mendapatkan kit ujian kendiri, rujukan ujian makmal dan e-preskripsi untuk ubat.

Mengulas mengenai perkara ini, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Doc2Us, Dr Raymond Choy berkata, “Ruang digital adalah kemudahan yang mudah diakses dan tanpa pandang bulu untuk semua orang. 

"Memahami stigma, diskriminasi atau cabaran lain yang mungkin dihadapi ODHA dan populasi utama, kami berharap dapat menyediakan saluran maya yang membolehkan orang yang memerlukan mendapatkan rawatan dan penjagaan dengan penuh keyakinan. 

"Ia adalah satu penghormatan untuk menerima sokongan MAC untuk menghidupkan acara ini.”

IAMD 2023 dikenali sebagai salah satu kempen mobilisasi akar umbi tertua dan terbesar di dunia untuk kesedaran HIV di dunia. 

Di bawah tema globalnya "Sebarkan Kasih Sayang dan Perpaduan untuk Membina Komuniti Lebih Teguh", MAC dan Doc2Us menyasarkan untuk menarik perhatian kepada cabaran yang dihadapi individu HIV akibat diskriminasi berterusan, yang boleh menyebabkan rasa malu, keraguan diri dan pengasingan.Acara maya yang diadakan dalam platform telesidang itu, menampilkan sesi panel dalam talian sebagai kemuncaknya, ‘Leave No One Behind’ - untuk menangani halangan dan prospek pengurusan dan pencegahan HIV di Malaysia. 

MAC juga mempamerkan produksi mini video sumber orang ramai yang mempamerkan perpaduan, dengan orang ramai dari semua lapisan masyarakat berkongsi kasih sayang, sokongan dan pemahaman mereka kepada mereka yang paling memerlukannya. 

Mereka mengingati mereka yang hilang akibat penyakit berkaitan AIDS dan melakukan semula usaha untuk menamatkan wabak AIDS sebagai ancaman kesihatan awam menjelang 2030.

Dr Choy juga memperkukuh pandangan syarikat untuk mengutamakan rawatan bagi ODHA di negara ini dan mengalakkan lebih kerjasama awam-swasta yang membuahkan hasil dalam industri. 

“Kami mahu menyediakan akses kepada penjagaan kesihatan yang sama untuk semua orang tanpa mengira latar belakang. 

"Ini adalah langkah pertama kami untuk mencapai visi nasional sasaran HIV global kami, 95-95-95, iaitu 95% daripada mereka dengan HIV mengetahui status mereka, 95% daripada mereka yang mengetahui status mereka untuk menjalani rawatan dan 95% daripada mereka yang menjalani rawatan. 

"Kami beharap untuk lebih banyak peluang kerjasama dengan organisasi yang berfikiran sama seperti MAC,” katanya lagi. - KitaReporters/Kenyataan Media


13
11
0
12
0
You will be interested