Alam & Sains 07 Jun, 2023

Tahniah Ismail Sabri! Dilantik jadi Presiden Kehormat Persekutuan UAV Sedunia! Promosikan industri UAV!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this


Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah dilantik sebagai Presiden Kehormat Persekutuan UAV Sedunia (WUAVF). 

Watikah pelantikan tersebut telah diserahkan oleh Presiden WUAVF, Jincai Yang dalam satu majlis sempen Kongres Dron Dunia Ke-7 di Shezen, China pada 3 Jun 2023. 

Ismail Sabri dalam hantaran Facebook miliknya mengucapkan terima kasih kepada WUAVF kerana memberikan kepercayaan kepada beliau untuk mempromosikan industri pesawat udara tanpa pemandu (UAV) kepada dunia.

"Industri dron berkembang sangat pantas. Sebagai contoh, pengeluar-pengeluar utama dron sedang sedaya upaya untuk menghasilkan kenderaan tanpa pemandu yang lebih besar bagi memudahkan urusan harian. 

"Teknologi ini harus dikuasai dengan segera. Jika dahulu dron digunakan oleh tentera tetapi hari ini ia menjadi satu teknologi yang melibatkan semua bidang sama ada di darat, di bawah air atau udara," katanya. 

Tambahnya, beliau akan membantu persekutuan itu untuk mempromosikan industri tersebut demi kesejahteraan dunia.

Ketika menerajui pemerintahan negara, beliau memberikan perhatian serius kepada industri tersebut untuk diaplikasikan dalam kehidupan dan menjadi sumber pendapatan baharu negara. 

Malah beliau telah melancarkan Pelan Tindakan Teknologi Dron Malaysia 2022-2030 (MDTAP30) sebagai agenda nasional bagi menyokong ekosistem dron. - KitaReporters/Kenyataan Media


12
15
0
19
0
You will be interested