Alam Canggih 09 Apr, 2022

Ambil hampir 90 suntikan vaksin! Warga emas jual nombor siri sijil vaksin! Untuk jana pendapatan!

@zuhayati yazid
Memulakan kerjaya sebagai wartawan sejak 2007 dan masih terus mewarnai dunia penulisan sehingga kini.

Share this


MENDAPATKAN suntikan vaksin COVID-19 kini menjadi keperluan kepada semua individu di semua negara, namun ada juga yang masih was-was dengan vaksin berkenaan.

Mengambil kesempatan di atas perkara tersebut, seorang lelaki warga emas dari Magdeburg, Jerman tergamak menjana pendapatan melalui keraguan tersebut.


Lagi kisah-kisah berkaitan suntikan vaksin COVID-19


Warga emas yang tidak dinamakan itu dikatakan telah mendapat hampir 90 kali suntikan vaksin COVID-19 di pelbagai pusat pemberian vaksin di negeri Sanxony, Jerman.

Namun kesemua suntikan itu bukan dilakukan sebagai 'benteng' kepada dirinya, sebaliknya dilakukan semata-mata bagi menjana pendapatan kepadanya dengan cara menjual sijil-sijil vaksin yang diperoleh sepanjang mendapat vaksin berkenaan.

Bagaimanapun Ibarat kata pepatah Melayu, sepandai-pandai tupai melompat akhirnya ke tanah juga.Lelaki warga emas itu akhirnya tertangkap apabila perbuatan yang dilakukan itu dikesan pihak berkuasa, baru-baru ini. 

Penahanan tersebut berlaku di bandar Eilinburg, ketika lelaki malang itu sedang proses bagi mendapatkan suntikan seterusnya, sedangkan sehari sebelum itu dia sudah melakukan perkara sama di lokasi berkenaan.

Hasil siasatan mendapat lelaki tersebut telah menerima 87 kali suntikan di pelbagai lokasi pemberian vaksin. 

Semuanya dilakukan bagi membolehkan dia menggunakan nombor siri sijil vaksin tersebut bagi menjana pendapatan melalui penjualan sijil vaksin tersebut kepada individu yang tidak berhasrat mendapat suntikan.

Memetik akhbar Freie Presse, lelaki warga emas itu dikatakan mendapat suntikan sehingga tiga kali sehari semata-mata bagi menjual sijil vaksin tersebut.Dia bagaimanapun langsung tidak mengendahkan kesan ke dalam badannnya dengan perbuatan yang dilakukan.

Malah, laporan polis menunjukkan setiap kali lelaki itu memasuki pusat pemberian vaksinasi, dia membawa dokumen vaksinasi baharu yang kosong bersamanya.

Kemudian, selepas mendapat suntikan, dia menerima maklumat tentang nombor kelompok vaksin sebelum bertindak menjualnya.

Menariknya, warga emas itu mendaftar untuk mendapatkan vaksinasi menggunakan nama dan tarikh lahirnya sendiri, tetapi tidak pernah mengemukakan kad kesihatannya semasa janji temu berkenaan bagi mengelak dikesan perbuatan yang salah di sisi undang-undang.

Kes berkenaan bukan pertama kali berlaku kerana Januari 2022 lalu seorang lelaki berusia 83 menerima 10 dos vaksin.

Suspek bagaiamanapun tidak ditahan tetapi disiasat kerana dipercayai mengeluarkan kad vaksin dan melakukan pemalsuan dokumen tanpa kebenaran. - KitaReporters


15
9
0
7
0
You will be interested

Exit: Wujud Tapi Tiada! Terokai alam misteri yang cuba berhubung dengan manusia! Alam multiverse!

Percayakah anda pada teori multiverse iaitu ada banyak alam yang sebenarnya wujud di sekeliling alam yang kita huni. Nak tahu kena baca Exit: Wujud Tapi Tiada

Video| 25 Jun: Hari Pelaut Sedunia 2022! Kerjaya sebagai pelaut dianggap sepi dan tidak dihargai?

Setiap tahun tanggal 25 Jun, golongan pelaut atau seafarer diraikan dengan sambutan Hari Pelaut Sedunia. IMO tetapkan pada 25 Jun 2011 sebagai sambutan pertama
Amil Abdullah Saiby in Alam Canggih 1 day ago

Nak jumpa Mek Suria? Kerangka ikan yu paus? Jom ke Hari Peladang, Penternak, Nelayan Terengganu!

Gajah bernama Mek Suria, kerangka ikan yu paus sepanjang 18m jadi daya tarikan pengunjung sempena Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Negeri Terengganu 2022
Mohammad Ishak in Alam Canggih 2 days ago

Berita baik untuk usahawan! Alibaba lancar edisi baharu Program Latihan Netpreneur di Malaysia!

Alibaba Global Initiatives (AGI) lancar edisi baharu program Latihan Netpreneur Alibaba di Malaysia dengan sokongan MDEC dan MATRADE pada 12 Julai-16 Ogos 2022
Editor 1 in Alam Canggih 1 week ago

Keluarga Malaysia: Terima kasih Mr DIY! Sokong Program Pemerkasaan Komputer MACO! Untuk sekolah!

Mr DIY (M) Berhad telah beri sokongan kepada Program Pemerkasaan Komputer (CEO) MACO dengan baik pulih 110 set komputer untuk makmal komputer di sekolah-sekolah
Editor 1 in Alam Canggih 1 week ago