Canggih 01 Dec, 2019

ASTEROID JF1 DIRAMAL HENTAM BUMI MEI 2022

@fauzan ahmad
Bekerja dengan Utusan Malayisia dari 1985 hingga 1996. Menjadi wartawah hiburan, koresponden di Jakarta, Indonesia dan Ketua Meja Hiburan. juga berugas dengan beberapa media lain

0

Share this
PEMBAHASAN mengenai akhir dunia atau hari kiamat memang selalu menarik perhatian. Bencana besar yang akan menghancurkan bumi akan selalu menjadi momokan (ketakutan) bagi kelangsungan hidup manusia di Bumi ini. : KitaReporters.com 


Baru-baru ini portal media England, Express.co.uk mengungkap akan adanya sebuah asteroid berukuran sebesar Piramid Besar Giza di Mesir sedang mengintai bumi.

Dari laporan yang dikeluarkan pada Sabtu (16/11/2019) lalu, pihak Pentadbiran Aeronautika dan Angkasa Lepas Kebangsaan Amerika (NASA) difahamkan sudah mengungkap tarikh pasti asteroid itu akan menghentam Bumi.

Dalam terbitannya, NASA mengungkap asteroid yang dikenali sebagai  JF1 itu kini sedang menuju ke Bumi. Asteroid sepanjang 128 meter itu berpotensi menghancurkan Bumi.

Agensi angkasa lepas itu menyatakan asteroid yang menuju ke arah Bumi itu akan jatuh dan menghentam Bumi dengan kekuatan 230 kiloton TNT (230,000 tan TNT).

Dengan kekuatan sebesar itu, kerosakan yang ditimbulkan diperkirakan boleh 15 kali dari ledakan bom atom di Hiroshima pada tahun 1945.Di mana bom atom yang dijatuhkan di kota tersebut hanya berkekuatan sekitar 15 kilotan TNT.

Para saintis bahkan menyatakan jika JF1 menghentam daerah berpenduduk, maka dalam waktu singkat kota tersebut akan lenyap.

Yang lebih mengerikan, meskipun asteroid itu boleh jatuh di bahagian paling jauh di Lautan Pasifik, hentaman tersebut tetap akan menimbulkan bencana besar.

Bencana besar yang berlaku adalah tsunami besar yang menenggelamkan daratan, selain ancaman 'musim dingin nuklear' yang akan terkesan kepada kehidupan di Bumi.

Besarnya kesan yang ditimbulkan membuat para pengkaji  menaruh perhatian khusus pada pergerakan asteroid itu.

Mereka dengan cermat memantau melalui sistem pemantauan dekat-Bumi yang dipanggil, Sentry.

"Sentry adalah sistem pemantauan pelanggaran yang sangat automatik yang terus-menerus memantau katalog asteroid terbaharu untuk memperkirakan kemungkinan kesannya pada masa depan dengan Bumi selama 100 tahun ke depan." ujar pihak NASA.

NASA meyakini ada satu dari 3,800 kemungkinan asteroid itu akan menghentam Bumi. Para saintis meramal   asteroid itu akan menghentam Bumi pada 6 Mei 2022.

Sedar akan kesannya kepada kelangsungan hidup manusia di Bumi, badan-badan angkasa lepas di seluruh dunia sedang mengembangkan cara untuk mencegah kemungkinan peristiwa kemusnaha itu daripada berlaku.

Para pengkaji dan jurutera pesawat ruang angkasa dari seluruh Eropah dan Amerika Syarikat (AS) sedang mengerjakan misi untuk "membelokkan" arah lalu asteroid itu agar tidak jatuh ke Bumi. - KitaReporters.com

Kesan letupan bom atom di Hiroshima, Jepun.

You will be interested

YAHOO!! SATU MALAYSIA KINI BOLEH DAPAT TV DIGITAL HD

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) telah mengumumkan Malaysia akan beralih sepenuhnya dari TV analog ke digital pada 31 Oktober 2019.

Editor 1 in Canggih 1 month ago

NAK RAKAM FOTO TERBAIK? GUNA TELEFON SAJA!

PENGGEMAR telefon bimbit jenama Xiaomi kini boleh beralih ke peranti terbaharu dengan pelancaran jualan Mi Note 10 dan Mi Note 10 Pro di Malaysia dan SIngapura sejak 7 Disember 2019
Fariza Saidin in Canggih 4 days ago

KHAIRULNIZAM JADI 'BAHAN UJI' FITECH, UITM?

Atlet negara dijadikan ‘bahan eksperimen’ UiTM dan Fitech Asia serta agensi lain termasuk Institut Penyelidikan Sains dan Teknologi Pertahanan (STRIDE) dalam menentukan fabrik yang sesuai bagi pakaian sukan pelayarannya.
ABDUL HAFIZ AHMAD in Canggih 6 days ago

LEDAKAN DATA RAYA, DATA RANTAI PADA 2020

MDEC akan mewujudkan sebuah pusat penyelidikan khas untuk bidang Data Raya (Big Data) dan Data Rantai (Blockchain) pada tahun depan, yang bakal dikendalikan oleh pakar-pakar dari MMU
Sahbulah Mohamad Darwi in Canggih 2 weeks ago

KANDUNGAN 4K UHD UNTUK PEMILIK TV 4K

Menerusi kotak TV terkini Astro Ultra Box, pengguna boleh menonton kandungan dalam resolusi 4K UHD melalui saluran 780
Fariza Saidin in Canggih 4 weeks ago
v