Alam & Sains 14 Sep, 2021

iKool! UIAM hasilkan salap bahan semula jadi legakan masalah batuk, selesema! Gejala Covid-19!

@roslan rusly
14 Tahun pengalaman dalam Perhubungan Awam dan Media. Pernah berkhidmat sebagai Setiausaha Akhbar(SUA). Banyak menyiarkan berita-berita dan rencana di portal berita dan akhbar.

Share this

iKool dihasilkan oleh Kulliyyah Farmasi, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Kuantan, Pahang.


SERAMAI empat orang penyelidik dari Kulliyyah Farmasi yang diketuai Prof. Madya Dr. Farahidah Mohamed menghasilkan ubat salap untuk melegakan masalah batuk dan selesema. Salap yang diberi nama iKool dihasilkan oleh Kulliyyah Farmasi, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Kuantan, Pahang.

Salap iKool ini menggunakan gabungan bahan semula jadi berasaskan herba dan sintetik, di mana hanya 5% sahaja komposisi bahan sintetik, manakala 95% adalah dari bahan asli atau semula jadi dari minyak pati herba dan sumber galian yang bergred farmaseutikal.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan ubat

Prof. Madya Dr. Farahidah Mohamed dari Kulliyyah Farmasi UIAM, Kuantan Kampus.


Menurut Dr. Farahidah, salap ini menjalani proses kajian pembangunan dan penyelidikan (R&D) selama tiga tahun termasuk pendaftaran dengan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), dan ia juga dikilangkan di IKOP Pharma Sdn Bhd yang terletak di Kulliyyah Farmasi, UIAM Kampus Kuantan.

“Salap iKool ini seratus peratus dihasilkan di makmal R&D di Kulliyyah Farmasi, semua kajian dan penyelidikan dibuat dengan teliti kerana setiap bahan yang digunakan hendaklah memenuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) dan amalan farmasi yang ketat,” ujarnya.

“Salap iKool ini dihasilkan adalah untuk membantu mereka yang mengalami masalah selesema dan batuk, yang mana mereka memerlukan ubat cecair yang perlu diminum yang akan menyebabkan seseorang itu mengantuk. 

"Malah jika pada bulan Ramadan, ia boleh digunakan untuk melegakan batuk dan selsema tanpa perlu meminum ubat batuk atau selesema,” tambahnya lagi.Ada juga sesetengah pesakit tidak suka untuk minum ubat batuk kerana ia akan mengganggu produktiviti termasuk juga kanak-kanak yang tidak suka akan ubat batuk dalam bentuk cecair. 

Salap ini boleh dijadikan sebagai alternatif kerana ia diformulasikan sebagai ubat yang sesuai dalam bentuk sapuan dan tidak akan menyebabkan seseorang itu mengantuk.

Beliau turut menambah bahawa, salap iKool ini boleh juga dihidu selain disapu, juga boleh melegakan batuk dengan berkesan. Ia halal dan selamat serta tidak meyebabkan mengantuk berbeza dengan kebanyakan ubat batuk di pasaran.

“Produktiviti harian tidak terkesan jika seseorang mempunyai batuk dan selesema. Ikool ini juga boleh memberi kesegaran kerana bau aromaterapinya yang sangat menyegarkan," ujarnya lagi.

Pada kala pandemik sekarang, salap iKool ini juga boleh dijadikan sapuan untuk mereka yang mempunyai gejala ringan Covid-19

Walaupun inspirasi asal iKool dicipta adalah untuk ubat batuk secara sapuan, namun bahan aktif yang diguna adalah bahan yang juga sudah lama diluluskan oleh badan berkuasa yang mengawal selia ubata-ubatan sepeti NPRA di Malaysia dan FDA di Amerika Syarikat.


KKMalaysia🇲🇾 on Twitter: "Jika anda atau anak anda mempunyai gejala yang  teruk, sila dapatkan rawatan segera. Hubungi klinik kesihatan terdekat atau  999. Apakah gejala yang teruk itu? #COVID19 #JagaNegaraKita…  https://t.co/3riguU1lkb"

Gejala Covid-19


“Salap ini diperkenalkan di pasaran pada Julai 2020 semasa tempoh covid-19 dan ini membantu untuk mencairkan kahak yang tebal, dan melegakan hidung tersumbat

"Peratusan tinggi bahan-bahan semula jadi dan bergred farmaseutikal yang diguna dan diformulasikan dengan sempurna telah menjadikan salap ini dapat melegakan simptom atau gejala seperti sakit tekak, sakit dan sengal badan, hidung tersumbat dan kesukaran bernafas yang juga secara kebetulan adalah gejala yang dialami pesakit Covid-19,” katanya lagi.

Salap Ikool ini boleh didapati di seluruh cawangan Coop Farmasi di seluruh negara. Juga boleh didapati secara atas talian melalui platform Shopee. Ia murah, senang nak bawa ke mana-mana sahaja. - KitaReporters

19
15
1
15
0
You will be interested