Alam Canggih 19 Nov, 2021

'Pulau Emas' di Palembang lokasi empayar Srivijaya? Pelbagai artifak berharga ditemui nelayan!

@mohamed sa'ari
Berpengalaman sebagai jurufoto media dan still filem selama lebih 30 tahun. Pernah menjadi videographer untuk industri filem tanah air dalam tahun 90an. Terakhir sebagai stringger akhbar Utusan Malaysia dan Kosmo.

Share this

Antara barangan yang ditemui oleh nelayan tempatan yang didakwa kononnya peninggalan empayar kerajaan Srivijaya. - Kredit Foto: Twitter/@wreckwatchmag


KISAH penemuan artifak oleh sekumpulan nelayan tempatan sejak lima tahun kebelakangan ini di Sungai Musi berhampiran Palembang, Sumatera yang digelar mereka sebagai ‘Pulau Emas’  itu adakah boleh dijadikan bukti sebagai lokasi peninggalan empayar Srivijaya??

Antara artifak berharga yang ditemui termasuklah permata, cincin emas, syiling, loceng gangsa sami dan yang paling menakjubkan adalah penemuan sebuah patung Buddha bersaiz besar bertatahkan permata dianggarkan bernilai ratusan juta pound.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan artifak


Patung Buddha bersaiz besar dan bertatah permata bernilai ratusan juta pound yang ditemui di lokasi 'Pulau Emas". - Kredit foto: Daily Mail.


Patung tersebut dipercayai dari abad ke-8 dan kesemua artifak berkenaan dipercayai wujud sejak peradaban Srivijaya yang merupakan sebuah empayar kerajaan antara abad ke-7 hingga ke-13 yang kemudiannya lenyap begitu sahaja satu abad kemudian.

Ahli arkeologi maritim Britain, Dr. Sean Kingsley berkata, ramai ahli arkeologi mencari bahan untuk dijadikan bukti kewujudan kerajaan Srivijaya  walaupun hanya di sebuah perkampungan kecil, namun semua usaha tersebut gagal.

“Ramai ahli sejarah yang ‘memburu khazanah’ empayar Srivijaya bukan sahaja di sekitar Palembang, malah sehingga ke Thailand dan India, namun setakat ini tidak banyak yang ditemui.


Peta lokasi kedudukan Palembang yang dikatakan mulanya kerajaan Srivijaya bertapak. - Kredit foto: Daily Mail.


“Hanya sejak lima tahun kebelakangan ini sahaja barulah mereka berjaya menemui pelbagai barangan yang disifatkat sebagai artifak luar biasa sekali gus membuktikan Srivijaya benar-benar cermat ‘menjaga’ rahsianya,” katanya kepada Portal Mail Online.  

Menurutnya, penemuan artifak tersebut secara tidak langsung membuktikan kisah Sinbad yang kita baca sebelum ini sememangnya wujud di alam nyata dan bukan sekadar kisah dongeng.


Pelbagai barang perhiasan yang diperbuat daripada emas termasuk cincin yang dikatakan artifak peninggalan kerajaan Srivijaya.- Kredit foto : Daily Mail.


Empayar Srivijaya adalah sebuah kerajaan maritim yang berasal dari Palembang di Pulau Sumatera yang berkembang dan memperluaskan pengaruhnya sehingga menguasai Selat Melaka sekitar abad ke-7 hingga abad ke-13.

Namun setakat ini, tiada sebarang data yang dapat menjelaskan punca sebenar keruntuhan kerajaan tersebut dan Kingsley juga mengakui bahawa dia sering terfikir apakah Srivijaya turut mengalami nasib yang sama seperti Pompeii yang ‘hilang’ akibat bencana gunung berapi atau mungkin dilanda badai atau ditelan arus sungai yang deras.

“Setakat ini, selain aktiviti pencarian yang dilakukan oleh sekumpulan nelayan tempatan, belum ada sebarang operasi serta penggalian rasmi dilakukan oleh mana-mana pihak sekali gus menjadi punca kepada banyak persoalan berhubung kerajaan Srivijaya masih belum dapat dirungkai,” katanya seperti yang dilaporkan Guardian. - KitaReporters


Salah satu artifak berharga yang ditemui nelayan tempatan di lokasi "Pulau Emas" di Sungai Musi berhampiran Palembang. - Kredit foto: Daily Mail

10
12
0
14
0
You will be interested

11 mercu tanda mini negara ASEAN di Pulau Bidong! Daya tarikan baharu pelancongan Terengganu!

11 replika mercu tanda terkenal negara ASEAN telah dilabuhkan di dasar laut Pulau Bidong melalui projek khas, Mercu Tanda Mini Bawah Laut ASEAN Pertama (AUMIL)

Mohammad Ishak in Alam Canggih 2 weeks ago

Kenaikan harga sayur sementara! Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam naik - KPDNHEP!

Kenaikan harga sayur adalah sementara. Dijangka alami penurunan apabila keadaan cuaca bertambah baik. Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam pun naik
Mohammad Ishak in Alam Canggih 2 days ago

Video| Hukum guna Android box? Berdosa atau tak berdosa? Ini jawapan mufti yang perlu anda tahu!

Kini ramai gunakan Android box (kotak Android) kerana ia lebih jimat berbanding langgan saluran berbayar. Tapi pernahkah terfikir hukum beli, guna Android box?
Zul Akmar Jamaludin in Alam Canggih 5 days ago

Bantu wanita berniaga! Kelab Usahawan Muslim Profesional perkenalkan peniagaan jemaah di AEON!

Kelab Usahawan Muslim Profesional perkenal konsep perniagaan berjemaah dan berkongsi bayar sewa serta letakkan produk di pusat beli-belah seperti cawangan AEON
Kartini Mohd Noor in Alam Canggih 6 days ago

Video| Doktor makan najis, minum air kencing lembu! Dakwa baik untuk kesihatan, imuniti tubuh!

Dr Manoj Mittal di India sanggup makan najis lembu dan minum air kencing binatang itu dengan dakwaan ia baik untuk kesihatan dan mampu tingkat imuniti tubuh
Fauzan Uda Ahmad in Alam Canggih 1 week ago