Alam Canggih 11 May, 2021

Polis Terengganu sediakan 150 pasukan, 1,000 petugas! Bagi pantau SJR dan sambutan Aidilfitri!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this


POLIS Kontinjen Terengganu meningkatkan keupayaan pasukan petugas dengan menambah kekuatan anggota bagi membuat pemantau menjelang sambutan Aidilfitri tahun 2021 ini berikutan penularan pandemik COVID-19 yang masih tinggi di negeri tersebut.

Penambahan kekuatan anggota tersebut termasuk memantau aktiviti pencerobohan rentas negeri melalui jalan tikus, pergerakan keluar masuk kenderaan dan aktiviti sambutan Aidilfitri dalam kalangan penduduk.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan polis Terengganu

Roslee Chik


Ketua Polis Terengganu, Datuk Roslee Chik berkata, pasukan pemantau ditambah kepada 150 berbanding 135 pasukan sebelum ini, membabitkan 1,000 petugas termasuk polis, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA).

Katanya, pertambahan kenderaan yang memasuki Terengganu kini meningkat 25 peratus kepada 18,771 berbanding 15,000 pada hari biasa, menjelang Aidilfitri pada Khamis, 13 Mei 2021 ini.

Roslee berkata, pertambahan lebih 3,000 kenderaan di Lebuh Raya Pantai Timur 2 (LPT2) dikesan beberapa hari lalu dari Pantai Barat, antaranya dari Selangor dan Kuala Lumpur serta dari Pahang dan Kelantan.

Katanya, hasil pemeriksaan oleh petugas Sekatan Jalan Raya (SJR) antara alasan popular untuk merentas sempadan ialah atas urusan perniagaan, tuntutan kerja, menghantar dan mengambil anak, menziarahi orang tua uzur, selain kematian. 


Kenderaan dari luar mula memasuki Terengganu


Berikutan itu, katanya, kawalan dan pemantauan lebih ketat kini dilaksanakan di semua 26 laluan tikus di sempadan Besut, Terengganu-Pasir Putih, Kelantan.

"Situasi di negeri ini masih terkawal dan penduduk perlu sentiasa patuh pada SOP untuk mengelakkan jangkitan terus merebak ke tempat lain," katanya.

Roslee berkata, antara kesalahan kerap dilakukan ialah mengemukakan surat kebenaran rentas negeri lama yang sudah luput tarikh.

Jelas beliau, selain mengarahkan berpatah balik, Polis Terengganu turut mengeluarkan kompaun terhadap individu yang tegar merentas negeri tanpa kebenaran.

"Sehingga kini, lapan individu dikompaun RM5,000 atas kesalahan merentas negeri tanpa kebenaran terutama membabitkan sempadan Terengganu-Kelantan,” katanya. - KitaReporters


Roslee (tengah) ketikameninjau laluan jalan tikus di sempadan Besut-Pasir Puteh, Kelantan.

3
7
12
4
17
You will be interested

Keluarga Malaysia: Terima kasih Mr DIY! Sokong Program Pemerkasaan Komputer MACO! Untuk sekolah!

Mr DIY (M) Berhad telah beri sokongan kepada Program Pemerkasaan Komputer (CEO) MACO dengan baik pulih 110 set komputer untuk makmal komputer di sekolah-sekolah

Editor 1 in Alam Canggih 1 week ago

Tukun bukan sebarang tukun! Pulihara, biak ikan! Halang pukat tunda! Tingkat sosioekonomi nelayan!

Kajian yang telah dijalankan dapati lokasi tukun yang dilabuhkan di beberapa kawasan perairan Terengganu menunjukkan impak positif kepada sosioekonomi nelayan
Mohammad Ishak in Alam Canggih 3 days ago

Video| Ular sawa 110kg keletihan! Kenyang selepas telan seekor kambing! Ditangkap anggota bomba!

Seekor ular sawa seberat 110kg berada dalam keletihan selepas dipercayai kekenyangan setelah telan seekor kambing di Kampung Durian Mentangau, Paka di Dungun
Adnan Mohamad in Alam Canggih 6 days ago

Video| 25 Jun: Hari Pelaut Sedunia 2022! Kerjaya sebagai pelaut dianggap sepi dan tidak dihargai?

Setiap tahun tanggal 25 Jun, golongan pelaut atau seafarer diraikan dengan sambutan Hari Pelaut Sedunia. IMO tetapkan pada 25 Jun 2011 sebagai sambutan pertama
Amil Abdullah Saiby in Alam Canggih 1 week ago

Nak jumpa Mek Suria? Kerangka ikan yu paus? Jom ke Hari Peladang, Penternak, Nelayan Terengganu!

Gajah bernama Mek Suria, kerangka ikan yu paus sepanjang 18m jadi daya tarikan pengunjung sempena Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Negeri Terengganu 2022
Mohammad Ishak in Alam Canggih 1 week ago