Bisnes & Ekonomi 11 Sep, 2023

Keterangkuman Malaysia Madani! UOB kutip RM2j! Bantu yang kurang bernasib baik dan masyarakat rentan!

@editor 1
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada editor di kita.reporters@gmail.com. Sila sertakan juga gambar-gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com

Share this


Rakan sekerja dan para pelanggan UOB Malaysia telah mencipta rekod dengan kutipan dana berjumlah RM2 juta untuk pelbagai badan amal melalui UOB Global Heartbeat Run/Walk tahunan bank. 

Jumlah ini telah melebihi jumlah kutipan dana tahun lepas (2022) sebanyak RM1.2 juta, dan akan disalurkan ke arah memperbaiki kehidupan kanak-kanak kurang bernasib baik dan masyarakat rentan daripada lima penerima bantuan tempatan.

Acara UOB Global Heartbeat Run/Walk adalah program kesukarelawanan dan pengumpulan dana utama tahunan yang diadakan secara global merentasi 18 pasaran di mana UOB beroperasi. 

Sejak 2009, program ini telah mengumpul hampir RM6.0 juta untuk membantu meningkatkan taraf hidup masyarakat yang memerlukan, di samping menyokong usaha yang sejajar dengan bidang tumpuan Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Bank iaitu seni, kanak-kanak dan pendidikan.

Setiap tahun, warga kerja UOB, pelanggan dan rakan kongsi berkumpul untuk acara utama ini melalui kesukarelawanan, pengumpulan dana serta mengambil bahagian secara fizikal melalui aktiviti larian/berjalan. 

Pelbagai aktiviti pengumpulan dana telah dianjurkan oleh rakan sekerja UOB Malaysia sepanjang dua bulan lepas, termasuk bazar makanan dan jualan amal, yang menyumbang kepada jumlah tertinggi ini.


Ng Wei Wei (empat dari kiri) menyampaikan cek untuk dana yang dikumpul oleh UOB Malaysia kepada lima penerima sumbangan.


Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Kami amat berbesar hati atas kutipan tertinggi RM2 juta dalam edisi ke-15 acara pengumpulan dana UOB Global Heartbeat Run/Walk ini, yang dapat menambah baik kehidupan kanak-kanak kurang bernasib baik dan masyarakat rentan di Malaysia. 

"Bagi kami, jumlah ini bukan sahaja tentang kutipan dana; malah juga menunjukkan sikap murah hati rakan sekerja dan pelanggan kami, dan perbezaan yang mampu dilakukan demi komuniti kami.

"Acara pengumpulan dana ini dapat mengukuhkan lagi komitmen kami terhadap Tujuan Bank kami iaitu, 'Membina masa depan ASEAN'. 

"Kami akan terus memberi tumpuan kepada bidang kanak-kanak, pendidikan dan seni, yang merupakan teras penting dalam membina masyarakat progresif.”

Dana yang dikumpul oleh UOB Malaysia akan disalurkan terutama ke arah membina masyarakat inklusif (terangkum) seperti yang disarankan dalam gagasan Malaysia Madani selain menyokong pembangunan sosial masyarakat. 

Lima penerima sumbangan utama – Food Aid Foundation, Hope Worldwide Malaysia, SOLS 24/7, Special Olympics Malaysia dan World Vision Malaysia – akan menggunakan dana tersebut untuk meningkatkan usaha berterusan dalam memperbaiki kehidupan kanak-kanak kurang bernasib baik di samping meluaskan peluang mereka mencapai potensi masing-masing.  

Danutcha Singh, Pengarah Urusan SOLS Foundation, berkata, “Kami mengucapkan terima kasih kepada UOB Malaysia yang bermurah hati menyokong kami melalui UOB Global Heartbeat Run/Walk 2023. 

"Sumbangan ini amat diperlukan oleh komuniti Orang Asli di luar grid serta rumah amal di seluruh Malaysia. 

"Dana yang dikumpul adalah pencetus yang akan menggerakkan penyelesaian elektrifikasi luar bandar, justeru membolehkan kami merapatkan jurang dan membawa perkhidmatan penting kepada golongan yang tinggal di luar grid serta bantuan kewangan jangka panjang dari segi bil elektrik para NGO.

"Usaha sama ini bukan hanya menerangi kampung; bahkan kita akan menyuluh harapan, pendidikan dan peluang. 

"Terima kasih kerana bekerjasama dengan SOLS Foundation ke arah Malaysia yang lebih cerah dan inklusif.”Edisi ke-15 acara utama tahunan ini telah diadakan di The Arc @ Rimbayu, dengan kehadiran lebih 4,000 rakan sekerja UOB Malaysia, ahli keluarga serta pelanggan mereka. 

Sebuah karnival juga telah dianjurkan di mana para peserta menikmati pelbagai permainan, persembahan dan aktiviti yang menyeronokkan.

Dengan pengambilalihan perniagaan perbankan pengguna Citigroup di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Vietnam, ini adalah acara pertama buat bekas kakitangan Citi untuk menyerta dalam keluarga UOB. 

Selain Malaysia, acara ini turut diadakan di Singapura, China, Hong Kong, Indonesia, Thailand dan Vietnam.

UOB Heartbeat Run/Walk adalah sebahagian daripada program CSR UOB Heartbeat, yang bertujuan mewujudkan kebaikan mampan untuk masyarakat yang lebih prihatin dan terangkum melalui kedermawanan korporat, perkongsian pemegang berkepentingan dan penyertaan kakitangan. 

Berpandukan Nilai-nilai Kehormatan, Perusahaan, Perpaduan dan Komitmen Bank, UOB membawa bersama rakan sekerja, pelanggan dan rakan kongsi perniagaan demi melakukan perubahan positif kepada komuniti kita. - KitaReporters/Kenyataan Media

14
8
0
13
0
You will be interested