Bisnes & Ekonomi 11 Jun, 2024

Video| Peluang menangi hadiah wang tunai berjumlah RM100k! Pertandingan lukisan anjuran UOB Malaysia!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this


UOB Malaysia sekali lagi menjemput para pelukis mapan dan baru muncul dari Malaysia untuk menonjolkan keghairahan dan kreativiti mereka melalui karya seni dalam pertandingan UOB Painting of the Year (POY) (Malaysia) ke-14.

Pertandingan UOB POY merupakan program seni visual serantau utama bank dan salah satu daripada pertandingan paling berprestij di Asia Tenggara. 

Bertujuan mendedahkan dan memupuk generasi pelukis serantau yang akan datang, pertandingan tahunan ini dijalankan serentak di Malaysia, Indonesia, Singapura, Thailand dan Vietnam.

Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia berkata, “Selama lebih 13 tahun, pertandingan UOB POY (Malaysia) telah menjadi pemangkin kepada pertumbuhan pelukis tempatan. 

"Sehingga kini, kami telah menganugerahi lebih 100 pelukis Malaysia, memperkasakan mereka untuk mencapai kedudukan lebih kukuh di rantau ini dengan mempamerkan karya seni kepada lebih ramai peminat seni selain memberi peluang untuk mengembangkan kemahiran mereka. 

"Kami percaya bahawa seni berupaya menyatukan dan memberi inspirasi, dan tidak sabar untuk melihat karya seni yang penuh semangat untuk edisi ke-14 kami.”Pemenang pertandingan UOB Painting of the Year (Malaysia) sebelum ini termasuk Sabri Idrus (Pemenang 2020 UOB Painting of the Year – Kategori Pelukis Mapan) dan Saiful Razman (Pemenang 2021 UOB Painting of the Year – Kategori Pelukis Mapan), yang terus mendapat pendedahan dan pengiktirafan antarabangsa selepas memenangi anugerah mereka. 

Sebagai contoh, karya seni Saiful Razman telah dipamerkan di UOB Art Space semasa pameran seni Art Jakarta 2022 dan beliau turut dijemput menghadiri program Residensi Pelukis di Galeri Seni UOB di Shanghai, China pada 2023. 

UOB Malaysia juga menaja Saiful untuk mempamerkan karya seni beliau di Venice Biennale di Itali, sebuah platform seni antarabangsa yang terkemuka pada 2022.

Identiti program untuk pertandingan UOB POY (Malaysia) pada tahun 2024 ini diilhamkan daripada karya seni pemenang 2023 UOB Painting of the Year Asia Tenggara oleh pelukis Thailand, Pratchaya Charernsook, yang bertajuk ‘Chumphon Estuary’. 

Karya seni yang menggambarkan ancaman yang bakal berlaku akibat mikroplastik menjadi inspirasi identiti program, dilambangkan oleh tenaga bergelora daripada pecahan ombak yang membawa zarah invasif. 

Ini memberi penekanan bahawa usaha pemuliharaan amat diperlukan bagi mengekalkan ekosistem yang rapuh.Penyertaan untuk pertandingan UOB POY (Malaysia) ke-14 ini dibuka kepada semua warganegara Malaysia dan pemastautin tetap. 

Permohonan perlu dilakukan secara digital melalui UOBandArt.com selewat-lewatnya pada 31 Julai 2024. Senarai penuh pemenang akan diumumkan di majlis anugerah pada Oktober 2024. 

Pemenang anugerah UOB Painting of the Year akan membawa pulang hadiah wang tunai bernilai RM100,000, sekali gus akan bersaing dengan pemenang negara dari Singapura, Indonesia, Malaysia, Thailand dan Vietnam untuk anugerah serantau terkemuka UOB Painting of the Year Asia Tenggara. 

Pemenang anugerah serantau akan menerima hadiah tambahan bernilai S$13,000 di samping berpeluang menghadiri program residensi di luar negara. 

Pemenang 2024 UOB Painting of the Year Asia Tenggara akan diumumkan di majlis anugerah yang akan berlangsung di Singapura pada 13 November 2024. - KitaReporters/Kenyataan Media


10
12
0
10
0
You will be interested