Bisnes Korporat 08 Sep, 2022

Tahniah Keluarga Malaysia! No. 1 sembilan tahun berturut-turut! Petunjuk Ekonomi Islam Global 2022!

@editor 1
Semua kenyataan akhbar/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com atau kita.reporters@gmail.com

Share this


MALAYSIA berjaya mengekalkan tempat teratas, untuk tempoh sembilan tahun berturut-turut, berdasarkan Petunjuk Ekonomi Islam Global yang terkandung dalam laporan 'State of the Global Islamic Economy 2022', menandingi 81 negara lain 

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, beliau berasa bangga apabila dimaklumkan mengenai pencapaian cemerlang tersebut. 

"Penilaian ini telah dibuat berlandaskan inisiatif digitalisasi ekonomi, pembangunan infrastruktur Halal dan peningkatan fokus kerajaan terhadap sekuriti makanan dan penjagaan kesihatan.

"Petunjuk Ekonomi Islam Global ini turut meramalkan bahawa pasaran Halal akan berkembang dari RM8.8 trilion (USD$2.09 trilion) seperti yang dilaporkan tahun lepas (2021) kepada hampir RM14 trilion (USD$3.27 trilion) menjelang 2028," katanya lagi pada Pameran Halal Antarabangsa Malaysia Ke-18 (Mihas 2022) pada Khamis, 8 September 2022 di Pusat Pameran Dan Perdagangan Antarabangsa (Mitec), Kuala Lumpur.

Mihas 2022 ini dianjurkan dengan bertema "Mempelbagaikan Potensi Halal”


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan industri produk halal


Terdahulu Perdana Menteri berkata, Halal sesuai untuk semua pengguna tanpa mengira bangsa dan agama kerana ia berkait rapat dengan jaminan kualiti, pemuliharaan persekitaran, integriti dan ketelusan data serta amalan perniagaan yang lestari

Katanya, Halal tidak tertakluk kepada penyediaan makanan dan minuman sahaja, tetapi ia juga sesuai diaplikasikan dalam pelbagai sektor industri dan perkhidmatan. 

"Konsep Halal terbukti bersifat sejagat untuk diguna pakai oleh semua

"Peluang bagi pembangunan industri Halal sentiasa terbuka luas berikutan populasi Muslim global kini mencecah 1.9 bilion pada tahun lepas (2021).

"Ini menunjukkan potensi tinggi dalam mempelbagaikan industri Halal secara lebih inklusif dan komprehensif dalam jangka masa panjang. 

"Arus globalisasi dan kemajuan dalam pengkomersialan meningkatkan permintaan terhadap produk serta perkhidmatan Halal dalam kalangan pengguna dari setiap lapisan masyarakat," tambah beliau. - KitaReportersTeks ucapan Dato' Seri Ismail Sabri Yaakob Perdana Menteri sempena Pameran Halal Antarabangsa Malaysia Ke-18 (Mihas 2022) “Mempelbagaikan Potensi Halal” pada Khamis, 8 September 2022 di Pusat Pameran Dan Perdagangan Antarabangsa (Mitec), Kuala Lumpur :


1. Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpah kurnia dan keizinan-Nya, kita dapat bersama-sama pada hari ini dalam Majlis Perasmian Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS) 2022. 

2. Setinggi-tinggi tahniah saya ucapkan kepada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dan Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) atas penganjuran MIHAS edisi ke-18 ini yang menempa sejarah kerana buat julung kalinya diadakan secara hibrid. 

3. Saya amat menghargai usaha MITI dan MATRADE yang telah bertindak sebagai ‘Barisan Hadapan Ekonomi’ untuk memulihkan ekonomi negara dengan menaikkan janaan hasil negara ketika kita masih berhadapan dengan ancaman COVID-19.

4. Keupayaan menganjurkan MIHAS ke-17 secara maya tahun lepas berjaya mencatatkan hasil jualan eksport sebanyak RM2.13 bilion yang sekali gus meletakkan MATRADE di tempat pertama bagi “Penggunaan Teknologi Maklumat Terbaik” pada majlis penganugerahan ‘World Trade Promotion Organization 2022’. 

Keluarga Malaysia yang saya kasihi, 

5. Halal sesuai untuk semua pengguna tanpa mengira bangsa dan agama kerana ia berkait rapat dengan jaminan kualiti, pemuliharaan persekitaran, integriti dan ketelusan data serta amalan perniagaan yang lestari. 

6. Halal tidak tertakluk kepada penyediaan makanan dan minuman sahaja, tetapi ia juga sesuai diaplikasikan dalam pelbagai sektor industri dan perkhidmatan. Konsep Halal terbukti bersifat sejagat untuk diguna pakai oleh semua. 

7. Peluang bagi pembangunan industri Halal sentiasa terbuka luas berikutan populasi Muslim global kini mencecah 1.9 bilion pada tahun lepas.

8. Ini menunjukkan potensi tinggi dalam mempelbagaikan industri Halal secara lebih inklusif dan komprehensif dalam jangka masa panjang. 

9. Arus globalisasi dan kemajuan dalam pengkomersialan meningkatkan permintaan terhadap produk serta perkhidmatan Halal dalam kalangan pengguna dari setiap lapisan masyarakat. 

Keluarga Malaysia yang saya kasihi, 

10. Saya berasa bangga apabila dimaklumkan dalam tempoh sembilan tahun berturut-turut, Malaysia berjaya mengekalkan tempat teratas, berdasarkan Petunjuk Ekonomi Islam Global yang terkandung dalam laporan 'State of the Global Islamic Economy 2022', menandingi 81 negara lain. 

11. Penilaian ini telah dibuat berlandaskan inisiatif digitalisasi ekonomi, pembangunan infrastruktur Halal dan peningkatan fokus kerajaan terhadap sekuriti makanan dan penjagaan kesihatan.

12. Petunjuk Ekonomi Islam Global ini turut meramalkan bahawa pasaran Halal akan berkembang daripada RM8.8 trilion (USD2.09 trilion) seperti yang dilaporkan tahun lepas (2021) kepada hampir RM14 trilion (USD3.27 trilion) menjelang 2028. 

13. Konflik geopolitik serta sekatan perjalanan yang masih dikuatkuasakan di negara-negara tertentu telah mengganggu pengeluaran dan seterusnya mengakibatkan kelewatan penghantaran. 

14. Meskipun begitu, dijangkakan bahawa impak luar sebegini hanya bersifat sementara kerana terdapatnya peningkatan permintaan produk Halal oleh komuniti antarabangsa dan juga peningkatan sektor e-Dagang yang didorong oleh digitalisasi. 

15. Justeru, operasi perniagaan pada masa kini perlu dijalankan dengan menggunakan kaedah dan pendekatan terkini. Ia adalah suatu kemestian dan bukan lagi satu pilihan.

16. Transformasi dan kepelbagaian dalam industri Halal membolehkan perdagangan menjadi lebih berdaya saing dan seterusnya membantu memulihkan ekonomi. Keluarga Malaysia yang saya kasihi, 

17. Penganjuran MIHAS merupakan satu testimoni kepercayaan rakyat terhadap keberkesanan strategi Kerajaan dalam memacu pembangunan dan inovasi industri Halal di Malaysia dan seterusnya memperkasakan lagi jenama Halal Malaysia pada peringkat antarabangsa. 

18. Peningkatan hasil jualan daripada pameran perdagangan bertaraf antarabangsa seumpama MIHAS dari setahun ke setahun akan memberi kesan limpahan kepada sektor berkaitan Halal, dan secara tidak langsung menyumbang kepada kejayaan syarikat-syarikat Malaysia, khususnya pembangunan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS).

19. Malah, peningkatan jualan sektor Halal ini akhirnya akan melonjakkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), di samping membuka lebih banyak ruang dan peluang kepada masyarakat Malaysia untuk membawa industri Halal ke peringkat antarabangsa. 

20. Saya difahamkan bagi pameran kali ini, terdapat tiga komponen utama MIHAS 2022, iaitu 

Pertama, Pameran Produk dan Perkhidmatan Halal; 

Kedua, Program Penyumberan Antarabangsa (INSP); 

Ketiga, Hab Pengetahuan. 

21. MIHAS edisi ke-18 ini menampilkan pameran secara fizikal dan maya, sesi pemadanan perniagaan dengan teknologi kecerdasan buatan (atau AI), ruang interaksi maya, dan sesi perkongsian serta persidangan secara langsung. 

22. Sesi Hab Pengetahuan pada tahun ini memperincikan peluang di pasaran eksport, isu kemampanan Halal, serta penggunaan teknologi semasa agar sentiasa relevan dalam ekosistem Halal global.

Keluarga Malaysia yang saya kasihi, 

23. Dalam usaha mempromosikan Halal, ingin saya tegaskan bahawa penting untuk kita menangani sebarang isu yang berkait dengan jaminan Halal, yang berisiko merosakkan imej Halal yang kita usahakan selama ini. 

24. Jaminan Halal yang saya maksudkan ini merujuk kepada keyakinan pengguna, penyeragaman, pensijilan dan akreditasi. 

25. Pengesahan dan piawaian produk Halal Malaysia bermula pada 1974 apabila Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) diberi mandat menyediakan surat akuan pengesahan Halal kepada produk yang mematuhi keperluan Syariah. 

26. Kini, lebih 8,000 syarikat di Malaysia diiktiraf Halal, di mana lebih 20 peratus daripadanya adalah syarikat pengeksport. JAKIM turut bekerjasama dengan badan pensijilan Halal dari pelbagai negara untuk keseragaman piawaian dalam pematuhan kepada Undang-undang Syariah.

27. Antara inisiatif untuk memudahkan pertumbuhan industri Halal Malaysia ialah penubuhan ‘Halal Malaysia Industrial Parks’ yang merupakan Hab Halal dunia terbesar meliputi kawasan seluas 200,000 ekar di 14 Taman Halal strategik yang telah menerima status Halal Malaysia (HALMAS) dari HDC. 

28. Setiap Taman Halal ini menawarkan fasiliti infrastruktur yang bertaraf dunia, tenaga kerja berkemahiran, kemudahan menjalankan perniagaan, akses mendapatkan ramuan Halal, serta insentif menarik daripada kerajaan Malaysia yang sentiasa menggalakkan pembangunan Halal. 

29. Sejumlah 295 syarikat kini beroperasi di 22 Taman Halal di seluruh Malaysia, termasuk 42 syarikat multinasional. 

30. Sehingga kini, Taman Halal telah menarik jumlah pelaburan terkumpul lebih daripada RM16 bilion, di mana RM9.5 bilion atau 59 peratus dari jumlah ini adalah pelaburan langsung asing (FDI).

Keluarga Malaysia yang saya kasihi, 

31. Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan tahniah sekali lagi kepada MITI dan MATRADE atas dedikasi dan komitmen mereka dalam menganjurkan MIHAS ke-18. 

32. Saya juga ingin merakamkan penghargaan saya kepada penaja-penaja MIHAS, di atas kepercayaan dan sokongan padu dalam pembangunan industri Halal Malaysia. 

33. Sebelum mengakhiri ucapan, saya mahu syarikat Malaysia mencari keunikan sendiri dan mencari pasaran yang belum diterokai, pertimbangkanlah keperluan untuk mengubahsuai usaha penjenamaan dan promosi anda dalam mengakses pasaran baharu. 

34. Kita perlu cekal dan berdaya saing. Inilah masanya bagi kita untuk “Mempelbagaikan Potensi Halal”. 


15
16
0
13
0
You will be interested

Video| Tahniah Khairulaming! Semakin maju! Tambah kilang baharu di KB! Jualan sudah cecah RM14j!

Khairulaming pengasas sambal pedas, Sambal Nyet, tambahkan pengeluaran produk buatannya dengan buka sebuah lagi kilang di negeri kelahirannya iaitu di Kelantan

Syabas UUM, RHB Islamic Bank! Jalin kerjasama, hubungan rakan strategik! Bantu masyarakat di Kedah!

UUM, RHB Islamic Bank bersedia bantu masyarakat dengan bidang kepakaran masing-masing. Ini boleh dicapai melalui kerjasama antara sektor pendidikan dan korporat
Nur Sabrina Samsudin in Bisnes Korporat 1 month ago

Bajet 2023 bajet kesejahteraan Keluarga Malaysia! Pastikan semua dapat nikmati manfaat pembangunan!

Kerajaan akan pastikan semua ahli Keluarga Malaysia dapat nikmati manfaat pembangunan negara pada masa kini dan hadapan tanpa mengira komuniti, tempat tinggal
Editor 1 in Bisnes Korporat 1 month ago

Keluarga Malaysia semakin menua! PM mahu blueprint Agenda Negara Menua disediakan! EPU selaraskan!

Malaysia jadi negara menua (ageing nation) pada 2021 dan dijangka jadi negara tua (aged nation) pada tahun 2044, kata Perdana Menteri, Datuk Ismail Sabri Yaakob
Editor 1 in Bisnes Korporat 1 month ago

Sedia untuk infak? Redi2Infaq.com platform mudah untuk berwakaf! Bantu projek amal, kebajikan NGO!

Radiance Asset Berhad melalui anak syarikatnya, RediPay Sdn Bhd wujudkan Redi2Infaq.com bagi permudah masyarakat dalam penyumbangan infak guna platform digital
Khadijah Mohamad Nor in Bisnes Korporat 1 month ago