Menarik 14 Nov, 2019

TERBAIK!! PEMUDA ROMANIA NYANYI "TIADA LAGI"

@yati yazid
Pernah bertugas sebagai wartawan di Utusan Malaysia. Masih mewarnai dunia penulisan sehingga kini.

Share this

 

JIKA bertemu atau berselisih dengan warga asing mesti dalam ingatan kita hanya bahasa Inggeris menjadi penghubung dan sangat mustahil mereka boleh berbahasa Melayu. Ternyata sangkaan itu meleset apabila  seorang pemuda dari Romania yang dilihat fasih berbahasa Melayu dan mampu menyanyikan lagu-lagu Melayu dalam keadaan sangat sempurna. : KitaReporters.com

Gambar dari Twitter https://twitter.com/ismail_samuri.


Kisah tersebut dikongsi oleh seorang pemuda, Ismail Samuri, yang menjadi pemandu Grab kepada pemuda dari Romania, Chris Jacob, yang terkejut selepas pertama kali melihat warga asing dapat menguasai bahasa Melayu dan lebih menariknya mampu menyanyi lagu Melayu dengan lancar.

Pemandu Grab berkenaan berkongsi momen indah tersebut menerusi ciapan dalam Twitternya, @ismail_samuri.

“Hari ni aku bawak seorang foreigner (warganegara asing).. dia kata pandai nyanyi lagu Melayu… sekali nyanyi lancar pulak. Boleh tahan baii,” kata Ismail menerusi Twitter miliknya.

Tidak membuang masa begitu sahaja Ismail kemudian merakamkan nyanyian Jacob.

Jacob yang berasal dari Romania mendendangkan lagu "Tiada Lagi" nyanyian Amy Search dalam rakaman 38 saat dipercayai selepas diminta Ismail berbuat demikian.

Ismail berkata, video itu bukan pertama kali Jacob menyanyikan lagu tetapi beliau tidak sempat merakam. 


Selepas diselidik, rupanya Jacob bukan insan biasa, malah beliau adalah seorang penyanyi dan penulis lirik, jadi tidak mustahil dapat menyanyi dengan baik.

Benarlah kata pujangga, muzik mampu membentuk dan mencerminkan budaya sesuatu masyarakat selain menyatukan individu-individu yang datang dari pelbagai latar belakang dan budaya yang berbeza.Lebih mengujakan, rakaman Ismail itu mendapat reaksi Jacob di Twitter dan turut menyatakan rasa terkejut selepas nyanyian lagu Melayu ketika menjadi penumpang Grab menjadi tular di media sosial di negara ini.

Akui penyanyi itu, dia hanya menyanyi dalam keadaan santai ketika menjadi penumpang Grab berkenaan.

“Tak sangka pula rakaman menyanyi dalam Grab tular dalam Twitter. Hanya seronok-seronok menyanyi ketika dalam perjalanan pulang ke rumah,” katanya sambil melampir hantaran ciapan Ismail Samuri ke Twitter pada 7 November lalu.

Dalam sama, Chris dilihat merendah diri dengan menyatakan nyanyian lagu Amy Seach itu tidak sempurna dan dilakukan secara santai selepas diminta oleh pemandu Grab berkenaan.

“Saya gembira ramai menyukainya terima kasih kerana menjadikannya tular. Lagi lagu Melayu akan saya nyanyikan. Mohon beri cadangan lagu popular untuk saya belajar pada masa depan,” kata Chris.

Jacob dilaporkan berada di Kuala Lumpur kerana mengadakan persembahan di The Iron Fairies, hujung bulan lalu.

Tahniah Chris Jacob! Anda berjaya menguasai bahasa Melayu, sekali gus lagu Melayu. - KitaReporters.com

6
4
0
0
0
You will be interested

TAK MENGALAH, TERUS BERUSAHA, WALAU DIUJI

Kisah penghidap kanser, Budin atau nama penuhnya Mohd Izzuddin Zainal yang tetap berusaha dan tidak mengalah mendapat perhatian netizen

Yati Yazid in Menarik 4 years ago

MENGENALI PUTERA TAMPAN, TINGGI LAMPAI

Ketampanan dan sikap merendah diri Tengku Arif Temenggong, Tengku Fahd Mua'adzam Shah Sultan Ahmad Shah Al-Musta'in Billah buatkan baginda amat disenangi rakyat
Rashid Rahman in Menarik 4 years ago

DARI BENTONG KE KL JUAL SAYUR KAMPUNG

Din Esai, seawal pukul lima pagi, dia bergerak meninggalkan rumahnya di Bentong, mengharungi perjalanan 72 kilometer menuju destinasi di Taman Permata, Hulu Kelang, Selangor untuk menjual sayur kampung
Ahmad Abd Hamid in Menarik 4 years ago

PENDEKAR 'INDIANA JONES' CARI HARTA KARUN

Mustaqim Mohd Salleh tidak pernah merasakan hobinya itu sia-sia kerana dirasakan telah memberi hasil lumayan dan berbaloi
Samadi Ahmad in Menarik 4 years ago

MALU APA? KISAH SHAHRIZAL SI TUKANG KASUT

Shahrizal Sharani, 56, menganggap pekerjaannya itu cukup unik malah tidak semua orang boleh melaksanakannya. Kiosknya terletak di Jalan Besar, dekat Kuantan, Pahang.
DSA Wahab in Menarik 4 years ago