Kampus & Pendidikan 19 Sep, 2022

Majlis Anugerah Bakat MAPUM 2022 di UMT! Tahniah pemenang anugerah! Tahniah UUM rangkul 8 anugerah!

@nur sabrina samsudin
Bergiat cergas dalam bidang kewartawanan sejak dibangku sekolah lagi.

Share this

Majlis pelancaran Anugerah Bakat MAPUM 2022 (MABMA 2022) di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) pada 14 September 2022.

KEMENTERIAN Pengajian Tinggi (KPT) untuk julung kalinya menganjurkan Majlis Anugerah Bakat MAPUM (MABMA) 2022 kepada warga kerja Majlis Perumahan Universiti-Universiti Awam Malaysia (MAPUM).

Sebanyak 18 Anugerah diperkenalkan kepada 20 Universiti Awam (UA) d negara ini dan Ketua Setiausaha KPT, Datuk Seri Abdul Razak Jaafar menyampaikan hadiah-hadiah itu.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan universiti-universiti


Abdul Razak Jaafar (tiga dari kanan di barisan belakang) bersama pemenang Anugerah Bakat MAPUM 2022 (MABMA 2022) bergambar kenangan selepas majlis penyampaian hadiah di UMT. - Gambar-gambar oleh Jurufoto UMT: Muhammad Sharwan Abdul Ghani.

Beliau dalam ucapannya berkata, penganugerahan ini sebagai pengiktirafan kepada staf pengurusan serta profesional, staf sokongan dan kepimpinan pelajar di universiti.

“Kita bangga dengan hasil usaha staf dan pelajar terutama kerana cekap dalam merancang dan melaksanakanya sehingga beroleh kejayaan yang bukan sahaja untuk warga kampus malah masyarakat juga,” ujar beliau di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) pada 14 September 2022.


Abdul Razak Jaafar.

Katanya, KPT amat menitikberatkan kelicinan serta kecekapan pengurusan kolej-kolej kediaman universiti awam di Malaysia selaras dengan hasrat kementerian untuk mewujudkan suasana kampus yang selamat dan sejahtera untuk diduduki pelajar dalam apa juga keadaan termasuk ketika COVID-19.

Namun semua itu pastinya tidak akan berjaya sekiranya tidak mendapat kerjasama daripada semua pihak terutama ahli MAPUM yang dilihat komited melaksanakan tugas dengan sikap profesional.


Abdul Razak Jaafar (tiga dari kanan) bersama Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) Universiti Utara Malaysia (UUM) (lima dari kiri) Prof Dr Marthada Mohamed bersama pemenang Anugerah Bakat MAPUM 2022 (MABMA 2022) di Universiti Malaysia Terengganu (UMT).

Kelancaran majlis ini walaupun pertama kali dianjurkan tetap meriah dan pemenang-pemenang juga dilihat mempunyai kualiti dalam pencapaian mereka.

Di majlis itu UUM turut merangkul lapan anugerah daripada 18 anugerah yang dipertandingkan.

Antara anugerah yang dimenangi ialah:

  • Anugerah Kolej Kediaman Terbaik (kategori perak) – keseluruhan; 
  • Anugerah Pemimpin Kolej Kediaman (kategori emas) Muhammad Saniy Samsudin; 
  • Anugerah Jawatankuasa Kolej Kediaman Terbaik (kategori emas & piala pusingan) INASIS MAS & TNB UUM; 
  • Anugerah Program Pemimpin  Kesukarelawanan Terbaik (kategori emas) Muhammad Saniy Samsudin; 
  • Anugerah Pemimpin Program Sukan Terbaik (kategori emas) Muhammad Najmi Shakir Abu Hassan; 
  • Anugerah Pemimpin Program Keusahawanan Terbaik (kategori perak) Nur Arrysha Najeeha Azman; dan 
  • Anugerah Kesukarelawan Cemerlang (kategori emas) Mohd Khairone Mat Khatidin.


Muhammad Saniy Samsudin (UUM) yang menerima tiga anugerah emas bersama Pengetua Inasis MAS/TNB UUM Dr Rohani Abdullah.

Turut hadir di majlis ini  Pengerusi MAPUM, Profesor Madya Dr. Hafiz Zakariya; Timbalan Naib Canselor, Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) Universiti Utara Malaysia (UUM), Profesor Dr. Ahmad Martadha Mohamed; dan Pengarah Kolej Kediaman UMT, Dr. Nik Aziz Nik Ali. - KitaReporters


Persembahan kebudayaan dari pelajar UMT

18
7
0
11
0
You will be interested