Kisah Insan 23 Nov, 2020

Tolong kami! Cari dan beli kuih muih jualan tiga beradik ini

@zuhayati yazid
Memulakan kerjaya di Utusan Malaysia pada 2007 dan pernah bertugas di Ibu Pejabat di Jalan Chan Sow Lin.

Share this

PADA saat orang lain sedang berehat sambil menonton televisyen dan bersenang lenang di rumah kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara, namun ada lagi insan lain yang tidak pernah berhenti memikirkan cara untuk meneruskan kehidupan. : KitaReporters 


SEBAHAGIAN kuih yang dijual hasil air tangan ibu mereka di sekitar  Pasir Putih, Tawau. - Kredit foto Facebook Allang Oh Allang.


Lagi kisah-kisah berkaitan 

Bagi yang bekerja mungkin tidak sangat membebankan, namun tidak bagi mereka yang terjejas akibat PKP ini. Semestinya setiap masa memikirkan bagaimana ‘cara’ untuk meneruskan kehidupan.

Begitulah yang diharungi tiga beradik yang masih kecil sanggup membantu kedua-dua orang tuanya menjual kuih bagi mendapatkan pendapatan tambahan kepada keluarga mereka.

Perkara itu diketahui umum selepas seorang pengguna Facebook Allang Oh Allang memuat naik kisah tiga beradik yang tidak segan menjaja kuih muih yang diletakkan di dalam sebuah bakul merah hasil air tangan ibu mereka sendiri di kawasan Pasir Putih, Tawau, Sabah.Dia mulanya berniat untuk membeli kuih berkenaan kerana mahu membantu, namun terkejut selepas melihat kanak-kanak berkenaan adalah murid di sekolahnya.

Rupanya seorang daripada tiga kanak-kanak itu merupakan anak muridnya yang kini berada di darjah empat SK Pasir Putih, Tawau.

Malah kegigihan muridnya yang bersama dua lagi adiknya menjual kuih itu wajar dipuji walaupun masih kecil namun mereka tetap ringan tulang untuk membantu orang tuanya.

Malah, hasil maklumat mendapati ibu kepada tiga kanak-kanak itu sememangnya menjual kuih di kawasan Jaya Mawar namun disebabkan PKP ibunya tidak boleh berniaga seperti sedia kala.


BANTU keluarga sanggup menjaja bersama demi meringankan beban keluarga.


Mungkin disebabkan mahu meringankan beban ibunya, tiga kanak-kanak sanggup menjaja di sekitar kawasan rumahnya ketika rakan-rakan lain yang sebaya dengannya sedang bersenang-lenang di rumah.

Lebih mengejutkan kuih yang dijualkan sangat murah iaitu empat biji RM1.

Malah guru muda itu sempat meminta pengikut di Facebook membeli kuih yang dijaja tiga beradik itu sekali gus dapat membantu meringan beban ibu bapa kanak-kanak berkenaan.

Meninjau dalam ruang komen, rata-rata netizen menzahirkan rasa kagum terhadap tiga beradik itu.

Ramai juga yang mendoakan supaya mereka memperolehi rezeki yang banyak selain mendoakan menjadi usahawan yang berjaya di masa depan. - KitaReporters

5
0
15
0
0
You will be interested

Rezeki nelayan! Sangka anak buaya sangkut dalam pukat! Rupanya pari tunggol gergasi! Berat 40.5kg!

Nelayan Sendak Omar sangka seekor anak buaya tersangkut di pukatnya tetapi rupa-rupanya seekor ikan pari tunggol gergasi seberat 40.5kg anggaran bernilai RM324

Adnan Mohamad in Kisah Insan 1 week ago

Video| Allah sayang kita! Rezeki tak terduga! Ebit Lew hadiahkan rumah buat rider galas anak OKU!

Azimah Abdul Rahim, seorang ibu jadi penghantar makanan sambil galas anaknya yang cacat penglihatan (OKU buta) demi cari rezeki terima bantuan Ustaz Ebit Lew
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 12 hours ago

Keluarga Malaysia: Usaha mulia Sahabat Telekung Kuantan! Agih barangan elektrik, kelengkapan solat!

Pertubuhan Kebajikan Sahabat Telekung Kuantan (STK) mengambil imisiatif mengumpul dana bagi membantu mangsa banjir yang ditimpa musibah itu awal bulan ini.
Ainal Marhaton Abd Ghani in Kisah Insan 1 day ago

Dikebumikan sejak 17 tahun lalu! Mayat guru ngaji al-Quran masih sempurna, wangi seperti diawet!

Meskipun telah dikebumikan sejak 2004 namun mayat guru mengaji al-Quran Allahyarham Ustaz Muhya Rudia ditemukan di dalam kubur masih sempurna serta berbau wangi
Adnan Mohamad in Kisah Insan 3 days ago

Bapa banyak songeh! Usaha jadikan Jaami Qureshi warga gagal! Enggan janji kesetiaan, kata FAM!

Usaha jadikan Jaami Qureshi, yang ibunya kelahiran Manjoi, warganegara dan sarung jersi negara tak tercapai selepas bapanya gagal capai kata sepakat dengan FAM
Abdul Hafiz Ahmad in Kisah Insan 3 days ago