Insan & Komuniti 23 Oct, 2020

Niaga kuih siang malam! Budak 14 tahun bantu sara keluarga!

@yati yazid
Pernah bertugas sebagai wartawan di Utusan Malaysia. Masih mewarnai dunia penulisan sehingga kini.

Share this

KEHADIRAN COVID-19 bukan sahaja dianggap ‘tetamu tidak diundang’ tetapi juga mengganggu perjalanan kehidupan masyarakat di dunia hari ini. Malah, ekonomi keluarga turut terganggu dengan kemunculan wabak berkenaan. Keadaan itu menyebabkan ada yang terpaksa mencari jalan alternatif untuk meneruskan kelangsungan hidup. : KitaReportersLagi cerita-cerita berkaitan Indonesia:

https://kitareporters.com/search?search=indonesia


Keadaan sama berlaku kepada sebuah keluarga kecil di Kalimantan Selatan yang sekali gus memaksa anak kecilnya turut berganding bahu demi kelangsungan hidup mereka sekeluarga.

Menerusi Instagram @rhmadii, dia berkongsi kisah seorang remaja, Muhamamad Haikal yang berusia 14 tahun terpaksa mengorbankan masa remaja seperti rakan-rakan lain demi membantu keluarga.

Pada saat rakan-rakan lain ‘berkembar’ dengan gajet tetapi kepada dirinya terpaksa mengorbankan masa tidur dan menebalkan muka menjaja kuih muih di jalan-jalan raya di Kitun, kelurahan Barabai Darat, Kalsel (Kalimantan Selatan). Sebelum ini tugas mencari rezeki diuruskan oleh bapanya, namun selepas kedatangan COVID-19 bapanya yang bekerja sebagai buruh binaan terpaksa berhenti kerja.

Situasi mendesak itu menyebabkan remaja berusia 14 tahun itu terpaksa bangun seawal pukul 4 pagi untuk menjaja kuih muih menggunakan basikal.

Namun atas dasar taggungjawab kepada keluarga, Haikal tidak berkira dengan kesukaran yang dilalui asalkan keluarga dapat meneruskan kehidupan.

Alahai bagusnya … sanggup berkorban demi keluarga.

Kongsi @rhmadii lagi, jualan yang dilakukan biasanya berakhir jam 11 pagi dan disambung lagi pada 2 petang sehingga lewat malam.

Sabarlah dik.. semua ini hanya sementara.

Ingatlah berbakti kepada orang tua ini bukan kerja sia-sia tetapi pahala besar selain mendapat keberkatan dalam kehidupan. - KitaReporters


 

 

 

 

9
4
0
0
0
You will be interested