Kisah Insan 23 Oct, 2020

Niaga kuih siang malam! Budak 14 tahun bantu sara keluarga!

@zuhayati yazid
Bekas wartawan Utusan Malaysia yang pernah bertugas di Ibu Pejabat di Jalan Chan Sow Lin dan biro Kuala Terengganu.

Share this

KEHADIRAN COVID-19 bukan sahaja dianggap ‘tetamu tidak diundang’ tetapi juga mengganggu perjalanan kehidupan masyarakat di dunia hari ini. Malah, ekonomi keluarga turut terganggu dengan kemunculan wabak berkenaan. Keadaan itu menyebabkan ada yang terpaksa mencari jalan alternatif untuk meneruskan kelangsungan hidup. : KitaReportersLagi cerita-cerita berkaitan Indonesia:

https://kitareporters.com/search?search=indonesia


Keadaan sama berlaku kepada sebuah keluarga kecil di Kalimantan Selatan yang sekali gus memaksa anak kecilnya turut berganding bahu demi kelangsungan hidup mereka sekeluarga.

Menerusi Instagram @rhmadii, dia berkongsi kisah seorang remaja, Muhamamad Haikal yang berusia 14 tahun terpaksa mengorbankan masa remaja seperti rakan-rakan lain demi membantu keluarga.

Pada saat rakan-rakan lain ‘berkembar’ dengan gajet tetapi kepada dirinya terpaksa mengorbankan masa tidur dan menebalkan muka menjaja kuih muih di jalan-jalan raya di Kitun, kelurahan Barabai Darat, Kalsel (Kalimantan Selatan). Sebelum ini tugas mencari rezeki diuruskan oleh bapanya, namun selepas kedatangan COVID-19 bapanya yang bekerja sebagai buruh binaan terpaksa berhenti kerja.

Situasi mendesak itu menyebabkan remaja berusia 14 tahun itu terpaksa bangun seawal pukul 4 pagi untuk menjaja kuih muih menggunakan basikal.

Namun atas dasar taggungjawab kepada keluarga, Haikal tidak berkira dengan kesukaran yang dilalui asalkan keluarga dapat meneruskan kehidupan.

Alahai bagusnya … sanggup berkorban demi keluarga.

Kongsi @rhmadii lagi, jualan yang dilakukan biasanya berakhir jam 11 pagi dan disambung lagi pada 2 petang sehingga lewat malam.

Sabarlah dik.. semua ini hanya sementara.

Ingatlah berbakti kepada orang tua ini bukan kerja sia-sia tetapi pahala besar selain mendapat keberkatan dalam kehidupan. - KitaReporters


 

 

 

 

You will be interested

Tolong kami! Bantu Angah jaga abang kandung terlantar di katil! Sakit strok, diserang sawan!

Demi kasih seorang adik, Angah dan keluarga gigih jaga abang kandungnya Mohd Nazipu yang terlantar sakit di rumah di Rantau Panjang kerana penyakit strok, sawan

Isa Ramli in Kisah Insan 2 days ago

Pengantin pergi ke majlis kahwin naik motosikal! Pengantin perempuan rasa mabuk naik kereta!

Pengantin lelaki jemput bakal isterinya gunakan motosikal untuk ke majlis perkahwinan kerana pengantin wanita akan rasa mabuk jika naiki kenderaan beroda empat
Fauzan Uda Ahmad in Kisah Insan 17 hours ago

Janji ibu dan SPM! Terima kasih Cikgu Badariah! Semoga pengorbanan Haikal diberi-Nya kejayaan

Cikgu Badariah Mohd Mohaidin balas komen negatif netizen yang persoal kenapa jenazah ayah Muhammad Haikal Iskandar perlu dibawa ke sekolah. Itu janji ibu Haikal
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 1 day ago

Peringatan untuk semua! Angkara ketagih main online games! Budak 12 tahun mati akibat radiasi

Raden Tri Sakti, 12, dari Subang, Jawa dilapor meninggal dunia akibat gangguan saraf kerana radiasi sebab ketagih bermain permainan dalam talian (onlien games)
Ahmad Abd Hamid in Kisah Insan 1 day ago

Suami paksa isteri celup tangan dalam minyak panas! Untuk buktikan si isteri bercakap benar!

Di Paranda,daerah Osmanabad, Maharashtra, seorang suami dirakam paksa si isteri ambil duit syiling di dalam minyak panas sebagai bukti si isteri bercakap jujur
Fauzan Uda Ahmad in Kisah Insan 1 day ago