Gaya Hidup 10 Jun, 2020

PKPP bawa sinar harapan! Pekebun kecil dah boleh jual hasil

@rosdi ismail
Berpengalaman sebagai pemberita bersama Berita Harian (BH) bermula pada tahun 1985 hingga 2017. Pada tahun 1991, diserapkan dalam unit penyunting BH di Bangsar, Kuala Lumpur. Kemudian, pada tahun 1997 dipindahkan ke unit pendidikan BH sebagai penyunting

Share this

“SAYA berharap pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) ini akan membawa sinar kepada pekebun kecil yang mengusahakan tanaman jangka pendek seperti sayur-sayuran dan ulaman. Ini kerana hasil tanaman itu dapat dipasarkan terus kepada orang ramai yang mengunjungi pasar pagi," pekebun kecil Shidah Ismail, 57, dari Kampung Sekayu, Kuala Berang, Hulu Terengganu. : KitaReporters

Pekebun kecil Shidah Ismail, 57, dari Kampung Sekayu, Kuala Berang, Hulu Terengganu di Terengganu.


Rakan Kak Shidah menunjukkan kebun yang diusahakan mereka seluas 0.8 hektar ditanam dengan timun baby, lada besar, terung, labu kuning dan serai.


Selain itu, kata Kak Shidah, pekebun-pekebun kecil sepertinya boleh juga menjual tanaman mereka kepada pengusaha restoran dan kedai makan.

Beliau yang sudah sekian lama menjadikan bidang pertanian sebagai kerjaya sepenuh masa mencuba tanaman timun baby di samping terung, lada besar, labu kuning dan serai di atas tanah seluas 0.8 hektar bagi menambah punca pendapatan pada awal tahun ini.

Bagaimanapun nasib tidak menyebelahi beliau bersama-sama dua rakan kongsi apabila tanaman itu yang sudah boleh dipetik seminggu sebelum umat Islam menyambut Aidilfitri lalu tidak dapat dipasarkan kerana pasar pagi khusus di Pekan Kuala Berang tidak dibenarkan beroperasi kerana PKP dan PKP Bersyarat (PKPB).

Rakan Kak Shidah menunjukkan timun baby yang baru dipetik untuk dijual kepada pemborong yang datang membelinya di kebun. 


Shidah yang dihubungi berkata, selain pasarpagi, kedai runcit yang menjual barangan basah juga tidak berani memulakan perniagaan termasuk restoran dan gerai makan kerana bimbang kepada penularan wabak Covid-19.

Menurutnya, mereka mengalami kerugian lebih RM5,000 apabila gagal mendapat pulangan modal yang dikeluarkan untuk kerja membajak tanah, membeli peralatan tambahan bagi tanaman berkenaan juga benih khusus timun baby yang terlalu mahal.

“Dengan bantuan rakan-rakan dan penduduk kampung tanaman itu dipasarkan secara kecil-kecilan di depan rumah selain kepada pemborong yang datang sendiri ke kebun kerana mereka memiliki surat kebenaran untuk membeli hasil pertanian di kampung-kampung.

Bekas Guru Besar, Norhaizan Mahussin datang sendiri ke kebun Kak Shidah untuk membeli terung.


“Pada masa itu saya terpaksa menjual hasil tanaman seperti timun baby, terung, lada besar dan labu kuning dengan harga terlalu murah berbanding harga di pasaran bagi mengelak menanggung kerugian jika dibiarkan busuk,” katanya.

Shidah berkata, mengikut perancangan beliau seperti tanaman lain yang diusahakan sebelum ini, tanaman itu akan dipasarkan sendiri kepada orang ramai dan pemborong di pasar pagi Pekan Kuala Berang iaitu pada hari Rabu dan Sabtu.

Timun baby khususnya terpaksa dijual dengan harga murah bagi mengelak terbuang dan busuk. 


Menurutnya, selain pemborong pengusaha restoran, katering dan gerai makan juga akan ke pasar itu bagi mendapatkan bahan mentah itu, bagaimanapun apabila PKP dan PKPB dilaksanakan pasar itu masih tidak dibenarkan beroperasi.

Katanya, majlis keramaian seperti kenduri kahwin khususnya yang tidak dibenarkan oleh kerajaan turut menjejaskan pasaran bahan mentah itu kerana sebelum ini pengusaha katering yang menyediakan makanan untuk majlis itu akan datang sendiri ke kebun untuk membelinya.

Labu kuning seperti juga timun baby tidak dapat dipasarkan di pasar pagi Pekan Kuala Berang kerana pelaksanaan PKP dan PKPB. 


“Saya seperti pekebun kecil lain berharap keadaan menjadi normal kembali dalam PKPP ini dan semua masyarakat mematuhi SOP (Prosedur Operasi Standard) apabila mengunjungi pasar terbuka dan kami dapat menjalankan urus niaga.

“Kini saya dalam proses menanam benih baharu timun baby serta beberapa tanaman lain dan dijangka hasilnya dapat dipetik pada hujung Julai bagi memenuhi permintaan di pasaran yang kebetulan pula dengan sambutan Aidiladha,” kata Shidah. - KitaReporters

26
5
0
0
0
You will be interested

Video| Dituduh tinggalkan ibu sendirian! Normala Samsudin sedih disindir! Itu semua pilihan ibu!

Normala Samsudin luahkan rasa sedih dan kecewa apabila segelintir netizen kecamnya kerana tinggalkan ibunya bersendirian di kampung kerana itu pilihan emaknya

Video| Shuib tolak lamaran DSV! Tak sesuai! Baru kenali seseorang diperkenal ibunya! Orang biasa!

Shuib kata dirinya tiada hati untuk berkahwin dengan DSV. Baru kenali seseorang yang diperkenal ibunya. Dia adalah orang biasa bukan artis atau ahli perniagaan
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 8 hours ago

Video| HQ baharu FAM! RM33 juta di Putrajaya! Realisasikan aspirasi Almarhum Sultan Ahmad Shah!

Ibu pejabat baharu FAM bernilai RM33j di Presint 5, Putrajaya bakal dinamakan Kompleks Sultan Ahmad Shah atas ilham Almarhum Sultan Ahmad Shah Sultan Abu Bakar
Abdul Hafiz Ahmad in Gaya Hidup 9 hours ago

Video| Baim Wong buka lagi restoran! Untuk beri makanan percuma! Restoran Silahkan Makan Gratis!

Pelakon sinetron, Baim Wong sediakan makanan secara percuma kepada pengemudi ojek online (ojol) dan anak-anak kecil, orang lanjut usia, orang yang cacat fizikal
Khadijah Ibrahim in Gaya Hidup 1 day ago

Mudahkan urusan! MBSB Bank sumbang mesin kira duit kepada masjid di Perlis! Libatkan 104 masjid!

Sebagai salah satu usaha CSR, MBSB Bank cawangan Kangar tampil sampaikan sumbangan mesin kira duit kepada 104 masjid di Perlis secara berperingkat-peringkat
Nur Sabrina Samsudin in Gaya Hidup 2 days ago