Gaya Hidup 25 Jan, 2022

Video| Menyusuri Amazon Terengganu! Program Berkayak Mesra Felcra Sungai Berang! Uji ketahanan!

@noor hayati mamat
Mula ceburi dunia kewartawanan sebagai wartawan akhbar. Masih banyak perlu dipelajari!

Share this


BERKAYAK dikategorikan sebagai sukan separuh lasak yang bukan sahaja sesuai untuk kesihatan tetapi juga memberikan ketenangan tersendiri apabila dapat mendekatkan diri dengan alam semula jadi.

Bagi merasai sendiri pengalaman berkayak, seramai 25 kakitangan mewakili lima buah kawasan Felcra di daerah Hulu Terengganu serta Kuala Nerus menguji ketahanan mental dan fizikal masing-masing dengan menyahut cabaran berkayak di Sungai Berang, Hulu Terengganu pada 22 Januari 2022 lalu.

Program Berkayak Mesra Felcra anjuran Felcra Bukit Sudu, Kuala Nerus ini melibatkan  cabaran sejauh kira-kira 20 kilometer bermula di Kampung Pengkalan Ajal sehingga ke Kampung Buluh, Kuala Berang dengan mengambil masa selama hampir empat jam.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan Felcra


Md Azli Mohd Teh (depan) mengetuai Program Berkayak Ukhwah Felcra di Sungai Berang, Hulu Terengganu.


Penyelaras program, Md Azli Mohd Teh berkata program perintis tersebut melibatkan peserta-peserta yang mewakili Felcra Bukit Sudu, Bukit Kesing, Hulu Berang, Banggol Gajah Mati serta Bukit Kapah.

Menurutnya, aktiviti riadah itu salah satu pendekatan terbaik bagi mengeratkan hubungan ukhwah selain memberi peluang kepada peserta nikmati panorama alam Sungai Berang diberi jolokan  ‘The Little Amazon’ atau ‘Amazon Terengganu’.

“Program santai sebegini juga sebenarnya turut mengalakkan semangat kerjasama serta budaya kerja berpasukan yang sememangnya penting sewaktu kita bekerja atau menjalankan tugas di tempat kerja.

“Selain pengalaman pertama berkayak di sungai bagi majoriti peserta, program perintis melibatkan gabungan beberapa buah kawasan Felcra ini juga sebagai penanda aras untuk kita anjurkan dalam skala lebih besar pada masa akan datang,” katanya kepada KitaReporters.


Peserta tidak lepaskan peluang bergambar kenangan.


Antara halangan perlu dilalui peserta Program Berkayak Ukhwah Felda di Sungai Berang, Hulu Terengganu.


Tambah beliau yang juga Pengurus Kawasan Felcra Bukit Sudu, usaha penganjuran berkenaan juga bagi memperkenalkan lagi Sungai Berang sebagai khazanah produk pelancongan di daerah Hulu Terengganu.

“Sepanjang laluan peserta dihamparkan dengan khazanah alam semula jadi yang masih terpelihara. Bukan sekadar keindahan sungai serta udara segar tetapi juga ratusan pokok seumpama kanopi memayungi.

“Kepenatan tidak begitu dirasai walaupun berjam-jam berkayak kerana kita begitu terpesona dengan panorama sekeliling,” ujarnya.


Peserta merakam gambar kenangan dengan gaya tersendiri.


Penulis turut diberi peluang oleh penganjur menyertai program dan sekali gus menjadi pengalaman pertama berkayak di sungai.

Bagi penulis, berkayak bagaikan mengajar erti sebenar kehidupan yang penuh onak duri kerana sepanjang laluan menyusuri sungai ada ketikanya kita temui arus deras, ada kalanya tenang selain halangan tunggul kayu.

Semua itu diibaratkan sebagai ujian dalam kehidupan sebenar dan hanya dengan semangat, kekuatan serta sokongan segala cabaran atau rintangan dapat diharungi hingga akhirnya sampai ke penamat. - KitaReporters


 

17
16
0
12
0
You will be interested

Kerana Cikgu Nazri Othman! 107 warga pendidik daerah Besut turut derma darah! Sempena Hari Guru!

Cikgu Nazri Othman bukan sahaja jadi idola malah pembakar semangat kepada warga pendidik apabila jadi penderma darah terbanyak dalam kalangan guru di Terengganu

Mohammad Ishak in Gaya Hidup 14 hours ago

Video| Patut kena hempuk! Pejalan kaki hampir dirempuh! Penunggang motosikal langgar lampu merah!

Seorang pejalan kaki sedang melintas tidak diberi peluang melintas oleh penunggang motosikal yang tidak bertanggungjawab lalu dapat reaksi balas pejalan kaki
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 7 hours ago

Video| Sorry naik lori? Kahwin naik lori! Pasangan pengantin diarak naik lori ke majlis kahwin!

Sepasang suami isteri telah memilih untuk berarak ke majlis perkahwinan mereka dengan naik lori bawa barang dengan sangat meriah. Dapat pujian daripada netizen
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 7 hours ago

Video| Bertuah M Nasir! Konsert dapat tajaan! Pembeli tiket dapat tawaran hebat! Ada dinaik taraf!

Konsert Satu Hari Di Hari Raya Bersama Datuk M Nasir, Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) pada 27 Mei 2022 dapat tajaan daripada korporat
Khadijah Ibrahim in Gaya Hidup 10 hours ago

Video| Tarikh kahwin ada! Persiapan 70% siap! Tanda pun dah diberi! Mas Idayu tunggu umum sahaja!

Muhammad Sufian Che Isa bawa rombongan anggota keluarganya dari Pulau Pinang untuk bertemu anggota keluarga Mas Idayu di Kota Tinggi, Johor bagi memberi tanda
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 11 hours ago