Insan & Komuniti 11 Jun, 2024

Video| Mak bidan sayang anak biri-biri seperti bayi sendiri! Digendong bawa jalan-jalan dan disusui!

@fauzan uda ahmad
Bekerja dengan Utusan Malaysia dari 1985 hingga 1996. Menjadi wartawah hiburan, koresponden di Jakarta, Indonesia dan Ketua Meja Hiburan. juga bertugas dengan beberapa media lain

Share this


Terdapat sejumlah orang yang begitu sayang dengan haiwan tertentu yang dipelihara. Sehjngga ada yang sanggup melayan haiwan peliharaan itu seperti anak sendiri, diberi susu formula, pakaian dan dibawa berjalan-jalan.

Seperti yang dilaku oleh seorang bidan bernama Irna Tri Wijayanti, 38,  yang bertugas di sebuah hospital di Kulon Progo, Yogyakarta yang merupakan pencinta haiwan.

/


Dia dilaporkan menjadikan seekor anak kambing biri-biri jantan (disebut cempe di Indonesia) yang diberi nama Momot Cemot yang berusia kurang setahun seperti anak kandung sendiri.

Selain diberi susu formula dan makanan berkhasiat, kambing berkenaan turut diberi pakaian dan jika berkelapangan, Irna turut membawa Momot Cemot berjalan-jalan ke kawasan tumpuan ramai dengan menaiki motosikal. Ada ketikanya dia ditemani anaknya. 
Ketika berjalan, Irna membawa Momot Cemot dengan digendong seperti bayi dengan kain bercorak batik yang dipanggil jarik. 

Ia menarik perhatian orang ramai dan Irna membenarkan sesiapa yang hendak menyentuh dan bermain dengan anak biri-birinya itu.


Sayang Irna Tri Wijayanti terhadap Momot Cemot bagai anak sendiri

Sebelum ini Irna mempunyai seekor anak biri-biri diberi nama Ipeh, namun kini sudah tidak sesuai dibawa jalan-jalan kerana tubuhnya sudah semakin membesar.

Menyentuh mengenai Cemot, rasa sayangnya begitu mendalam dan berhasrat untuk menjaganya sehingga dewasa dan tidak bercadang untuk menyembelihnya nanti. 

Minat untuk membela anak biri-biri bermula kerana suaminya Heri Prayitno adalah pengusaha penternakan kambing dan biri-biri bernama Rararifarm.

Momot Cemot adalah biri-biri kacukan jenis Texel dan Gibas dan mempunyai sifat manja yang menggeramkan sesiapa yang melihat. Irna dan 

Cemot menjadi tular setelah video kegiatan mereka berjalan-jalan dimuat turun dalam TikTok @ Rararifarm dan turut disebar luas oleh sejumlah media sosial, media cetak dan elektronik di Indonesia. - KitaReporters


9
7
0
10
0
You will be interested