Berita Terkini 10 Sep, 2021

Berita Terkini| Malaysia kekurangan pekerja mahir! Perlu 45% bakat untuk bersaing negara maju!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


MALAYSIA kini berdepan kekurangan pekerja berkemahiran tinggi untuk memenuhi permintaan industri, terutama teknologi baharu dan baru muncul.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, dunia sedang berada pada era modenisasi di mana pengaplikasian teknologi baharu seperti Kecerdasan Buatan (AI), Internet of Things atau Internet Pelbagai Benda (IoT), 'blockchain' (blok rantai), penyimpanan awan, robotik serta inovasi berpaksikan manusia menjadi keperluan dalam kehidupan pada hari ini.

"Penguasaan dalam pelbagai kemahiran adalah amat diperlukan dalam usaha untuk mengubah pemikiran serta meningkatkan kemahiran rakyat terhadap kesediaan menghadapi Revolusi Industri Keempat (IR 4.0)," katanya.

Berdasarkan senarai Negara-Negara Terkemuka Dunia Bagi Pekerjaan Berkemahiran Tinggi, Luxembourg mendahului dengan 59.5 peratus pekerjaan berkemahiran tinggi, diikuti Singapura 54.7 peratus dan Switzerland 51.3 peratus.

Amerika Syarikat (AS) pula katanya jatuh pada kedudukan terbawah dalam senarai dengan kira-kira 42.2 peratus pekerjaan berkemahiran tinggi.

"Oleh itu, saya berharap supaya Malaysia mempunyai sekurang-kurangnya 45 peratus bakat berkemahiran tinggi untuk bersaing dengan negara-negara ini," katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap pada Siri Webinar Lembaga Teknologis Malaysia (MBOT) - Edisi Khas yang bertemakan 'Accelerating Nation's High-Skilled Talent' secara maya hari ini, Jumaat, 10 September 2021. - KitaReporters


13
7
0
11
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago