Berita Terkini 02 Oct, 2021

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Tangkap layar video tular berhubung kes petugas kesihatan tersilap menyuntik vaksin kepada seorang remaja usia 12 tahun menggunakan picagari kosong


PROSES vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun menggunakan picagari kosong yang videonya tular dalam media sosial berpunca akibat petugas kesihatan terlibat tersilap mengambil picagari masih belum digunakan.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Imunisasi Covid-19 Remaja (CITF-A), Datuk Dr Noor Azmi Ghazali berkata pihaknya memohon maaf kepada ibu bapa serta remaja berkenaan susulan kesulitan yang dihadapi berhubung perkara itu.

“Siasatan awal dilakukan ProtectHealth mendapati kejadian  berlaku di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Universiti Malaya (UM), Kuala Lumpur  jam 3.16 petang pada 29 September 2021.

“Kejadian itu disifatkan sebagai kesilapan petugas atau ‘human error’. Petugas kesihatan atau penyuntik itu juga sudah diberi amaran agar lebih berhati-hati serta mengikut prosedur ditetapkan sepanjang proses vaksinasi.

“Prosedur dalaman juga ditambah baik dengan memastikan tiada picagari lain di ruangan meja sama ketika memberi suntikan bagi mengelakkan kejadian sama berulang,” katanya yang dipetik laporan Sinar Harian, 2 Oktober 2021.

Beliau yang juga Timbalan Menteri Kesihatan I berkata, sebelum tersilap mengambil picagari kosong petugas berkenaan telah mengikut prosedur seperti menunjukkan vaksin dikeluarkan daripada botol melalui picagari serta dos sepatutnya.

Katanya lagi, penyuntik kemudiannya meletakkan sebentar picagari di atas meja untuk melakukan proses nyahkuman pada lengan remaja tersebut sebelum melakukan suntikan namun dia tersalah mengambil picagari kosong diletakkan berhampiran.

“Hasil perbincangan dengan ibu bapa remaja berkenaan mereka membenarkan anak mereka  diberikan suntikan vaksin pada lengan berlainan mengikut Prosedur Dos Kurang.

"Prosedur Dos Kurang adalah garis panduan klinikal yang mencadangkan pemberian vaksin pada lengan berlawanan jika dos pertama dianggap tidak mencukupi dan dos semula diperlukan," ujarnya. -KitaReporters


12
13
1
9
1
You will be interested

Berita Terkini| Jualan ikan segar secara dalam talian! LKIM akan laksanakan mulai tahun 2022!

Jualan ikan segar secara dalam talian di seluruh negara akan dilaksanakan LKIM melalui Persatuan Nelayan Kawasan bermula awal tahun 2022

News Editor 2 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago